EFOS u IT tvrtkama

Nakon intervjua s bivšim studentima FERIT-a i FFOS-a došao je red i na bivše studnte EFOS-a, smjer poslovna informatika. Zanimalo nas je kako oni sada gledaju na fakultet, koliko im je fakultet pomogao da dođu do željenog posla u IT-u i što bi sve promijenili da se mogu vratiti u studentske dane.

Svoje iskustvo s nama su podijelili Igor Jurić, Key account manager u Escapeu, Stefani Majić, Software Test Engineer iz Spana, Andrea Majić, Project Manager i Miro Babić, Backend developer iz WEB.BURZ-e.

Je li fakultet imao utjecaj na vaš odabir zanimanja nakon njega?

Andrea: Kada sam upisivala faks, odmah sam znala da želim ići na poslovnu informatiku jer mi se to činio kao smjer koji mi najbolje paše i koji me najviše zanima. Nisam znala hoću li uspjeti pronaći posao u struci, ali sam maštala o tome da radim u timu s jako puno kreativnih, sposobnih i pametnih ljudi. Sada radim kao Project manager u web.burzi i mogu reći da su se moja maštanja ostvarila.

Igor: Fakultet je svakako imao utjecaj na odabir zanimanja, s obzirom na to da sam tijekom studiranja upoznao ekipu s kojom sam se počeo baviti AdWords-om i Analyticsom

Stefani: Moglo bi se reći da je fakultet imao utjecaja na izbor trenutnog zanimanja jer sam već na preddiplomskom pokazala interes za IT industriju, iako je puno više utjecaja imao osobni interes. Rekla bih da mi je fakultet pružio dobru polazišnu točku za razvijanje u IT industriji s obzirom da imamo kolegije posvećene razvoju aplikacija, programiranju te machine learningu. Osim kolegija posvećenih IT-ju, rekla bih kako fakultet ima dobru povezanost s IT industrijom što je primjetno kroz stvarno puno zanimljivih gostujućih predavanja, konferencije koje se održavaju te kroz moguće prakse za studente.

Miro: Fakultet je sigurno imao utjecaj na odabir mog zanimanja jer sam se upravo tu prvi puta susreo s osnovnim pojmovima i alatima vezanim za programiranje najviše vezano za web programiranje kao što su HTML, CSS, PHP. Kada sam upisao Ekonomski fakultet, ekonomija i tehnologija su bile glavne teme koje su me zanimale, te kada je došlo vrijeme za odabir smjera, Poslovna informatika se činila kao savršeni izbor, i od tada tehnologija i programiranje su ono u čemu se svakodnevno pronalazim.

U kojoj mjeri vam je fakultet dao potrebno predznanje za posao koji sada obavljaš?

Andrea: Ne mogu reći da mi je faks pružio sve potrebno znanje za posao koji obavljam – puno toga sam naučila tek kad sam počela raditi. Ipak, faks mi je pružio dobru podlogu vezanu za vođenje tima, ljude, taktike, kao i osnove programiranja.

Igor: Trenutno što radim je dosta specifično, nisam dobio konkretno znanje što se tiče korištenja samih alata Google AdWords i Google Analytics. No tijekom studiranja sudjelovali smo na Google Online Marketing Challenge natjecanju i radili razne projekte, što mi je pružilo potrebno predznanje za moj trenutni posao. Tu je fakultet imao veliku ulogu, jer nam je pružio mentore za Google-ovo natjecanje i omogućio projekte iz kojih sam puno naučio

Stefani: Rekla bih da sam dobila nekakvu ok polazišnu točku te sam se upoznala s osnovnim konceptima potrebnim za rad u IT industriji, no većinu toga naučila sam samostalnim proučavanjem. Mislim da je uz faks, ključna bila moja proaktivnost.

Miro: Dok sam studirao, smjer Poslovna informatika je imao nekoliko kolegija unutar kojih su se obrađivale teme vezane za programiranje. Kolegij iz kojeg sam izvukao najviše znanja koja koristim i u profesionalnom radu je “Razvoj distribuiranih i web aplikacija”. Unutar ovog kolegija smo radili web programiranje i to u alatima koje danas najviše i koristim a to je PHP za beckend programiranje, MySQL za bazu podataka te HTML, CSS i JavaScript za frontend programiranje. Ovdje sam prvi puta  isprogramirao (ili bar pokušao) web aplikaciju od početka do kraja, naravno tada nisam mogao objasniti kako taj programski kod radi i što se tu događa, ali aplikacija je radila i to je bilo jedino bitno. Ta moć kreiranja novih alata pomoću vlastitog znanja i umijeća unutar određenog programskog jezika je ono što me najviše privlači u poslu kojim se bavim.

Prije nego što ste došli do željenog posla, jeste li morali proći dodatne tečajeve ili je znanje koje ste dobili na fakultetu bilo dovoljno da dobijete posao?

Andrea: Rekla bih da sam nakon faksa bila još prilično zelena i da me samo to znanje koje sam imala na izlasku s fakulteta vjerojatno ne bi dovelo do željenog posla. Ja sam imala tu sreću da mi je Ivan Lozančić ukazao povjerenje i dao priliku da se dokažem na svojem prvom poslu u Gaussu, iako ni poslu ni funkciji u to vrijeme nisam bila dorasla. U Gaussu sam dalje nadograđivala znanje na osnove koje sam stekla na fakultetu.

Igor: Nisam prolazio nikakve dodatne tečajeve, jer sam većinu znanja stekao kroz studentsko Google natjecanje.

Stefani: Izvan kolegija na fakultetu i sudjelovanja na različitim radionicama koje su nam dostupne u Osijeku putem OSC-a i MsCommunityja, nisam imala nikakvu dodatnu edukaciju. Uz početno znanje koje sam stekla na kolegijima na faksu, sve sam ostalo naučila kroz samostalno proučavanje, odlaske na različita predavanja te kroz rad kao Microsoft Student Partner.

Miro: Prvo bih spomenuo da je programiranje izuzetno zahtjevno zanimanje, prvenstveno zbog količine znanja i vještina koje pojedinac mora imati kako bi mogao uspješno sudjelovati u procesu razvoja softvera. Razvoj vlastitih malih aplikacija te igranje i učenje programskih jezika je potpuno druga stvar od rada unutar određene tvrtke kao developer gdje je programiranje samo jedna komponenta izrade kompleksnog rješenja. Smatram da niti jedan fakultet ili tečaj ne može osobi dati sva potrebna znanja kako bi ta osoba bila spremna odmah se uključiti u bilo kakav razvoj imalo kompleksnijeg softverskog rješenja. 

Što je najvrednije što ste dobili na fakultetu?

Andrea: Najvrjednije što sam dobila na faksu je stjecanje radnih navika, poštivanje rokova, poštivanje nečijeg znanja, cijenjenje kolega koji su bili svoje znanje spremni dijeliti for free na kavi, sposobnost da neku stvar odradiš od početka do kraja. Dobila sam prozor u web tehnologije i razumijevanje što je internet. A na zadnjoj godini faksa sam dobila i tu malu ambiciju da bih takvu vrstu posla mogla raditi u budućnosti.

Igor: Kontakti i rad u timu. Ne možeš znati sve, tako da su mi kontakti koje sam stekao na fakultetu jako vrijedni, jer imam osobe koje mogu pitati za savjet ili pomoć, što svakako dobro dođe u ovom poslu. Također, puno projekata je zahtijevalo rad u timu, što mi je pomoglo da se relativno brzo uklopim u tim kad sam počeo raditi u Escape-u.

Stefani: Najvrjednije što sam dobila na faksu su interdisciplinarno znanje te poboljšanje svojih socijalnih te komunikacijsko-prezentacijskih vještina koje smo na fakultetu mogli razvijati kroz razne case studyje i stvarno zanimljive projekte u sklopu raznih kolegija. No osim toga, navela bih i dobre mogućnosti networkinga s ljudima iz poslovnog svijeta

Miro: Najvrednije na fakultetu što sam dobio su poznanstva s kolegama koje zanimaju slične stvari, razmjena iskustva i znanja o pojedinim područjima našeg interesa, te informacije profesora i asistenata o tome koje su to smjerovi u kojima se kreće tehnologija, ekonomija i koju su to poslovi koji će biti traženi u budućnosti.

Kada biste dobili priliku krenuti iznova, što biste napravili drugačije? Biste li upisali isti faks? Više se posvetili nekim predmetima, neke zanemarili, više učili na svoju ruku, sudjelovali u praksama?

Andreja: Opet bi upisala EFOS, ali bih se više usmjerila na programiranje i vukla profesore malo više za rukav

Igor: Upisao bi isti fakultet, ali bih promijenio neke stvari. Ranije bih počeo učiti na svoju ruku i probao što više naučiti mimo fakulteta, ne samo stvari koje su usko vezane za ovo što trenutno radim. U našem poslu jako je bitna i komunikacija s klijentima, sudjelovao bih u projektima koji bi više  tražili  pregovaračke i prezentacijske vještine, kako bih stekao više iskustva.

Stefani: Vjerujem kako bih ponovno upisala EFOS i smjer poslovnu informatiku, jer sam kroz njega uspjela savladati i dobiti osnove potrebne za rad u IT-ju bilo na ovoj trenutnoj poziciji ili da sam krenula u smjeru Business Analysta. U svakom slučaju bih više učila na svoju ruku i pohađala više nekih online tečajeva iako mislim da sam uz vrijeme koje sam imala na raspolaganju uz ostale obveze čak i bila dobra u pogledu samostalnog rada. S praksom krenula na kraju preddiplomskog, rekla bih da sam time napravila pravu odluku jer sam dobila bolji uvid u svijet koji me čeka nakon faksa.

Miro: Na temelju iskustva sigurno bih pokušao upisati fakultet koji ima više kolegija koji su usmjereni na IT posebno na programiranje. Svakako bih više vremena provodio u samostalnom učenju i radu na osobnim projektima i vjerojatno bih pokušao pronaći tvrtku u kojoj bih mogao odraditi praksu.

 

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *