[FOTO] Programiranje zaokružilo seriju predavanja za srednjoškolce ”Svašta-nešto o IT-u!”

Nakon odmora za prvosvibanjski četvrtak, 8. svibnja 2014. godine održano je posljednje u nizu OSC-ovih predavanja “Svašta-nešto o IT-u!”. Prirodoslovno-matematička gimnazija i učenici s područja cijeloga Osijeka (njih 50-ak) ovog puta su, uz organizatore, ugostili i Tomislava Jakopeca koji je “rasturio” predavanje pod nazivom “Programiranje”. Inače, Tomislav je asistent na Filozofskom fakultetu u Osijeku, no možemo ga susresti i kao predavača u Ustanovi za obrazovanje odraslih Edunova, a općeniti zaključak bio bi da je veliki zaljubljenik i poznavatelj teorije i prakse programiranja.

Tijekom sat vremena, Tomislav je dinamičnom prezentacijom držao pažnju učenika uz praktične primjere. Kao uvod, učenici su saznali kako današnje aplikacije funkcioniraju, ali i što bi trebali učiti i studirati kako bi se što bolje pronašli u programerskom poslu kasnije u budućnosti. U galeriji fotografija može se i vidjeti koliko je skraćenica iz svijeta programiranja predavač iznio, a najvrjedniji učenici su to pažljivo i zapisali. Primjeri na kojima je Tomislav objasnio funkcioniranje komunikacije na relaciji server – korisnik bili su pisani za Android, iOS te Windows Phone platforme te konačno PHP (kao svojevrsni temelj). “Bombardirani” s puno informacija, učenici ovog puta nisu imali puno pitanja za predavača. Ipak, neki vrijedni kontakti su razmijenjeni za one koji žele znati više. Svi materijali s posljednjeg predavanja mogu se pronaći ovdje.

Cjelokupni dojam predavanja “Svašta-nešto o IT-u!” jest da smo naišli na plodno tlo srednjoškolaca koji razmišljaju o svojoj budućnosti. Naravno, uvijek postoji određeni broj onih koji su došli jer moraju ili je nastavnica obećala dati 5 iz zalaganja. Iz početne skupine od 60-ak učenika, došli smo do 10-15 onih koji su pokazali inicijativu i na taj način otvorili put za daljnju suradnju s tvrtkama u sklopu Osijek Software Cityja.

Za nadolazeću jesen planiramo nova predavanja. Ipak, kao glavni nedostatak posljednja dva mjeseca održavanja ovog testnog projekta nameće se praktični rad. Upravo nešto slično bismo uključili u jesensko izdanje OSC radionica za srednjoškolce – razvoj vlastitih ideja uz pomoć naših predavanja i po mogućnosti kasnije mentoriranje. Smišljamo i neke nagrade za najuspješnije, no sve u svemu više detalja kroz koji mjesec.

Zahvaljujemo svima na posjeti, suradnji i podršci!

Organizacijski odbor: Milan Puvača, Ana Rogina i Nandino Lončar
Nastavnik-suradnik: Matija Bogdanović (Prirodoslovno-matematička gimnazija Osijek)

Galerija fotografija

  • Tekst: Milan Puvača
  • Foto: Krešimir Šura

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *