O projektu

Osijek Software City projekt je pokrenut početkom 2012. godine kojim osječke IT tvrtke djeluju prema lokalnoj zajednici.

U Osijeku postoji niz informatičkih tvrtki od kojih neke već duži niz godina uspješno posluje na međunarodnom tržištu. Druge su nešto mlađe, ali su se već uspjele nametnuti kao autoriteti u svojim poslovnim nišama ili su na najboljem putu da to postanu. Te tvrtke zapošljavaju stručnjake, proizvode kvalitetan softver i izvoze na mnoga tržišta diljem svijeta. Upravo zato što su neke od njih orijentirane uglavnom ili potpuno na izvoz, na domaćem se tržištu za njih često niti ne zna, iako posluju bolje od većine ostalih tvrtki u našem okružju. Predstavljanjem tih tvrtki i njihova rada lokalnoj zajednici želimo pokazati da, unatoč aktualnoj gospodarskoj situaciji, volja za radom i stručnost imaju perspektivu.

Ciljevi projekta

  1. Povećati atraktivnost developerske struke u Osijeku.
  2. Povećati konkurentnost programera na tržištu.
  3. Potaknuti poduzetništvo u ICT sektoru.

Usmjeravanje obrazovanja

Činjenica je da formalno obrazovanje u Hrvatskoj nije jamstvo nalaženja zaposlenja. Programi formalnog školovanja uglavnom nisu usklađeni sa stvarnim potrebama tržišta rada, a još manje predviđaju koja bi znanja i vještine mogle biti potrebne za nekoliko godina, kako bi mladi ljudi prilikom odlučivanja o upisu u srednju školu ili na fakultet i na temelju tih informacija mogli razmisliti o svojem budućem zanimanju.

Na sustav formalnog obrazovanja ne možemo tako lako utjecati, no na ovaj način možemo potaknuti ljude svih uzrasta i zanimanja (srednjoškolce, studente, nezaposlene, nezadovoljne trenutnim statusom itd.) da sami porade na svom obrazovanju za one poslovne niše u kojima bi željeli raditi, kao i da im predstavimo one IT niše u kojima bi se, uz traženo znanje, najlakše mogli zaposliti.

Zapošljavanje

Ono čemu ovim projektom težimo jest zapošljavanje! Iz perspektive poslodavca – zapošljavanje educiranog i motiviranog radnika, a iz perspektive radnika – zapošljavanje u perspektivnoj i kvalitetnoj tvrtki. U regionalnoj IT industriji trenutno vlada kronični nedostatak osposobljenog kadra, a to se ovim projektom želi promijeniti, naglašavajući koja su znanja i vještine potrebni za lako zapošljavanje u tvrtkama iz ove branše.

Dugoročni je cilj ovog projekta postići prepoznatljivost Osijeka u svijetu kao grada u kojemu žive i rade IT stručnjaci te kao grada u kojemu djeluje puno tvrtki koje proizvode dobar softver. Vjerujemo da takva prepoznatljivost sa sobom nosi niz prednosti: utječe na pozitivan imidž grada, poticaj je novim ulagačima, doprinosi zdravijem gospodarstvu, preporuka je potencijalnim klijentima te “odskočna daska” za startup tvrtke…

Udruga

Godinu dana nakon pokretanja projekta Osijek Software City, došlo je vrijeme da našu inicijativu formaliziramo, stoga je 21. veljače 2013. održana Osnivačka skupština udruge Osijek Software City. Osnivanjem udruge ne mijenja se dosadašnji pristup i način rada, koji je odlično prihvaćen te je dosad polučio prilično dobre rezultate; to je samo je korak dalje u posvećenosti zadanim ciljevima i daje veću administrativnu slobodu, jer je udruga sada pravno i financijski neovisna od uključenih tvrtki.

Trenutni saziv Upravnog odbora (prosinac 2020. – prosinac 2022.) čine predstavnici tvrtki  COBE, Base 58, Mono,TTTech Auto. Aktualni predsjednik Udruge je Mihael Tomić (Mono), dok je Zrinka Antolović  glavna tajnica Udruge. Prema Statutu Udruge, članom Udruge može postati svaka punoljetna poslovno sposobna domaća ili strana fizička osoba, kao i pravne osobe.

Statut udruge

Kontakt:

  • Mihael Tomić, Predsjednik Udruge (inače zaposlen u Mono d.o.o.)
  • Email: mihael.tomich@gmail.com
  • Tel: +385993761833

Pozivamo sve IT tvrtke sa sjedištem ili podružnicom u Osijeku koje žele sudjelovati u projektu Osijek Software City da postanu članovi.

Preuzimanja

Statut udruge Osijek Software City logo

 

Izdvojeno iz medija

Evo kako su mediji popratili naša događanja