Software Startup Akademija. Kraj ili novi početak?

Software Startup Akademija nedavno je završena dodjelom nagrada u sunčanom Umagu, na vjerojatno najvećoj tehnološkoj konferenciji u Hrvata – Microsoft WinDays 13. Akademija je počela ne tako sunčano, početkom prosinca, kad je snijega bilo doslovno do koljena. Čak je pao i prijedlog da Akademiji pridodamo naziv SnowUp. :) Nakon predavačkog dijela, koji je trajao do veljače, kreće faza mentoriranja timova. Bilo nam je drago da se oformilo šest timova, što je bilo u skladu s očekivanjima. Dva su tima iz Osijeka, LegalTie i Cropta, na kraju bila izabrana za finale na WinDaysima. Iako je pobjedu je odnio AuThink projekt, svi su bili izrazito zadovoljni naučenim i postignutim. Pročitajmo izjave nekih sudionika…

Mladen Banović, software developer

Mladen Banović

Kao član LegalTie tima, smatram da mi je ova akademija puno pomogla. Uspjeli smo složiti tim koji vrlo dobro funkcionira te sam zavrsio akademiju s puno većim znanjem nego što sam imao prije.

Zahvaljujem se svim mentorima na pomoći. Zaista ste nam izašli u susret, a vjerujem da ćemo se obratiti i za koje konzultacije u budućnosti. :)

Bez obzira na rezultate Windays-a, planiramo razvijati nas projekt i dalje. :)

Josip Jurišić, Android developer

Josip Jurišić

Kao osnivač tima Cropta, htio bih se zahvaliti svima koji su vjerovali u nas i omogučili nam da odemo na WinDays-e. Na WinDays-ima nije bilo lako… Ivana nije nista mogla jesti, stalno je povracala i zamalo zavrsila na hitnoj zbog treme i stresa. Na kraju je toliko rasturila prezentaciju da je dobila iskrenu pohvalu od žirija za svoj nastup kao jedina prezentatorica koja je odradila svoj posao bas kako treba. Dobili smo jako pozitivan feedback. Pobjedu nismo odnijeli samo zbog poslovnog modela koji je njima preskup. Luka Abrus, CEO tvrtke Five Minutes nas je najvise iznenadio rekavši da prilagodimo poslovni model i imamo kupca. To je već drugi potencijalni klijent, a nemamo još ni linije koda napisano! :) 

Bila nam je čast i zadovoljstvo predstavljati naš projekt kao dio Osijek Software City scene, i osobno smatram da je naš tim, ali i tim LegalTie odradio izuzetno dobar posao. Posebno bih se htio zahvaliti našim mentorima Vici iz tvrtke Inchoo i Zorinu iz tvrtke Escape. Matija Kopić je na jednom Biz predavanju rekao: “Na kraju dana, svatko od nas odabire svoj put.”. Hvala SSA i Osijek Software City što ste pomogli timu Cropta da spojimo svoje puteve individualaca i krenemo koračati zajedno kao tim.

Dino Kurtagić, Computer Engineering Student

Dino Kurtagić

Dojmovi su još uvijek svježi i teško je bilo što objektivno napisati. Više od same glavne nagrade koju je zasluženo odnio AuThink i pritom im čestitam, je iskustvo, znanje i poznanstva koja smo stekli. Između timova definitivno nije bilo napetosti, nego smo se svi dobro upoznali i još bolje zabavili i postali dobri koleg, te podržavali jedni druge na prezentacijama.

Htio bih se zahvaliti svima na podršci i potpori, počevši od svih članova OSC-a, posebno gospodinu Denisu Sušcu iz Mona koji se vjerojatno još uvijek boji otvarati mailbox koliko smo spamali, Matiji iz Farmerona, gospodi iz AdCona, ekipi Inchoo-a, svima koji su nam i podrškom i savjetom makar malo pokazali kojim smjerom ići. Također i predavačima na SSA Raliću, Glavoti, Vučetiću i svima koji su izlagali, Marku Severu posebna zahvala za organizaciju ispred Microsofta i što je sve naše zahtjeve u Umagu, kao da smo neke posebno razmažene zvijezde, omogućio i odobrio.

Iskreno, očekivao sam drukčiju reakciju žirija, druga pitanja, mislio sam da smo neke stvari uspjeli razjasniti prezentacijom, ali kronična neispavanost, donekle i nedovoljna pripremljenost u tom trenutku i posebno raspoloženje žirija je rezultiralo da nismo možda briljirali kako smo zamislili. Ja sam osobno vrlo zadovoljan kako smo odradili prezentaciju, te kako je tekla razmjena mišljenja na QA sessionu. U žiriju su bili veliki stručnjaci iz domene tehnologija kojima smo si mi mogli olakšati život i svaki njihov komentar je bio vrlo vrijedan za nas, te savjeti nakon prezentacije i neobavezni razgovor je donio brdo ključnih informacija za razvoj našeg projekta i pritom im zahvaljujem. Isto tako nemoguće je u svemu se i složiti s žirijem, pošto je stvarno realan financijski plan daljnjeg razvoja već donešen, te ćemo mi i dalje nastaviti s organskim razvojem prema onome što nam se bude pokazalo kao sigurno i stabilno, uz optimalne troškove i jednostavnu implementaciju. Vjerujem da će u ovom trenutku to biti gotovo 70-90% Microsoftove tehnologije u pozadini, no treba sve dobro proučiti i odabrati značajke koje će omogućiti sve zamišljeno. Ja mislim da već sada možemo govoriti o još jednom malom startupu u Osijeku, držite palčeve da izguramo :).

Više od same glavne nagrade za mene predstavlja ulazak u BizSpark program, komunikacija sa ljudima koji nas znaju i mogu uputiti na prava vrata, te također, vidim u svemu tome i Microsoftov interes da nas kroz svoju distribucijsku mrežu i kanale usmjere prema konkretnom tržištu, za što koliko sam iz razgovora (s kako se popularno govorilo na Windaysima) “facama” ima podosta interesa i već ostvarenih kontakata.

Zahvalio bih se svome timu na međusobnom razumijevanju kad smo svi divljali zbog lošeg neta, također ekipi iz Cropte koji su razvalili prezentaciju i bili najbolji definitivno.

Inače nisam neki ljubitelj konferencija i bilo mi je muka od šminke i pretjerivanja na Business otvorenju … nije to za mene, ali definitivno je Tehnološki dio bio genijalan i zbog toga mislim da ću i iduće godine, ako u međuvremenu ne izgubim posao zbog stalnog hodanja uokolo i LegalTie me ne izbaci iz tima :), ići sa ekipom na Windayse i druge zanimljive konferencije.

Btw. bilo je previše predobrih hostesa

Ivan Bosnić, Sales, Marketing dude, tech geek

Ivan Bosnić

Kako bih izbjegao ponavljanje, dodat ću samo da sam siguran da nije bilo SSA, LegalTie ne bi bio to što jest sada. Ono što je meni osobno kompletno iskustvo donjelo je to da tek sada počinjem kako spada shvaćati neke koncepte iz lean startup pristupa. Upitno je bih li to uspio da nije Osijek software city inicijative. Također poznanstva i prijateljstva ostvarena sto direktno kroz projekt sto indirektno, su neprocjenjiva i daleko vrijednija od tih 40 000 kn. 

Osobno ću dati sve od sebe da dignemo LegalTie na noge, zaposlimo ljude i napravimo kako spada posao, kako bi jednog dana i sam mogao “klincima” iz Osijeka i okolice pomagati oko njihovih projekata i ideja. 

Hvala svima iz Osijek Software city-a i Microsofta na jednom sjajnom iskustvu. Nadam se da ce se projekt SSA nastaviti i da ćemo već krajem ove ili početkom sljedeće godine vidjeti nove timove, nove projekte i nadam se nove startupe. 

A sto se novaca tiče vjerujem da će i on na jedan ili drugi način doći. Nije ovo jedini izvor financiranja, tako da se ja ne brinem oko toga. U najgorem slučaju Banović ce svirati tamburicu na trgu a mi ćemo plesati i pjevati pa tko što ubaci – ubaci :P

Ana Ćosić, Educator at Učenički dom Hrvatskoga radiše Osijek

Ana Čosić

Slažem se sa svime već rečenim – bilo je ovo jedno iznimno ugodno iskustvo iz kojeg nisu proizašla samo nova znanja, već i novi kontakti, ugodna druženja i, meni možda najbitnije za istaknuti, povećano samopouzdanje i motivacija za daljnjim radom i razvojem. Htjela bih se zahvaliti svim mentorima koji su svoje dragocjeno vrijeme odvojili za nas “piliće” i tako pokazali da su iskreno zainteresirani za dobrobit mladih ljudi koji se tek probijaju na tržište rada, za razliku od nekih drugih inicijativa koje se u našoj zemlji pokreću…ali da ne kvarim s politikom… Posebno bih se zahvalila Croptinom mentoru Vici Božiću, koji je na momente gubio živce s nama, ali sam sigurna da smo mu, unatoč tome, prirasli srcu, iako to neće priznati…:D

I, druga stvar, Croptići bi voljeli proslaviti svoj uspjeh i zahvaliti vam se na svemu, pa nam je u planu nekakav zajednički izlazak. S obzirom da na žalost nismo osvojili lovu, proslava bi bila skromna, ali od srca…o terminu više naknadno.

Ana Mišin, Community, Marketing Manager

Ana Mišin - Community and marketing manager

Bilo je ovo jedno jako lijepo i poučno iskustvo. Zadnjih nekoliko mjeseci nam je dobro došlo da se malo bolje upoznamo, naučimo nešto novo i usavršimo određena znanja i vještine. Vjerujem da smo svi iz SSA izašli mudriji i pametniji te da će nam ovo iskustvo dobro doći u budućnosti.

Predlažem da se sljedeće godine na predavanjima u sklopu SSA pridoda malo više pažnje radu u timu i vođenju istog jer je to jedan vrlo bitan faktor u stvaranju i vođenju startupa. Bilo bi odlično kad bi djelatnici OSC tvrtki više predavali o tome, čak i izvan SSA.

Hvala svima koji su odvojili vrijeme za nas, a posebno Ivici Tadiću i Tomislavu Biliću iz Inchooa jer su svojim idejama i bogatim iskustvom puno pomogli timu ManageHR.

Bilo bi super kad bi završetak ovogodišnje SSA proslavili nekim zajedničkim druženjem/partyjem pa ako organizatori budu za, nek’ nas obavijeste. ;)

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *