20. zimska škola informatike za srednjoškolce Osijek ’13.

7. siječnja 2013. godine otvorena je 20. Zimska škola informatike za srednjoškolce Osijek ’13., u organizaciji Informatičkog kluba Osijek i Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Otvorenje se održalo u Domu tehnike pozdravnim obraćanjem voditeljice škole Snježane Barbaš-Seršić, ujedno i ravnateljice III. gimnazije Osijek, te glavnog tajnika Branka Hrpke, tajnika Zajednice tehničke kulture. Otvorenju su prisustvovali svi polaznici ovogodišnje Zimske škole, kao i neki od predavača.

Zimska škola informatike, kao i svake godine, okupila je učenike iz različitih osječkih škola koji su svoje slobodno vrijeme tijekom zimskih praznika odlučili iskoristiti za razvijanje informatičkih vještina. Broj od 30 polaznika ove godine uvelike je premašio prosjek prošlih nekoliko Zimskih škola. S najviše polaznika bila je zastupljena upravo III. gimnazija, a slijedile su Gaudeamus i Elektrotehnička i prometna škola te I. gimnazija.

Nakon otvorenja u Domu tehnike, polaznici su se zaputili u III. gimnaziju gdje je Tomislav Bilić, osnivač i direktor tvrtke Inchoo d.o.o., u sklopu prvog predavanja predstavio projekt Osijek Software City, volontersku inicijativu nekoliko osječkih IT tvrtki kojom se želi povećati atraktivnost developerske struke u Osijeku i konkurentnost mladih progamera na tržištu te potaknuti na samozapošljavanje. Svojim zanimljivim predavanjem zasigurno bi zainteresirao i učenike koji nisu ljubitelji informatike da preispitaju svoje odluke o daljnjem školovanju i zaposlenju. Osim što je polaznike upoznao s trenutnom situacijom u IT industriji, dao je brojne korisne savjete koji će im svakako pomoći tijekom studija.

U prvom predavanju predstavio sam projekt Osijek Software City u sklopu teme “Imaju li programeri perspektivu u Osijeku?”. Pozitivno me iznenadila ekipa učenika koja je bila na Zimskoj školi. Neke sam od njih već ranije upoznao na Software Startup Akademiji. Primjetio sam kako vrlo dobro poznaju tvrtke iz okoline te su upoznati s tehnologijama koje te tvrtke koriste. Kada se prisjetim sebe u 3. razredu srednje škole, ne mogu sa sigurnošću reći da sam poznavao niti pribiližno dobro IT tvrtke u Osijeku kao oni. Bilo je vrlo ugodno i vidjelo se kako na školi sudjeluje jedna vrlo inteligentna i ambiziozna grupa mladih ljudi, budućih IT stručnjaka. – Tomislavovi su dojmovi nakon održanog predavanja.

Slijedilo je predavanje Marija Đanića iz tvrtke 6sync o programskom jeziku Python. Iako je nekim učenicima programiranje u Pyhtonu već bilo poznato, mnogi su se prvi puta susreli s jezikom koji je jedan od osnovnih programskih jezika te postavili osnove koje će im uvelike olakšati daljnje razvijanje na tom području.

8. siječnja. Osim što je već prvi dan navijestio da će ova Zimska škola biti jedna od najzanimljivijih dosad, drugi je dan privukao najveći broj učenika i zbog vrlo interesantne i aktualne teme – razvoj moblinih aplikacija. Uvod upravo na tu temu dao nam je Krunoslav Ris, suvlasnik tvrtke Betaware d.o.o. Iz predavanja se, između ostalog, moglo saznati kako aplikacije funkcioniraju na mobilnim uređajima, koje su vještine i alati potrebni za razvoj jedne mobilne aplikacije te je li trenutno pogodnije proizvoditi aplikacije za Andriod ili iOS uređaje.

Krunoslav je o svom predavanju rekao: U dva školska sata prešli smo osnovno o mobilnom develepmont. Od samih početaka, pa do današnjih trendova (iOS, Android, Windows Mobile, Java). Također, napravili smo jasnu razliku izmedju nativnih, web i hibridnih aplikacija. Kroz potrebna znanja i vještine za svaki od ovih osnovnih različitih development tehnika, izveli smo zaključke koji je najbolji za koju primjenu. Uz kratak, 20-minutni intermezzo s pitanjima učenika (odakle početi, što je najjednostavnije za naučiti, koje tipove aplikacija najviše radim, tko su nam klijenti te, neizostavno, kolike su nam plaće), prešli smo na jednostavniji dio predavanja u kojima sam objasnio gdje pronaći tutorijale, kako krenuti, što čitati i što prvo učiti. Ono što me je posebno iznenadilo jest velika posjećenost (kako muške, tako i ženske publike). Sve u svemu, izuzetno sam zadovoljan odazivom i predavanjem!

Odličan nastavak uvodnog predavanja ponudio je profesor III. gimnazije, Dražen Jakopović, s kojim su polaznici pokušali napraviti vlastitu aplikaciju za Andriod uređaj koristeći MIT App Inventor. Nažalost, zbog tehničkih problema nisu bili u mogućnosti završiti svoje aplikacije, ali su izrazili želju za nastavkom rada kod kuće.

Posljednje predavanje na rasporedu održao je Matija Bogdanović, također profesor III. gimnazije u Osijeku. On je pokazao osnove razvoja aplikacija za iOS uređaje, koje su bile nešto teže nego za Android, jer su zahtijevale više programerskih vještina.

I Matija je iznio svoje dojmove: Kao višegodišnji predavač na Zimskim školama u III. gimnaziji Osijek, moram reći da je ova bila drukčija. Novina koja se odmah mogla primijetiti jest to da se broj predavača i broj polaznika, što je još i bitnije, udvostručio. Zahvaljujući suradnji s predavačima iz Osijek Software Cityja, uspjeli smo obraditi neke teme koje se u našim školama ne čuju (a iskreno se nadam da će se to uskoro promijeniti). Imali smo i goste iz visokog školstva (Odjel za matematiku Osijek) koji su nam prenijeli znanja iz svog eksperimentalnog rada i pokazali da će informatika u narednim godinama eksplodirati u sva znanstvena područja. Ranijih godina većina tema bila je usmjerena na programiranje i algoritme, dok bismo ovogodišnja predavanja mogli sažeti u slogan “od ideje do uspjeha”. Na svim su predavanjima učenici čuli nešto novo, od backenda do marketinga, ali još je bitnije da su dobili savjete i odgovore na pitanja izravno od osoba koje su stručnjaci u tim područjima.

Treći dan Zimske škole informatike (9. siječnja) započeo je predavanjem Željka Rihe, community & content managera tvrtke Farmeron. Tema predavanja bio je marketing na društvenim mrežama koji nam je predstavio kroz brojne primjere dobre i loše komunikacije i promocije na društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka. Svakako jedno od korisnijih predavanja za sve one koji su manje okrenuti samom programiranju, ali ih i dalje zanima to područje rada.

Iako je tema škole informatike programiranje, drago mi je da su mnogi sa interesom slušali i predavanje o marketingu na društvenim mrežama. Najviše me impresionirala volja mladih da unatoč zimskim praznicima dođu ujutro u školu i slušaju predavanja. Nadam se da će se ovakve stvari ponavljati u Osijeku i u potpunosti ih podržavam. – poručio je Željko.

Organizaciju rada u timu pobliže nam je objasnio Ivan Lozančić, suvlasnik i project manager Gauss Developmenta. Iako je bilo teško stvoriti stvarnu sliku organizacije u teoriji, pokušao je dočarati kako IT tvrtke funkcioniraju kada dobiju novi projekt i na koje se sve timove dijele kako bi ostvarile maksimalan učinak i ispunili naručiteljeva očekivanja.

Nakon više godina sudjelovanja u Zimskoj školi, prvi sam puta nastupio kao predavač. – kaže Ivan i dodaje: Nostalgija – zadržao se stari duh, a Matematička gimnazija i nakon renoviranja ima onaj isti, stari šmek. I na ovoj Zimskoj školi okupila se vrlo zanimljiva ekipa koja se bavi relativno naprednim temama (s obzirom na školski program i dob polaznika, ali i činjenicu kako njihovi vršnjaci provode praznike). Organizacija rada u timu, tj. tema o kojoj sam pričao, možda i nije najzanimljivija srednjoškolcima, ali su je ipak strpljivo poslušali, pitali te, nadam se, naučili ponešto novo. Polaznici su poslušali teoretski dio (metode, strukture timova, sudionici projekta…), a poslije i praktični (kaos u timu i implikacije na djelatnike/kupce, koja su rješenja problema, kako to izgleda IT tvrtkama…). Uslijedila su pitanja i zanimljive diskusije…

Nakon kraće pauze, predavanja su se nastavila u poptuno drugom smjeru. Naime, predavanje o paralelnom programiranju CUDA održali su asistenti Odjela za matematiku, Domagoj Ševerdija i Slobodan Jelić.

Dan poslije, 10. siječnja, predavanje Gorana Peuca iz Farmerona o dizajnu korisničkih sučelja zbog nesporazuma nažalost nije održano, ali su to vrijeme polaznici iskoristili za međusobno upoznavanje i druženje, ali i razmjenu ideja na području web developmenta.

Drugo predavanje održano je po planu, a tema su bili Google alati u svakodvenici i marketingu koje je održao Miroslav Varga iz tvrtke Escape d.o.o. Otkrio je male „trikove“ oglašavanja na Googleu te načelo po kojemu Google pretraga funkcionira. Osim toga, predstavio je brojne Google alate i njihovu namjenu koja uvelike može pomoći ukoliko budemo htjeli istražiti određeno tržište.

Osvrt u svom stilu dao je i Miroslav: Nakon zimske IT edukacije u Matematičkoj gimnaziji mirnije mogu u mirovinu. Toliko pametne djece koje zanima i veseli nešto naučiti već dugo nisam susreo na jednom mjestu. Postavljali su pitanja koja ne čuješ ni na puno stručnijim skupovima, a zanimalo ih je ono što im se ponudilo da su radije bili u školi nego bilo gdje drugdje. Što reći, nego hvala na prilici da održim predavanje tamo!

11. siječnja bio je i zadnji dan ovogodišnje Zimske škole. Održana su dva predavanja, od kojih je prvo bilo ono bivšeg profesora III. gimnazije, Krešimira Petrića iz WeOnlyDo Softwarea. On je polaznike podučio osnovama JavaScripta te su, uz njegovu pomoć, svladali osnove JavaScripta koristeći većini polaznika zimske škole poznati HTML kod.

Posljednje predavanje u ovogodišnjoj zimskoj školi informatike održao je Zvonimir Radoš iz tvrtke Adcon d.o.o., koji je približio temu Revision controla te usporedio dobre i loše strane Subversiona i ClearCasea.

20. Zimska škola informatike zatvorena je u Domu tehnike dodjelom diploma svim polaznicima koji su tijekom jednotjednih predavanja stekli nova znanja iz raznih informatičkih područja, koji će im nesumnjivo koristiti ukoliko nastave svoje obrazovanje u ovom smjeru.

Ono što je bitnije od zadovoljstva predavača, svakako je zadovoljstvo samih polaznika Zimske škole, a svoje impresije dijele Armando Vlajčić:

Ovo je druga godina da sam pohađao Zimsku školu informatike i mogu reći da je ove godine bila bolja i zanimljivija. Neki od razloga zašto smatram da je tako je veći broj predavača i tema. Tako smo mogli naučiti više stvari ili bar dobiti neke osnove. Također smo dobili uvid u to kako zapravo funkcionira jedna tvrtka koja se bavi razvojem softvera i na kakve probleme nailaze. Najbolji predavači bili su mi Željko Riha i Miroslav Varga, iako sam mislio da me te teme neće pretjerano zanimati jer su se odnosile na marketing, ali su me raznim zanimljivim primjerima i prepričavanju vlastitih iskustava zainteresirali za tu temu. Jedini minus zimske škole vidim u manjku rada učenika. Za neka predavanja to nije moguće, ali za neka se mogu osmisliti različite radionice i zadaci;

te Mirna Repić, ujedno i suautorica ovog teksta:

Kao jedna od polaznika zimske škole informatike zahvaljujem Informatičkom klubu Osijek te Zajednici tehničke kulture Osječko-baranjske županije na organiziranju zimske škole informatike te svim predavačima koji su svoja znanja bili voljni podijeliti s nama.

Kao zaključak ovogodišnje, možemo slobodno reći, po svemu uspješne Zimske škole, još jednom ćemo citirati profesora Matiju Bogdanovića:

Neki su polaznici možda bili premladi da bi sve pratili, ali su ipak dolazili iz dana u dan. Neka su predavanja učenici gutali bez daha, na nekima su se nasmijali do suza, a na nekima su se malo više družili. Sve u svemu, nadam se da će im ova Zimska škola ostati u lijepom sjećanju, a vjerujem da ih je većina svojim dolaskom osigurala bolju startnu poziciju za budućnost koja je pred njima. Još jednom hvala svim polaznicima i predavačima i nadam se da će sljedeća, 21. Zimska škola informatike u Osijeku, biti još bolja!

  • Tekst:Mirna Repić, polaznica Zimske škole i Nandino Lončar, voditelj projekta Osijek Software City

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *