Software StartUp Academy: Kreće mentoriranje timova

Software StartUp Academy, besplatna edukativna development & business inicijativa, svojevrsni pilot-projekt u organizaciji Microsofta Hrvatska i Osijek Software Cityja, došla je do kraja svog prvog dijela, tijekom kojega se kroz development trackove polaznicima dao uvid u Windows 8 platformu, dizajn aplikacija, web osnove, WinRT arhitekturu, baze podataka te ASP.NET MVC3 i Entity framework, a business trackovi naglasak su imali na startupima: osmišljavanje ideja, poslovni modeli, upravljanje, metode dolaska do kupaca… Sada je na redu drugi dio – mentoriranje projekata, odnosno poslovnih ideja po timovima.

Iako je broj zainteresiranih prvobitno bio gotovo 250, već s prvim trackovima pokazalo se da je broj onih koji zaista žele raditi na sebi dosta manji, a s obzirom da je Akademija omogućavala sudjelovanje samo u prvom dijelu bez obveze nastavka rada u timovima, konačni broj koji ulazi u drugi krug edukacije je 27 polaznika podijeljenih u 6 timova (4 ili 5 polaznika po timu).

Kako je protekao Biz track osvrnuo se Aron Stanić iz Inchooa, jedan od voditelja tog tracka:

Biz track Software StartUp Akademije bio je osmišljen kao kombinacija gostujućih predavanja i interaktivnih radionica na kojima su polaznici mogli čuti iskustva i savjete vlasnika i zaposlenika iz svih tvrtki članica Osijek Software City inicijative o različitim aspektima pokretanja i vođenja posla, ali i međusobno se bolje upoznati. Gosti su bili vrlo otvoreni i spremni za podijeliti svoje uspjehe i neuspjehe, dobre i loše poteze prilikom pokretanja i razvoja vlastitih poduzeća što je naišlo na odličan prijem, a i atmosfera na radionicama je bila prilično opuštena. Velik broj kvalitetnih pitanja pokazao je da ovi mladi ljudi vrlo zdravo razmišljaju o mogućnostima pokretanja vlastitih poduzetničkih priča.

Također nam je bilo drago vidjeti kako su polaznici jedva čekali interaktivne dijelove radionica gdje su u timovima osmišljavali vlastite poslovne ideje te marketinški pristup za određene zadane softverske proizvode.

Kroz sve smo radionice stavljali poseban naglasak na potrebu networkinga, kako zbog kratkoročne potrebe za stvaranjem timova, tako i zbog realnosti današnjeg poslovnog okruženja u kojem je vrlo bitno aktivno stvarati i održavati kontakte.

Vjerujem da će se neki od polaznika, neovisno o daljnjem tijeku SSA, odlučiti za pokretanje vlastitih poslova i da će nam se uskoro i pridružiti u pisanju novih pozitivnih osječkih priča.

Development trackove komentira Denis Sušac iz tvrtke Mono Software:

Dev track je startao sa 60-ak polaznika, da bi na kraju ostali na vjernih 15-ak. Kvaliteta predavanja je bila i viša od očekivanog u onom dijelu u kojem su ih držali iskusni MSP-ovi (Microsoft Student Partner program, op. ur.) – Vedran, Igor, Filip. Vrlo dobra pokrivenost tema, pripremljeni predavači, zanimljive prezentacije. Neki pokušaji delegiranja određenih cjelina mlađim kolegama nisu bili najbolje rješenje, no to je na vrijeme primijećeno, pa nije bilo većih problema. Završno je predavanje, nažalost, okupilo najmanje ljudi, iako je bilo najkvalitetnije.
Polaznici su zanimljiva mješavina srednjoškolaca, studenata i zaposlenih. Najčešći problem s našim polaznicima koji slušaju ovakva condensed tehnička predavanja je što se ne aktiviraju kod kuće i ne rade na primjerima. Oni više-manje pažljivo saslušaju što im se ima reći, no materija vrlo brzo postaje naprednija i mislim da im je teško sve pratiti, a interakcija je minimalna.
Sveukupno, za prvi put je bilo dobro. Iako sam očekivao takav razvoj, malo sam razočaran osipanjem polaznika. No, na praktičnim ćemo projektima ipak vidjeti koliko je to sve skupa vrijedilo.

Timovi će do 7. travnja 2013. zajedno s mentorima (tvrtke članice Osijek Software Cityja) razraditi poslovne planove, kada će konkurirati za pobjedu koja ih vodi na Microsoftovu konferenciju WinDays 13, gdje će imati priliku predstaviti svoju ideju pred investitorima. Oni koji ne pobijede, međutim, nisu u ništa lošijoj poziciji, jer će “u rukama” imati razrađenu ideju koju će moći pokušati realizirati, ukoliko to budu željeli. Kako bi im i taj dio bio olakšan, osječki BIOS ponudio je svim zainteresiranim timovima izravan ulazak u inkubator.

Na kraju, predstavimo i timove te njihove članove:
Ping: Josip Jurišić, Ivana Škegro, Ana Ćosić, Anto Antunović i Josip Budimčić
UpShot: Ivan Jelušić, Ana Mišin, Tomislav Plazonić, Tomislav Sudmak i Ivan Telebar
LovelyGym: Mario Đanić, Mateja Herceg, Matija Bogdanović i Ana Rogina
Disputtatio: Antonio Tokić, Petar Markić, Mihajlo Lazar i Saša Dudaš
FrightUp: Dario Šuler, Hrvoje Kalić, Zlatan Barkić i Siniša Tomerlin
Lawffice: Mirna Vlahović, Ivan Bosnić, Mladen Banović, Mladen Ristić i Dino Kurtagić

  • Tekst: Nandino Lončar

Najave događaja

2 komentara na Članak

  1. Josip Mesarić napisao:

    Kada smo se prvi put okupili prije godinu dana na EFOS-u, bilo mi je jasno da iz svega mora proizaći nešto dobro. Vi koji ste imali ideju, volju, snage i sposobnosti da to operacionalizirate, zaslužni ste za opstanak ideje i nadam se najiskrenije u razvoj budućih poslova od kojih će se moći živjeti. Ono u što sam uvijek bio siguran je činjenica da će poticanje znanja podstaći dijeljenje znanja i stvaranje novih znanja i da će svi oni koji su se okušali u radionicama jasnijim koracima kročiti u budućnost koja je pred njima. Drago mi je prepoznati imena iz naših redova (studenti EFOS-a smjera poslovna informatika i ostali) što će nam biti trajni podsticaj da naša formalna obrazovanja podižemo na nove više razine i stvaramo zajedničku progresivnu klimu.

  2. Tomislav Bilić napisao:

    Hvala profesore na komentaru. Lijepo je vidjeti da nas pratite. :)

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *