[VIDEO] Saša Cvetojević poručio: ”Ne morate izmisliti nešto novo, radite nešto drugačije nego što netko već radi”

Tijekom vikenda u kojem se po prvi put održao Akceleratorski poduzetnički kamp Osijek, započela su i poslovna predavanja treće Software Startup Akademije. Tako je u subotu, 8. studenoga 2014. godine, Ekonomski fakultet u Osijeku ugostio Sašu Cvetojevića i njegovo predavanje “Startup life cycle”. Inače, Saša je vlasnik zagrebačke tvrtke Insako, suosnivač Zagrebačkog poduzetničkog inkubatora (ZIP), aktivni član hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i privatni investitor.

Saša, koji ima više od 25 godina iskustva u poduzetničkim vodama, pokazao se kao odličan izbor predavača za prvo poslovno predavanje, tijekom kojega je polaznicima pojasnio značenje startupa te približio svijet poduzetništva kroz ležeran pristup i pritom nije koristio prezentacijske alate poput PowerPointa ili Prezija.

Polaznici Akademije su od Saše mogli poslušati mnoštvo korisnih savjeta, a posebno bismo izdvojili onaj koji se odnosi na traženje posla u današnje vrijeme:

Životopis imaju svi, traži se ono što ste još radili i čime ste se bavili. Fakultet završavaju uporni, a poslodavcima je najvažnije ono što ste radili uz studiranje.

Saša Cvetojević, “Startup life cycle” (snimka predavanja)

Dotaknuo se i razvojnog puta i financiranja jednog startupa te sastava tima, ali i onoga što je također vrlo važno, a to su investicije. Napomenuo je kako investitori najčešće ne ulažu na način da osnivačima isplate gotovinu, nego svoja financijska sredstva ulažu u startup, a to im omogućuje posjedovanje udjela u istom. Od startupa se očekuje da u određenom vremenu donese evaluaciju do određenog iznosa. Primatelj investicije nije ju dužan vratiti investitoru kao kad je riječ o bankovnom kreditu, ali i tu postoje razne kombinacije.

Kad je riječ o startupima i idejama, Saša je poručio sljedeće:

Većina ljudi misli da mora izmisliti nešto novo i inovativno, ali zapravo – ne morate. Mnoštvo uspješnih tvrtki nije izmislilo ništa novo. U posao možete ući radeći nešto drugačije nego što netko već radi – malo ili puno bolje. Možete i izmisliti nešto potpuno novo, no to je puno teži put, ali također legitiman.

Snimku cjelokupnog predavanja Saše Cvetojevića možete pogledati na YouTubeu, nadamo se da će i vama tih nešto više od sat vremena biti od koristi u razvoju startupa ili jednostavno u boljem razumijevanju poduzetništva. Podsjećamo da je službeni hashtag ovogodišnje Software Startup Akademije #SSAos14_15, stoga tijekom nadolazećih predavanja slobodno dijelite svoja mišljenja, fotografije i zanimljive izjave predavača putem Twittera.

  • Tekst: Ana Tadić
  • Foto: Saša Cvetojević

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *