Codefest pobjednici : razgovor sa studentima FFOS-a

8. srpnja održao se prvi koprivnički hackathon, tj. CodeFest, gdje su studenti Filozofskog fakulteta, točnije Odsjeka informacijskih znanosti završili na prvome mjestu. Hackathon je održan 8. srpnja, a tim IT@FFOS, tj. Luka Buljan (backend), Željana Hrkač (backend), Dajana Stojanović (frontend) i Ivona Grgić (design) odlučili su se za web aplikaciju koju su osmislili i napravili u 12 sati koliko je hackathon trajao i tako se vratili u Osijek s nagradom od 4.000 kuna. Pričali smo s predstavnikom tima Lukom Buljanom, a mišljenje je s nama podijelila i Dajana Stojanović.

Kako ste se odlučili za natjecanje na prvom Koprivničkom Hackathonu?

luka-buljan-icon
Kako to inače bude, dobili smo poziv za sudjelovanje od profesora Tomislava Jakopeca. Budući da je svatko od nas dobio poziv u drugo vrijeme i u drugačijim okolnostima, ne mogu pričati u ime svih, ali što se mene tiče samo mi je proslijeđen popis članova tima i izbor odlaska na hackathon ili ne. Naravno, objeručke sam prihvatio poziv, hackathoni se ne propuštaju.

dajana
Profesor je poslao poziv za natjecanje, a ja sam se odmah javila. Odlučila sam se na to jer su natjecanja ovakve vrste odlična priprema za budućnost i odlično mjesto na kojem možemo pokazati što znamo.

 

Kako ste spojili tim, je li ovo prvi put da ste zajedno?

luka-buljan-icon
Za spajanje tima bio je zaslužan isključivo profesor Jakopec, koji je okupio talente s različitih godina i da, ovo je prvi puta da je tim u ovom sastavu, iako smo kolegica Dajana Stojanović i ja već bili u sklopu jednog prijašnjeg tima. Vjerujem da će većina ovog tima (žene) nastaviti i dalje u tom sastavu jer očito dobro funkcionira.

 

Što studira svaki od člana tima?

luka-buljan-icon
Svi smo informatolozi, samo različite godine. Dajana Stojanović je trenutno na 3. godini preddiplomskog studija, Željana Hrkač i Ivona Grgić su na 2. godini preddiplomskog, a ja završavam diplomski studij.

it@ffos ePodravina.hr

Koliko je timova bilo, koji zadatak ste imali i kako je tijek rješavanja problema tekao?

luka-buljan-icon
Na hackathonu je sudjelovalo sveukupno 8 timova kojima je zadatak bio napraviti ili online tržnicu OPG proizvoda ili web portal Koprivnice s nekim vlastitim “spinom”. Mi smo odlučili raditi na drugom zadatku, budući da smo online tržnicu radili na prijašnjem hackathonu u Osijeku. Nakon dogovoranja što ćemo točno napraviti kojih pola sata, imali smo ideju za proizvod koju smo istog trena počeli raditi. Napravili smo web portal na kojem se mogu organizirati događaji u Koprivnici i organizirano prikazati na kalendaru za određeni mjesec i ovisno o kategoriji događaja (kultura, zdravlje, zabava, sport, obrazovanje i posao) skupa s detaljnim informacijama o događaju i prikazivanjem gdje se točno odvija putem Google Maps API-a. Sa zadovoljstvom mogu reći da se nismo susreli s previše problema (osim umora), a one sitne probleme koje smo imali rješavali smo brzo. Na kraju smo imali kompletno rješenje i 95% funkcionalnosti koje smo zamislili.

 

Je li vam ova pobjeda poticaj za dalje, planirate li se i dalje natjecati u ovom sastavu?

luka-buljan-icon
Vjerujem da će kolegice i dalje nastaviti na hackathonima u ovom sastavu, a ja ću se truditi biti u tom sastavu kad god stignem i budem dobio priliku. Ipak sam na odlasku s faksa, vrijeme je za nove generacije, ima tu još štošta za napraviti i naučiti :)

dajana
Naravno da je poticaj za dalje. Planiram i dalje sudjelovati na natjecanjima, a sad hoćemo li ostati u istom sastavu, to ne mogu garantirati jer Luka završava fakultet i kreće dalje.

 

ePodravina.hr

Od svih timova, samo vaš imao je cure, i to čak tri u jednom timu. Što po vama ova pobjeda znači za žene developere na IT sceni u Osijeku?

dajana
Da, bile smo jedine žene! Osjećaj je bio neprocjenjiv. Ne samo za žene developere u Osijeku, već u cijeloj Hrvatskoj, ova pobjeda je zapravo nekakav dokaz da su žene jednako bitne na IT sceni kao i muškarci. Naša pobjeda može biti poticaj ostalim ženama koje se žele baviti IT-em da krenu jer nemaju što izgubiti.

 

Spomenimo još i kako su natjecanje organizirali “Koprivnički poduzetnik”, “Grad Koprivnica” i “Komunalac” pod pokroviteljstvom informatičkih tvrtki “Hangar 18”, “Avalon”, “Inducta”, “Snowfall”, “ASR Group”, “Integracija od-do” i “ArhivPRO” koji su zaslužni za nagrade. O pobjedniku su odlučivali Robert Rac iz tvrtkeASR Group, Darko Pepelnik iz Inducte, Gaja Vitanović iz Snowfalla, Damir Lacković iz Avoca i tajnik OSC-a Bela Ikotić.

Čestitamo pobjednicima i nadamo se da će ova pobjeda biti poticaj studentima Filozofskog fakulteta, kao i ostatku Sveučilišta u Osijeku za daljnji osobni razvoj u području informacijskih tehnologija.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *