40 sati bez sna – Shift 2017!

Ovogodišnje izdanje Codeanywhere Shift konferencije posjetilo je više od 1000 posjetitelja, a među njima su bili i naši članovi i moja malenkost. Ova dvodnevna konferencija bila je podijeljena na 20 predavanja i 16 radionica, na kojima su se polaznici mogli upoznati s alatima kao što su React, React Native, Webpack i Symphony. Radionice i predavanja su se održavala paralelno. Ali prije nego što se posvetimo samoj konferencije, vratimo se na početak našeg putovanja.

Glavni sponzor puta na Shift 2017 bio je Pulse Rent-a-Car, koji nam je dao na raspolaganje Mercedes Vitu. Zajedno na put u ponoć smo krenuli s ekipom iz Bamboo Laba. Nakon 8 sati vožnje preko BiH s nekoliko pauza stigli smo u Split.

Vodi li nas razvoj tehnologija do Skyneta?

Konferenciju je otvorio Christian Heilmann s predavanjem “The Soul in the Machine – Developing for Humans”. Christian Heilmann je osoba za koju je većina posjetitelja čula, jer je radio u Yahoou, Mozillia, a trenutno je zaposlen u Microsoftu. U predavanju se osvrnuo na stvari u kojima su računala bolja nego čovjek, kao na primjer prepoznavanje i kategoriziranje informacija. Sve to je posljedica deep learninga, svojstva koje posjeduje sve više računalnih mreža i sustava. Ovakva implementacija tehnologije omogućava računalima da sama uče, uz minimalnu ili nikakvu pomoć od strane čovjeka. Ako se tehnologija pravilno implementira na područja u kojima je stvarno korisna, ne treba se bojati razvoja tehnologije i ograničavati je. Christina je svoje predavanje završio govorom kako već živimo u vremenu gdje roboti preuzimaju svijet i kako bi trebali robotima prepustiti poslove u kojima nismo dobri ili koji su previše opasni za nas.

Budućnost mobilnih aplikacija

Nakon Christiana Heilmanna na pozornicu je izašao Luka Abrus, CEO Fivea . Luka je u svome predavanju “Mobile apps are dead. Long live mobile apps” govorio o razvoju mobilnih aplikacija, tržišnom udjelu koje drže mobilne aplikacije, te problema koji se pojavljuju nakon razvoja i implementacije aplikacije. Prema svim zadnjim istraživanjima život mobilnih aplikacija iznosi 5 mjeseci. Luka je također prezentirao najnoviju verzije Shoutema. Nakon Lukinog predavanja i sada više od 24 sata bez sna odlučili smo se za obilazak grada.

Uber i politika

Kako se konferencija održavala 1. i 2.6., a Split kao i Osijek nisu još dobili gradonačelnika/cu tema svih tema bila je politika. Bilo je zanimljivo čuti što lokalni ljudi misle o svojim kandidatima i razlozima zašto ih podržavaju. U Splitu sam prvi put koristio usluge Ubera i relativno sam zadovoljan njima. Nakon obilaska grada  i  40 sati bez san odlučili smo se vratiti u stan i napuniti baterije za drugi dan konferencije.

Sve se može hakirati, pa i aparat za kavu

Predavanje koje je najviše zanimalo tehnički orijentiran dio ekipe održao je Dominik Kundel iz poduzeća Twilio pod nazivom “Coffee.js? How I hacked my coffee machine using JavaScript“. Dominik je publici pojasnio sve probleme na koje je naišao zajedno s kolegama pri izradi i hakiranju uređaja za pravljenje kave – od mehaničkih i hardware problema do pisanja softwarea. Publika je mogla birati koju će kavu aparat napraviti, a odluka je pala na expresso. Nakon predavanja i druženja s lokalnom ekipom krenuli smo za Osijek.

Shift je konferencija koju svakako preporučujem svima koje zanima development zbog kvalitetnog sadržaja i vrhunskih predavača. Hvala još jednom Pulse Rent-a-Car koji nam je omogućio ovo divno putovanje. Vidimo se iduće godine.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *