[VIDEO] Vlatko Vlahek polaznicima Software Startup Akademije kroz primjere približio baze podataka

U srijedu, 26. studenoga 2014. godine na Elektrotehničkom fakultetu Osijek održano je četvrto tehničko predavanje u sklopu Software Startup Akademije tijekom kojega je Vlatko Vlahek iz ShoutEma polaznike uveo u baze podataka. Predavanje je bilo namijenjeno onima koji imaju različito predznanje o bazama i zbog toga je obuhvatilo široko podučje, međutim našlo se nešto zanimljivo za svakoga.

Najviše se govorilo o relacijskim bazama i SQL-u, prvo o osnovnim definicijama i pojmovima koji se koriste, a onda o sustavima za upravljanje bazama Microsoft SQL, MySQL, Oracle i drugima. Vlatko je ukratko opisao za što se ti sustavi koriste, tipove podataka u Microsoft SQL-u, indekse i view.

Vlatko Vlahek, “Primjena osnovnih koncepata baza podataka i jezika SQL u SQL Serveru” (snimka predavanja)

Demonstraciju rada s bazama Vlatko je održao uz pomoć Microsoft SQL Server Management Studija. Polaznici su pratili korištenje GUI-ja, a onda i sam T-SQL jezik te su naučili neke trikove koji čine aplikacije sigunijima i bržima. Za kraj su ostali trendovi u tehnologiji. tj. sve češće korištenje Not Only SQL baza, pogotovo u Big Data i real-time web aplikacijama.

Iako su baze nezahvalna tema za predavanje, one su nezaobilazne u razvoju softvera, a Vlatko ih je uspio učiniti zanimljivima uz pomoć primjera na temelju vlastitoga iskustva i, naravno, čokoladama kao nagradama za pitanja.

  • Tekst: Vojislav Pavasović
  • Foto: Ivan Marković

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *