Predstavljamo vam članove upravnog odbora OSC-a: Adcon

Nakon predstavljanja Denisa Sušca, predsjednika Osijek Software Citya vrijeme je da vam predstavimo članove upravnog odbora. Mini seriju članaka o upravnom odboru započet ćemo s predstavnicima Adcona.

Adcon  je osnovan 2010 s primarnim ciljem pružanja savjetodavnih usluga i razvoja softverskih rješenja za izvozno tržište. Tijekom zadnje dvije godine Adcon je uspio izgraditi visoko sposoban tim od 20-ak djelatnika koji se pretežno bave razvojom, testiranjem i integracijom novih proizvoda, te održavanjem već postojećih sustava. Od tržišta su bazirani na telekomunikacijska rješenja za mobilne operatere te određeni skup bankovnih rješenja (u presjeku s telekomunikacijama). Od postojećih proizvoda najviše se bave online rating / billing / charging platformom, svim vrstama IN rješenja, mobile paymentom, voIP platformom te m2m rješenjima tipa smart metering.

U upravnom odboru OSC-a Adcon predstavljaju Ivan Varga (gore desno) i Zvonimir Radoš (gore lijevo). Zvonimir je jedan od prvih članova OSC-a. Zanimaju ga razne teme vezane za razvoj softwarea (tehnologije, metodologije, alati, principi, arhitekture). Prvenstveno orijentiran na Java tehnologije. Više od 10 godina radi na razvoju raznih real-time platformi telekomunikacijskih mreža i smartgrid rješenja. U Adconu radi kao head of development. Ivan je bivši predsjednik OSC-a te u Adconu radi na poziciji senior softver inženjera. Zadnje četiri godine radi na IoT/Smart Metering sustavima za energetski sektor. Do sada je sudjelovao u razvoju web aplikacija i stranica, interaktivnih Adobe Flash web stranica, RIA baziranih na Adobe Flex-u, .NET klijentskih aplikacija, visoko dostupnih Java servisa i Adobe Flash igara. Koje su obaveze Adcona u UO OSC-a, koje ciljeve Adcon želi ostvariti te koje projekte dečki osobno žele ostvariti pročitajte u intervjuu.

Koje je obaveze u UO Adcon preuzeo na sebe?

Zvonimir: U novom sazivu UO, Adcon je na sebe preuzeo odgovornosti unaprijeđenja internih proceas unutar udruge. Konstantnim povećanjem aktivnosti udruge, kao i podizanjem njihove kvalitete i profesionalnosti, neophodno je i kontinuirano unaprijeđivanje internih procesa unutar udruge vezanih za planiranje, izvedbu i finalizaciju samih projekata. Unaprijeđenja su ciljana i želja nam je prije svega poboljšati vidljivost trenutnih i planiranih projekata svim članovima udruge. No možda još važnije, želimo unaprijediti i standardizirati procese izvođenja, te napraviti transparentniji uvid u financijske aspekte projekata, upravi na redovnoj bazi, a članstvu putem polugodišnjjih ili godišnjih izvještaja. Osim toga sudjelujemo u kreiranju strategije za iduće dvije godine, te smo se također ponudili biti support za administrativne poslove ukoliko to bude potrebno.

Koji su ciljevi koje Adcon planira ostvariti u ovome mandatu?

Ivan: S obzirom na ulogu koju smo preuzeli, glavni cilj nam je formalizacija udruge, osim toga kao firma želimo pridonjeti ostalim aktivnostima i projektima. Želimo uhodati određene procese koji će udruzi omogućiti da ulazi i u veće projekte od onih koje je udruga do sada imali priliku provesti. Od onoga što je bilo planirano u prethodnom mandatu UO bi istaknuo da i dalje dajemo potporu za projekt uspostave i izgradnje IT parka u Osijeku, želimo dati svoj doprinos suradnji s obrazovnim institucijama, te nastavljamo sa doprinosom neformalnim edukacijskim projektima.

Ivane, ove godine si pokrenuo Java Talks, jesi li zadovoljan odazivom?

Ivan: Java Talks su nas jako ugodno iznenadili. Ovo što se događalo oko Java Talksa u zadnjih šest mjeseci je još jedan dokaz da neformalna razmjena znanja u praksi itekako funkcionira i daje odlučne rezultate. U početku smo planirali tri predavača koji bi osigurali jedno predavanje mjesečno, osim ljetne pauze, da bi na kraju završili sa 7 predavača, te zaključno sa šestim mjesecom ukupno 10 predavanja. Neke ljude smo znali, ali nismo bili sigurni da li će biti u mogućnosti predavati, a ostala tri ne planirana predavača smo upoznali upravo preko Java Talksa. Još jednom bi se zahvalio onima koji su do sada održali predavanja u sklopu Java Talks, a to su: Antun Matanović (ORKA), Krešimir Popović (Siemens CVC), Vjeran Marčinko (Kapsch CarrierCom AG), Zvonimir Radoš (Adcon), Igor Buzatović (Inovativni trendovi d.o.o.), te Željko Trogrlić (OG Consultancy Services d.o.o.).

Kad smo pokretali projekt bili smo uvjereni da ćemo imati pune ruke posla osigurati predavanja na mjesečnoj bazi, a na kraju je ispalo da se maltene ne možemo dogovorili koju ćemo temu prije staviti. Kvaliteta predavanja se također diže, te postoji mogućnost da ćemo povećati broj predavanja, tj. prebaciti se sa mjesečnih na dvotjedna predavanja. Ono što bi također spomenuo je da su kolege koje smo upoznali preko Java Talks, Igor Buzatović i ŽeljkoTrogrlić zajedno sa kolegama iz tvrtki COBE, Spin, Alpha Score, te drugim članovima OSC-a osnovali “Croatia Kotlin User Group” s bazom upravo u Osijeku. Krenuli smo s idejom za jednu user grupu i nismo bili sigurni kako će se stvari razvijati, a danas smo ponosni što smo dali doprinos pokretanju još jedne nove user grupe u Osijeku. Do sada smo tijekom šest događaja imali ukupno 120 dolazaka, te se ovim putem želim zahvaliti svima koji su izdvojili vrijeme da doprinesu raspravi o temama koje smo do sada otvorili. S obzirom na sve navedeno, možemo biti sigurni da će Java Talks nastaviti u još jačem tempu.

Koja je najvažnija stvar koju si naučio kao predsjednik OSC-a u prošlome mandatu?

Ivan: Super je vidjeti koliko zapravo imaš prostora za djelovanje. Imao sam određene predrasude vezano za to da li je ok pokrenuti ovaj ili onaj projekt, ali se pokazalo da zajednica zna cijeniti inicijativu. U buduće ću definitivno manje oklijevati oko sudjelovanja na projektima ili pokretanja nekog novog.

Postoji li projekt koji osobno želite realizirati u ovome mandatu?

Zvonimir: Želja mi je tokom ovog mandata odraditi određenu vrstu radionice o telekomunikacijskim tehnologijama s naglaskom integracije s IT-em. Cilj je pokazati da telco sektor više nije rezerviran samo za uski krug velikih igrača, nego da se polako otvara prema otvorenijem tržištu putem otvorenih APIa gdje i pojedinci ili manje firme imaju mogućnost plasiranja proizvoda i usluga – što je do prije nekoliko godina bilo izuzetno teško. Radionica bi imala teoretski i praktični dio, a polaznici bi imali mogućnost steći aktualna znanja iz područja telekomunikacija.

Ivan: Java Talks smo zajedno s kolegama iz zajednice uspješno postavili na noge, tako da je vrijeme za nešto novo. Želja nam je dodatno promovirati bazična znanja vezana za programiranje, s obzirom da je to nešto što fali klincima koji danas izlaze iz osnovnih i srednjih škola. Također bi htjeli pokrenuti niz predavanja vezan za IoT, te još bolje povezati i promovirati “computer club” scenu u Osijeku, gdje mimo OSC-a najveći potencijal ima osječki #labos.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *