Na Satu kodiranja sudjelovalo 10.000 učenika!

Od Vukovara do Rijeke, od Pule do Dubrovnika više od 10.000 učenika iz 216 škola je sudjelovalo na ovogodišnjem Satu Kodiranja koji se održao od 5. do 11. prosinca. Ovo je rekordan broj sudionika i povećanje od gotovo 20 % u odnosu na prošlu godinu kada je u projektu sudjelovalo 182 škole i nešto više 7.500 učenika.

Sat Kodiranja je projekt kojim se kod mladih podiže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama te se potiču vještine potrebne za poslove 21. stoljeća, a provode ga globalna nevladina udruga code.org uz podršku Microsofta, dok je nositelj projekta u Hrvatskoj nevladina udruga Osijek Software City.

Više od 100 volontera širom Hrvatske pomoglo oko održavanja Sata kodiranja

Ove godine je više od 100 volontera širom Hrvatske pomoglo oko održavanja Sata kodiranja, a mrežu volontera je osiguralo 15 nevladinih udruga. Razgovarali smo s nekoliko volontera iz Osijeka i okolice koji su se uključili i nesebičnim zalaganjem doveli Sat kodiranja u brojne škole i udruge.

Leo Tot: Nažalost, suočavamo se s činjenicom da većina obrazovnog kadra iz područja IT tehnologija ne izlazi iz krugova vidno zastarjelog kurikuluma i tako stvara negativan učinak na razvoj tehnologije u školama općenito. Također, učenici uče informatičko gradivo koje je zastarjelo i više nije u upotrebi. Škole nemaju kontrolu nad takvim problemima, pa to pokušavamo ispraviti projektima kako što je Sat kodiranja.

Stranislav Strešnjak: Bilo bi lijepo održati ovakvu zainteresiranost i motiviranost učenika i nastavnika za Sat kodiranja. Tu mogu puno pomoći udruge poput Osijek Software City te nastavnici informatike, ali ipak su za odgoj djeteta presudni roditelji

LEGO Mindstorms radionica

Studenti Filozofskog fakultet u Osijeku predvođeni profesorom Tomislavom Jakopecom su u OŠ Dobriše Cesarića iz Osijeka održali malo drugačiji Sat kodiranja. Oni su se odlučili za LEGO Mindstorms radionicu.

Tomislav Jakopec: Uz postojeće aplikacije na kojima se djeca igraju/uče može ih se zainteresirati i fizičkom manifestacijom kreiranog koda. Za tu svrhu se najbolji pokazao Lego mindstorms robot. Prvo treba sastaviti robota što je igra za sebe a onda je potrebno pospajati blokove (kodirati) kako bi se robot ponašao točno onako kako djeca žele. Onaj trenutak kada robot krene pa stane pa ponovo krene jer je dijete tako reklo je neprocjenjiv i točno se na njihovim licima vidi tko će biti nove programerske nade.

Škole postaju informatičko pismene

Ovogodišnji Sat kodiranja koordinirao je glavni tajnik udruge Bela Ikotić

Bela Ikotić: Zadovoljni smo brojem uključenih škola i ustanova u ovaj projekt informatičkog opismenjavanja koji samo raste, što nam daje volje i snage raditi ga svake godine i širiti ga na ostale škole. Ove godine nismo izgubili niti jednu školu, što znači da one koje svake godine održavaju Sat kodiranja, polako, ali sigurno postaju ono što nam je od samog početka bila i namjera – informatički pismene. Posebno smo zahvalni volonterima i nastavnicima koji su pomogli da se Sat kodiranja održi.

Sat kodiranja ne staje samo na jednom školskom satu. Postoji velika količina materijala na kojima učenici mogu raditi tijekom cijele školske godine, kako organizirano ­u sklopu sata informatike, razredne zajednice ili drugih aktivnosti, tako i privatno jer se sati na računalu mogu provoditi i kreativno.

Pogledajte kako je bilo na nekim radionicama i što kažu učenici za Sat kodiranja.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *