Kako postati Magento Certified Developer?

Nakon što smo u početku samog projekta objavili Starter kitove (vodiče) za različite tehnologije kojima se bave tvrtke pokretači projekta Osijek Software City, stigao nam je velik broj upita za konkretnije informacije o procesu certificiranja za Magento developere. U ovom postu donosimo detaljan pregled procesa certifikacije.

Polaganjem ovoga ispita u svakom ćete slučaju biti znatno bliže zapošljavanju u svim ozbiljnim Magento development tvrtkama, a ukoliko se odlučite i za pokretanje vlastitog posla u kojem biste se usmjerili na ovu nišu, certifikat će olakšati pristup klijentima i pomoći pri sklapanju poslova.

Magento je krajem 2011. najavio formalizaciju procesa certifikacije developera, a sami su testovi krenuli početkom ove godine. U Inchoo-u smo se prihvatili posla te je trenutno osam naših developera službeno certificirano (nakon polaganja ispita postajete Magento Certified Developer), što nas svrstava među vodeće Magento development tvrtke u Europi, a ne zaostajemo puno ni za najvećim Magento partnerima u SAD-u.

4 koraka do certifikacije

Sam proces certifikacije vrlo je jednostavan, a sastoji se iz četiri osnovna koraka:

 1. Priprema za ispit
 2. Kupovina vouchera
 3. Prijava ispita u ovlaštenom centru
 4. Polaganje ispita

Pa, krenimo redom:

1. Priprema za ispit

Kao i u svemu, priprema je, naravno, najzahtjevniji dio procesa. Najbolja je priprema za ovaj ispit konkretan rad na Magento projektima – vlastitim ili za klijente. Ukoliko krećete od početka bez predznanja o samoj platformi, bit će dosta teže kvalitetno se pripremiti, tako da bih svakako savjetovao i dodatni angažman (osim kroz materijale koje možete pronaći) i na postavljanju barem jednog vlastitog Magento projekta.

Na samom ispitu provjerava se poznavanje platforme kroz 10 osnovnih skupina pitanja:

 1. Basics
 2. Request Flow
 3. Rendering
 4. Working with Database in Magento
 5. EAV Model
 6. Adminhtml
 7. Catalog
 8. Checkout
 9. Sales and Customers
 10. Advanced Features

U Inchoo-ovom starter kitu pronaći ćete kvalitetne izvore informacija, no više detalja o samoj pripremi za certifikaciju, kao i besplatni Study Guide možete preuzeti na službenom webu Magenta pod tabom Resources.

Ukoliko se želite pripremati u grupi, postoji i tzv. Study Group Moderator’s Kit koji omogućuje kvalitetniju pripremu u timu – ovi materijali se plaćaju 49,50 USD.

Uz to, možete pohađati i 40-satni besplatni video tečaj Fundamentals of Magento Development koji je dostupan on-demand.

2. Kupovina vouchera

Prije samog prijavljivanja ispita u jednom od ovlaštenih testnih centara, trebat ćete kupiti voucher izravno s Magentove službene stranice. Voucher je moguće koristiti za jedan izlazak na ispit i košta 260,00 USD. Nakon kupovine, na mail ćete dobiti potvrdu te broj vouchera – taj je broj jedinstven te ga čuvajte do same službene prijave ispita.

3. Prijava ispita u ovlaštenom centru

Ispiti se provode kroz Prometric-ov sustav, a nama najbliži ovlašteni centar za provedbu njihovih ispita je Algebra. U Osijeku smo ispite prijavljivali uz pomoć Ljubice Pavličević, regionalne koordinatorice poslovnice – više informacija o ispitnim terminima možete dobiti izravno u Algebri, a ovdje donosimo kontakt informacije osječkog centra. Nemate nikakvih dodatnih troškova vezanih uz prijavu ispita u testnom centru – kupovina vouchera je jedina investicija (naravno, uz uloženo vrijeme potrebno za pripremu ispita).

4. Polaganje ispita

Ako ste se dobro pripremili, ispit je formalnost, zar ne? :) No, kako izgleda sam ispit?

 • 90 minuta – za računalom
 • 70 pitanja (više ponuđenih odgovora – u slučaju da ima više od jednog točnog odgovora jasno je naznačeno koliko ih je – nema trikova)
 • za prolaz je potrebno točno odgovoriti na 37 pitanja

Nakon 90 minuta (ili ranije ako ste dovršili) odmah dobijate rezultat i za nekoliko dana, nakon što administracija odradi svoje, postajete službeni MCD – Magento Certified Developer! Korak dalje je polaganje MCD+ ispita (dodatna pitanja, usko vezana uz Enterprise verziju Magenta), no o tome možda neki drugi put.

Ukoliko se odlučite upustiti u ovu pustolovinu – sretno i javite nam kako je bilo!

 • Tekst: Aron Stanić, Inchoo

Najave događaja

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *