FlyStartup: Poticajne mjere – prilika za nove poduzetnike

Prošli tjedan Vlada RH donijela je nove mjere za samozapošljavanje. Iskreno, mislim da su mjere odlične, jer omogućuju novim obrtnicima i poduzetnicima da postanu “Sami svoji gazde” te da počnu raditi za sebe! Pa pogledajmo o čemu je točno riječ…

Odlukom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje promijenjeni su uvjeti za dodjelu potpora za samozapošljavanje kako bi bile dostupnije većem broju nezaposlenih osoba. Dakle, više nije potrebno da osoba bude 6+ mjeseci na Zavodu, od sada je dovoljno da prođe grupno/individualno savjetovanje, napiše poslovni plan te aplicira za potporu za samozapošljavanje.

Potpora se dodjeljuje u iznosu od 18.614,40 kuna ako planirate otvoriti obrt ili 24.189,72 kune ako se odlučite za trgovačko društvo, bez obzira na godine staža ili razinu obrazovanja te djelatnost kojom se namjeravate baviti.

Uvjeti koje morate zadovoljiti su samo prijava u evidenciju te Poslovni plan koji ćete izraditi sa savjetnikom za samozapošljavanje i predati stručnom timu na odobrenje. Tek kad vam sredstva budu odobrena registrirat ćete obrt ili trgovačko društvo te potvrdu o tome zajedno s ostalom dokumentacijom predati u roku od 30 dana od dana kad vam je odobren poticaj.

Sredstva se na račun isplaćuju jednokratno, u roku ne dužem od mjesec dana, a sve što trebate učiniti kako ne biste bili primorani vraćati novac s kamatama jest uplaćivati si redovnu mjesečnu plaću i doprinose te potvrdu o tome dostaviti HZZ-u.

Broj odobrenih poticaja za samozapošljavanje nije ograničen, a hoće li zahtjev biti odobren najviše će ovisiti o Poslovnom planu i izgledima da vaš novi biznis uspije.

Dakle, ako ste se odlučili za obrt, ovih 18.600,40 kn je i više nego dovoljno za 11 mjeseci uplata zdravstvenog i mirovinskog, te vam ostavlja samo da zaradite za svoju plaću. Ako ste se odlučili za d.o.o., ove 24.189,72kn su taman za temeljni kapital i troškove javnog bilježnika.

Korisno

Ako ne znate koliki su vam troškovi na mjesečnoj bazi kad otvorite obrt, pogledajte ovdje!
Kalkulator za troškove vam također može dobro doći, pa ga možete preuzeti ovdje!

Prazan poslovni plan koji popunjavate dobijete od vašeg savjetnika. Što je poslovni plan bolje napisan, veće su vam šanse da dobijete novac, nemojte pisati nerealne bajke (tipa vi ste novi Microsoft ili Apple), već ono što spada u domenu stvarno života i poslovnih prilika koje nas okružuju. Ono što znam je da HZZ voli proizvodne djelatnosti, što je u našem slučaju proizvodnja software-a, još ako napišete da se planirate fokusirati na inozemno tržište svakako ćete bit korak ispred ostalih pri selekciji za dobivanje poticaja.

Sretno novim poduzetnicima!

Izvor: HZZ

Čitajte i ostale članke objavljene na blogu Flystartup.com!

Najave događaja

1 komentar na Članak

  1. Nina napisao:

    Bilo bi korisno staviti datum na članak da čitatelji znaju da li je ova vijest od danas ili prije pet godina

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *