S Lean In Osijek smo organizirali “Leading by empowering” – evo kako nam je bilo!

10. veljače je za Osijek uistinu bio poseban dan. Naime, dan je to kada su se Lean In Osijek, Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj i Osijek Software City udružili kako bi zajedno organizirali prvu konferenciju Lean In-a Osijek, “Leading by Empowering”. Kako je priča o konferenciji namijenjenoj osnaživanju žena krenula, kako je bilo 10.2. na eventu i što Lean In Osijek ima u planu za budućnost priča nam Ivona Namjesnik, jedna od organizatorica.

Kako je krenulo?

Najvažnije od svega, prirodno. Lean In Osijek je nastao u travnju 2016. i bez neke velike pompe na 2 događaja, koja je organizirao u 2016., okupio između 30 i 40 žena koje su inicijativu vidjele kao odličnu platformu za dijeljenje iskustava. Uz to, bio je to način da se otvoreno popriča o izazovima s kojima se žene svakodnevno susreću, prodiskutiraju rješenja, ali na kraju krajeva, i način da se zabavi i makne od rutine.

Nama kao ogranku to je bio najbolji način da vidimo, iz prve ruke, ima li za takvom inicijativom potrebe te savršen način da ispitamo kako će Osječanke (koje su nam ciljana skupina), reagirati na Lean In sadržaje. U tim trenutcima nije imalo smisla “pucati na veliko” jer smo prije toga morali saznati kakva vrsta evenata ili programa uopće odgovara našim “legicama”.

Neopisivo nas je ohrabrilo i osnažilo vidjeti da interes za eventima namijenjenim osnaživanju žena kroz konferencije, radionice, meetupove i networking postoji te smo tada odlučili da ćemo u 2017. pucati na “nešto veće”. Sve smo se složile da je “to nešto” konferencija.

Kako je bilo?

Nama kao organizatoricama – odlično. Rekla bih da je, s tehničkog aspekta, gotovo sve teklo glatko. Partneri i sponzori (Osijek Software City, Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, Optika Babić, Vina Alexandar, Ženski rokovnik, Čarobni tim i Algoritam) su prepoznali važnost tematike i cijelim putem bili divna potpora. Oni su naš posao organiziranja samog eventa i, na kraju krajeva, brige za detalje, učinili uistinu jednostavnim. Ovim putem im se još jednom želimo zahvaliti na tome.

Međutim, ono što je još važnije od samog tehničkog aspekta su povratne informacije koje smo dobile od sudionica. Konferencija je okupila preko 100 žena (i par hrabrih muškaraca :) ) koji su svi odreda bili zadovoljni programom. Uistinu vjerujem da su se žene koje su bile na konferenciji osjećale osnaženo te da su bile sretne što su izdvojile jedno popodne za ovakav tip eventa.

Ruku na srce, uz fenomenalnu postavu predavačica (koju smo uspjele složiti na način na koji jesmo jer smo bile pomalo tvrdoglave, pomalo hrabre i pomalo imale sreće), nije ni čudo da inspiracije, motivacije i smijeha nije falilo. Žene koje su nam se pridružile na stageu su sve odreda iznimno snažne, hrabre i dovitljive (em su sposobne, em su britkog jezika) pa je postići cilj konferencije – da sudionice shvate da su same kovači svoje sreće – bilo neopisivo lako.

Što je u planu za budućnost?

Nakon ovakvog eventa, teško je reći. Imamo mnogo ideja i gotovo je nemoguće odlučiti se samo za jednu. Otkad je konferencija završila, jedino što smo radile je bilo skupljanje dojmova pa vjerujem da će se, kad se sve slegne, iskristalizirati i sljedeći koraci.

Svjesne smo da postoji ogroman broj žena koje ovakve inicijative podržavaju i u njih se žele uključiti pa se u budućnosti planiramo dodatno otvoriti prema zajednici i uključiti neke nove snage u organizaciju budućih projekata. Kojih točno? Pa, najbolje da vrijeme pokaže. Ali bilo bi nam drago kada bi one koje ideje za projekte imaju (ili jednostavno žele surađivati s nama) to javile na leaninosijek@gmail.com. Kao što smo rekle nekoliko puta tijekom eventa, zajedno smo jači. ;)

Hvala svima koji su se odazvali – nadamo se da se sljedeći put vidimo u još većem broju!

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *