Java Talks 3

U fokusu ovomjesečnog druženja Java developera su distribuirani sustavi. Vjeran i Igor nam donose dva vrlo zanimljiva predavanja.

Log kao osnova distribuiranih sustava

Log, ili povijesni zapis događaja nekog sustava, oduvijek je imao centralno mjesto u arhitekturama svih tradicionalnih baza i analitičkih sustava, no danas sve više služi i kao kralježnica modernih distribuiranih sustava. Opisat će se neke od arhitektura i alata koji koji koriste ovaj način pohrane podataka – Kafka message broker, Datomic baza, te CQRS/Event-Sourcing arhitektura.

Predavač: Vjeran Marčinko, Kapsch CarrierCom AG.

Kafka i Procesi

Kafka, poznatija kao Apache Kafka, tehnologija je originalno razvijena u LinkedIn-u, 2011. postaje opensource , a 2014. osnovana je nova firma “Confluent” koja nastavlja razvoj ove platforme. Kafka je u osnovi message broker s fokusom na skalabilnost, visoku propusnost, visoku toleranciju na greške, brzinu. U ovoj prezentaciji predstaviti će se osnovni koncepti koji omogućuju navedene karakteristike, razmotrit ćemo neke scenarije upotrebe i vidjeti malu demonstraciju u kojoj se vizualizira proces konzumacije poruka od strane logičkih “potrošača” (logical consumers) te kako Kafka re-balasnira poruke u slučaju dodavanja/gašenja procesa “potrošača” ili u slučaju pada/oporavka procesa potrošača.

Predavač: Igor Buzatović, Inovativni trendovi d.o.o.

Želiš li nam se pridružiti? Ispuni ova tri podatka

Predavači

                   

Igor Buzatović

Senior SW developer

Inovativni trendovi d.o.o.

Java developer od prošlog stoljeća. Za život zarađuje uglavnom radeći server side aplikacije te Android aplikacije. Većinu karijere proveo u tvrtkama orijentiranim na razvoj software-a za telekom industriju te nešto manje u game developmentu.

                   

Vjeran Marčinko

Software Developer

Kapsch CarrierCom AG

Vjeran Marčinko je zaposlen kao Java programer u tvrtki Kapsch CarrierCom i velik dio svog života je potrošio na programiranje. Predavao je nekoliko puta na JavaCro konferencijama. Obožava čitati i njegov Amazon Kindle mu je najdraži gadget. Auto koristi samo kad mora, preferira hodanje i bicikl.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *