[VIDEO] Upravljanje timom kroz iskustvo Tomislava Bilića

Poslovni dio Software Startup Akademije nastavio se u subotu, 29. studenoga 2014. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predavanjem Tomislava Bilića, osnivača Inchooa, o upravljanju timom.

Nakon kratkog uvoda o ovoj problematici u Inchoou, Tomislav je polaznicima akademije uz pomoć vježbe Marshmallow Challenge pokazao s kakvim se točno poteškoćama susreće pri upravljanju timom. Timovi su tijekom vježbe morali izgraditi što viši toranj koristeći špagete, konac i krep traku. Osim što su se na ovaj način bolje upoznali, sudionici su uvidjeli koliko je teško uskladiti svoje zamisli o nekom projektu s idejama drugih te ih još provesti u djelo.

U svijetu se pokazalo da su u ovoj vježbi najuspješnija djeca i to zbog spremnosti da svoje zamisli stalno prilagođavaju stvarnom stanju u praksi. Upravo takav stav je korisno njegovati i razvijati unutar tima koji radi na nekom projektu. Bitno je što prije razviti prototip koji se onda usavršava, a ovaj ciklus treba ponavljati dok se ne dobije proizvod koji zaista funkcionira u stvarnoj primjeni, a kojim će klijent biti zadovoljan.

Tomislav Bilić, “Upravljanje timom” (snimka predavanja)

Tomislav je govorio o svom iskustvu u pronalaženju zaposlenika koji će sačinjavati uspješan tim. Vrlo je važno da se vještine članova tima nadopunjavaju, ali isto tako da njihove osobnosti odgovaraju upravo tom timu. Najbolji programer neće biti koristan nekom projektu ako ne može surađivati s kolegama.

Polaznici akademije su dobili smjernice kako sve ovo primijeniti na stvaranje timova za razvoj svojih ideja unutar akademije. Idealan tim bi trebao imati nositelja zamisli o proizvodu, tehnički orijentirane ljude koji su tu zamisao sposobni ostvariti, a i članove koji će pomoći da se s tim proizvodom nešto i zaradi. Korisno je upotrebljavati neki od alata za suradnju koji pomažu jasno definiranje i pratćenje zadatka svakog člana tima. Bitno je da ljudi zaista i izvršavaju te zadatke i da postoji metoda kontrole ako to nije slučaj.

Nakon predavanja su glavnu riječ preuzeli polaznici koji su predstavili svoje zamisli za projekte koje će razvijati u sklopu akademije. Tražili su se potencijalni članovi tima koji su zainteresirani za razvijanje određene ideje, a najtraženiji su bili programeri. Mentori su komentirali zamisli i skretali pažnju na probleme s kojima bi se timovi mogli susresti u razvoju. O zanimljivosti zamisli govore i vatrene rasprave među mentorima i polaznicima o mogućim rješenjima nekih od tih problema.

  • Tekst: Vojislav Pavasović
  • Foto: YouTube (screenshot)

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *