Linux u Osijeku – Razgovor s Hrvojem Horvatom

Kad sam pitao kolege što je Linux, njihovi odgovori su bili: “Nikad čuo za to” i “Znam! To je ono što hakeri i profesionalci koriste”. Vjerujem da takvo neznanje i nezainteresiranost za Linux vlada kod većine ljudi. Zbog čega je to tako? Razlog tome je što živimo u društvu koje nije otvoreno prema novim tehnologijama. Zatim zbog dominacije Windowsa u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima. No unatoč svemu gore navedenom, jedan gospodin u Osijeku uspješno održava Linux radionice (do danas 12!) te je okupio grupu entuzijasta za koje Linux nije nepoznanica nego savršeni operativni sustav. Ime gospodina je Hrvoje Horvat.

Hrvoje Horvat je IT stručnjak koji od 2000. godine radi u Siemensu, odnosno Siemens Convergence Creators. Hrvoje je posljednjih 16 godina radio na projektima koji su vezani za visoko dostupne i redundantne sustave unutar Cloud sustava (Microsoft Azure, Amazon AWS i drugi) te na projektima vezanim za virtualizaciju. Trenutno Hrvoje radi na virtualizacijskim platformama: VM ware i OpenStack koristeći njihove napredne mogućnosti i funkcionalnosti.

Kako ste došli do ideje o održavanju Linux radionica? Sjećate li se kad je krenula prva?

Negdje tijekom ljeta 2013. Hrvoje Varga i moja malenkost pokrenuli smo inicijativu Open Source Osijek sa željom da volonterski svim zainteresiranima prenesemo barem dio svog dugogodišnjeg iskustva s raznim tehnologijama. U suradnji s BIOS-om optimizirali smo dio IT infrastrukture te konfigurirali i instalirali sve potrebne programe i alate za pokretanje naše inicijative. Želja nam je bila odrađivati tehnička predavanja te kasnije pokrenuti neke konkretne projekte na kojima bi mogli sudjelovati polaznici naših predavanja.

Prvi korak nas je vodio u predavanja iz uvoda u programiranje. Kroz ta predavanja shvatili smo kako polaznike prvo treba upoznati s Linuxom.

Prva Linux radionica je održana u jesen 2013. Sve je krenulo kroz niz prezentacijskih slajdova. Kako sam imao vremena dopisivao sam nove slajdove i pripremao nova predavanja. Predavanja su se nizala te smo kasnije došli do potrebe da se organiziraju i radionice, ali za to su nam bila potrebna računala. Udruga inženjera i diplomiranih inženjera ETFOS-a osigurali su nam računala i učionicu za buduće radionice.

U međuvremenu, sve što je bilo na slajdovima prebacio sam na naš „DokuWiki“ tako da se sve ujedinilo u knjigu koja se danas zove „Uvod u Linux i Linux napredno“, koja je dostupna online, na adresi:
https://www.opensource-osijek.org/dokuwiki/wiki:knjige:uvod_u_linux

Knjiga je još uvijek u razvoju te ju dopunjavam sa svakom novom radionicom.

Jeste li zadovoljni odazivom publike?

Zadovoljan sam odazivom publike. Stvorila se stalna ekipa koja prati radionice, ali koje nažalost nisam u mogućnosti održavati u točnim vremenskim intervalima. Nadam se da kod polaznika postoji razumijevanje po tom pitanju.

Koji su budući planovi za radionice?

Vezano za Linux radionicu, plan mi je nastaviti do kraja, prema poglavljima koja prate knjigu. Naime, inicijalna ideja je bila pokriti sva osnovna područja koja su po mom mišljenju važna za razumijevanje Linuxa. Prolaskom vremena se pojavio interes da se neka područja malo „podebljaju“, tako su se organski proširivala predavanja, radionice i sama knjiga.

Sad pokušavam održati tempo od barem jedne do dvije radionice mjesečno. To polaznicima daje dovoljno vremena da i sami nastave učiti i naprednije stvari koje sam u međuvremenu dodavao u knjigu.

Kvalitetu radionica pohvalili su i polaznici Goran Gago i Mario Kušen.

Predavanja su zanimljiva i jako korisna, a razlog je što se Hrvoje odlično pripremi i detaljno prolazi kroz stvari koje priča. Odlična predavanja i vježbe su glavni razlog što redovno dolazim na Linux radionice, Goran Gagro.

Kako sam se prije tri godine počeo baviti programiranjem, znanje vezano za Linux operativni sustav mi je vrlo ograničeno, a radionice koje je organizirao gospodin Horvat pomogle su mi usavršiti znanje. Sviđa mi se njegov način rada s polaznicima jer uz predavanja imamo i puno vježbi, Mario Kušan.

Ukoliko želite i sami steći dodatno znanje vezano za Linux ili jednostavno želite znati osnove Linuxa, pozivamo Vas da se pridružite idućoj radionici. Vrijeme i termin radionice naći ćete na našoj web stranici.

uvod-u-linux-2

uvod-u-linux-1

Najave događaja

 • Nema nadolazećih događaja.

2 komentara na Članak

 1. Marin napisao:

  Bio na prvom predavanju jedino razočaranje mi je što mi nisu pasali termini kasnijih radionica :)
  Za neki skill lvl “natuca po cmd-lineu uz puno searchanja po netu” savršeno balansiran tempo radionice.

  Bilo bi odlično da postoji neki fixni termin kad su radionice da si ljudi mogu prilagođavati druge obveze :)

 2. Ivan Weiler napisao:

  Linux radionice by Hrvoje Horvat su jedna od najzanimljivijih IT dogadjaja na kojima sam bio u zivotu i definitivno su bila velika inspiracija za cijeli CodeCamp koncept koji postoji danas.
  Hrvoje ima izvrstan “stil” gdje dok uci polaznike osnove, na vrlo jednostavan nacin objasnjava kako rade vrlo kompleksne i komplicirane stvari.

  Jako zabavno, korisno i zanimljivo !!

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *