Drugi Osijek Mini Maker Faire je iza nas!

U subotu se u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek održao drugi Osijek Mini Maker Faire. Maker Faire je jedinstvena kombinaciju sajma, konferencije i festivala namijenjena lokalnoj i široj zajednici, s ciljem povećanja inventivnosti i kreativnosti koju organizira Osijek Software City pod pokroviteljstvom Maker Media.

5 predavanja, 20 radionica, 70 izlagača i više od 1000 posjetitelja!

Ovogodišnje izdanje Mini Maker Fairea je privuklo više od 70 izlagača iz cijele regije! Posjetitelji su mogli vidjeti raznolikost makerske zajednice, od srednjoškolskih projekta kao što su Low-cost smart-house ili poluamaterskih kao što je MAKERbuino, do profesionalnih kao što je riječki STEMI.

Luka Fuček (STEMI): “Lijepo je bilo vidjeti sve te učenike, studente i edukatore kako koriste svoje vrijeme, volju i maštu za stvaranje. Sve prostorije su bile krcate dobrom voljom i posebno je inspirativno kretati se u tim krugovima. Reakcije djece na STEMI robote su vrlo motivirajuće i ovakvi događaji nas uvijek ohrabre da guramo dalje edukaciju STEM-a među mladima.”

Kako je izgledao put STEMI-ja iz Rijeke do Osijek Mini Maker Fairea, pogledajte ovdje.

Radionice privukle i najmlađe posjetitelje

Osim izlagača, pažnju publike privukla su i predavanja vezana za bežični prijenos energije, primjenu 3Dprinta u medicini, igranje igara uživo, te kako napisati i izdati e-knjigu. Najmlađi posjetitelji nisu se odvajali od radionice lemljenja koju je organizirao #labOS hacklab. Organizaciju i dojmove ovogodišnjeg Mini Maker Faire komentirao je i Branimir Valentić iz #labOS hacklaba:

“Pripreme za Mini Maker Faire bile su intenzivno i ispunjavajuće iskustvo u kojem nismo samo ulagali trud i vrijeme, već smo i dobili priliku za suradnje i upoznavanje novih zanimljivih ljudi. Na radionici lemljenja polemili smo preko 130 Maker Faire badgeva, osim te radionice naša Viktorija Alilović sa svojom TNT grupom organizirala je i vrlo zaraznu radionicu sastavljanja predmeta od Zen Magnet kuglica. Od izlaganja mi se osobno možda najviše svidjeli projekti Radione iz Zagreba koja na svaki sajam dolazi s odličnim interaktivnim i maštovitim izlošcima, te e-radionice koja polako počinje skupljati impresivne radove bazirane na vlastitim komponentama. Izlagači su definitivno bili pozitivni, društveni i energetični . Osijek Mini Maker Faire je i ove godine uspio biti događaj koji vas ostavlja punih dojmova, novih ideja i gladnima za još. Važnost Osijek Mini Maker Faire-a i sličnih događaja je osim u tome sto daju izlagačima priliku da pokazu projekte na kojima rade, i u tome sto posjetitelji mogu naći nešto što ih zanima i čime se mogu početi baviti.”

Osim lemljenja, najmlađe posjetitelje privukla je i Lego Mindstorm radionica RoboCode Intro, koju su održale Ana Leh i Dajana Stojanović, studentice Informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Ana Leh: “Radionice su prošle odlično, grupe su se nekako uspjele kategorizirati pa smo na prvoj imale malo stariju djecu u razrednoj nastavi, dok su nam na drugoj bili sedmogodišnjaci, pa čak i šestogodišnjaci. Djecu uvijek pokušamo motivirati za robotiku i informacijsku tehnologiju kroz igru i zabavu i to nam je uspjelo i ovaj put jer su djeca bila spremna na pozornost i suradnju, kao i njihovi roditelji”.

Cilj je ostvaren!

Glavni cilj Osijek Maker Mini Maker Fairea je proširiti makersku zajednicu i aktivirati dio populacije koja se ne bavi isključivo razvojem softvera, kao što je to slučaj u većini dosadašnjih članica OSC-a. Denis Sušac, jedan od organizatora događaja, komentirao je važnost ovakvih događaja za Osijek:

“Željeli smo približiti makerski način razmišljanja i rada mlađoj populaciji, klincima kojima web development ili rad s bazama podataka isprva i nisu najzanimljiviji, ali “odlijepe” na robote, lasere, bespilotne letjelice, teleskope ili 3d printove. Obrazovni sustav nam je takav kakav je, uvijek u reformama i previranjima, uvijek posvećeniji prosječnima nego izuzetnima – a bez takvih nema daljnjeg napretka. Ovaj je projekt još jedan naš doprinos pronalaženju i usmjeravanju tih kreativaca i promjeni opće atmosfere i stava. Jedna od onih malih stvari koje dovode do velikih promjena. Može se, samo kad se stvarno hoće.”

Ovakvi projekti samo potvrđuju činjenicu kako je Osijek postao grad koji ima najjaču tehničku zajednicu i nadamo se kako će, osim po IT, postati poznati i po jakoj makerskoj zajednici. Hvala svim volonterima i partnerima: Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Mono d.o.o., Grad Osijek, ATO Inženjering i Odjel za matematiku Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku na pomoći i podršci prilikom organizacije i provedbe još jednog uspješnog Osijek Mini Maker Fairea.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *