FFOS u IT tvrtkama

Ove godine upisana je i treća generacija studenata diplomskog studija Informacijskih tehnologija na Filozofskom fakultetu, no studenti FFOS-a dio su IT-a u Osijeku puno duže, a njihov broj sve više raste. Pričali smo s četvero uspješnih diplomiranih FFOS-ovaca (informatologa) koji rade u IT tvrtkama, a zanimalo nas je koliko je fakultet imao utjecaj na odabir njihovog zanimanja, koliko su na fakultetu uspjeli i misle li hoće li broj FFOS-ovaca u IT tvrtkama sve više rasti.
Svoja mišljenja s nama su podijelili Maja Klajić, članica support tima Shoutem, Josip Brčina, full stack developer tvrtke The Shop d.o.o., Antun Matanović, web developer u Inchoo-u i Luka Buljan, backend developer tvrtke Prototyp.

Je li fakultet imao utjecaja na vaš odabir zanimanja nakon njega?

Antun: Definitivno je imao utjecaja na odabir mog trenutnog zanimanja, jer sam već na preddiplomskom pokazao interes za IT  industriju. No, tek sam nakon pilot projekta kojeg sam imao u sklopu diplomskog studija shvatio da se želim razvijati u ovom smjeru.

Luka: Moglo bi se reći da je fakultet imao utjecaja na izbor trenutnog zanimanja, iako je puno više utjecaja imao osobni interes za ovu industriju. Fakultet mi je pružio nekakvu polazišnu točku pomoću koje sam postao to što jesam.

Josip: Ne znam kako bih točno odgovorio na ovo pitanje… Uzimajući u obzir svih 5 godina fakulteta, kolegije kojima sam prisustvovao i položio, mislim da baš i ne… Ja sam prva generacija informatologa u Osijeku, pa su u to vrijeme “priče” i obećanja bila puno veća nego što se to ispunilo tijekom moga školovanja. Programiranja nije ni bilo, nešto malo baza podataka i “web dizajna” ako se to i može nazvati web dizajnom :)

Maja: Svakako, fakultet je imao veliki utjecaj na odabir zanimanja, iako u tom periodu još uvijek nije bio aktualan diplomski studij Informacijskih Tehnologija. Fakultet mi je pomogao da otkrijem svoje afinitete (van okvira standardnog plana i programa) i da se dalje razvijam u tom smjeru. Uz fakultet je definitivno pomogao i dodatni angažman u slobodno vrijeme, tečajevi i slične aktivnosti. Po mom mišljenju, dobitna su kombinacija fakultet i proaktivnost.

Josipe, je li ti fakultet dao predznanje i u kojoj mjeri?

Josip: Što se tiče posla koji radim kao web developer moram nažalost reći da mi faks nije dao praktički nikakvo pravo predznanje potrebno za zaposlenje. Pilot projekt sam radio i dotaknuo površinu php-a, a ranije ako smo nešto radili to je html, css i SQL ali to su stvarno osnove osnova. Čujem da su, uz velike napore te inicijativu profesora Tomislava Jakopeca koji mi je ujedno bio i mentor za pilot projekt uveli kolegije programiranja, što je zaista odlična stvar pogotovo u Osijeku u kojemu je IT industrija u velikom usponu.

Jeste li imali neku dodatnu edukaciju za vrijeme ili nakon faksa ili ste učili usporedno s poslom?

Luka: Izvan kolegija na fakultetu i sudjelovanja na studentskim natjecanjima nisam imao nikakvu dodatnu edukaciju. Uz početno znanje koje sam stekao na kolegijima, sve sam ostalo naučio radeći na projektima iz gušta i odlascima na hackathone.

Josip: Nakon što sam završio fakultet završio sam i tečaj u trajanju od 6 mjeseci u školi Edunova u Osijeku za web PHP programera. Nakon završetka ubrzo sam u nekih nepunih mjesec dana i našao posao u tvrtki u kojoj i dalje radim kao web developer. U programiranju se konstantno treba učiti usporedno s poslom ako želiš napredovati te postati dobar i kvalitetan programer. Svaki dan nešto pročitam i novo naučim dok rješavam određeni problem. Imam mentora koji me svakodnevno usavršava te sam isto sto tako tijekom ovih godinu dana u firmi prošao mnoštvo edukacija, tako da odgovor je konstatno učenje usporedno s poslom. Sve u svemu pronašao sam se u programiranju, jer tehnologija napreduje, konstantno je potrebno učiti i ići u korak s njom, jako često dolaze neki novi i drugačiji “problemi” za riješiti tako da je posao uvijek dinamičan, izazovan i zanimljiv.

Jeste li prije fakulteta znali ili htjeli raditi u IT tvrtki te jeste li imali predodžbu da će vam FFOS u tome pomoći?

Antun: Još u osnovnoj školi me je fasciniralo hakiranje pa sam već tada počeo pisati neke jednostavnije skripte da se zabavim na račun svojih ukućana i prijatelja, iako još tada nisam ni znao da je to programiranje i da ću se tim baviti u budućnosti. U jednom trenutku sam razmišljao o odlasku na FOI u Varaždin, no splet okolnosti je doveo do toga da upišem Informatologiju. Tada još nisam imao predodžbu čime se konkretno želim baviti jer nisam bio ni svjestan toga da mi FFOS može, i da će mi u konačnici, u tome pomoći.

Maja: Kao i većina studenata, tijekom studija nisam imala jasnu predodžbu o tome što bih htjela raditi, ali fakultet mi je definitivno pomogao da svoje interese pronađem negdje u IT-u i da se u skladu s time i razvijam. Budući da je u međuvremenu došlo do promjena i danas su informacijske tehnologije u većoj mjeru zastupljene u planu i programu preddiplomskog i diplomskog studija, vjerujem da će studenti otkriti interes za svijet IT-a još u ranijoj fazi studiranja. Također vjerujem da će se sve veći broj studenata odlučivati odraditi obvezne prakse u IT tvrtkama, prije nego u arhivima, knjižnicama i muzejima kao što je donedavno bio trend.

Jeste li imali podršku fakulteta za napredovanje i dodatno znanje prema IT-u (konferencije, hackathoni…)?

Luka: Da, fakultet je u više navrata omogućio odlazak na svakakve IT konferencije, a izrazito se potiče i odlazak na hackathone. Ako se dobro sjećam, sudjelovao sam na sveukupno 5 hackathona tijekom studiranja.

Antun: Kada je riječ o tome, FFOS stvarno pruža zainteresiranima mnogo prilika i mogućnosti tako da uvijek omogućuje i financira odlaske na konferencije, hackathone i ostalo. Meni osobno je faks omogućio odlaske na 10-ak konferencija, 4 hackathona i sl. Sve to je doista pomoglo i pridonijelo mom osobno razvoju i razvoju mene kao programera.

Kako sada stvari stoje, namjeravate li ostati u Osijeku i tu ostati raditi/izgraditi karijeru?

Josip: Kako sada stoje stvari vidim se u Osijeku u narednih, hajdemo reći, dvije godine “manje-više” haha, a nakon toga “who knows”. Koji aspekti izazova će utjecati na moje daljnje odluke te gdje ću samim time i završiti, vidjet ćemo… :)

Luka: Kako sada stvari stoje, ostajem u Osijeku dok me nešto doslovce ne istjera odavde :) Što se tiče IT zanimanja, u Osijeku ima pregršt mogućnosti za izgradnju karijere i zaposlenje, tako da trenutno ne vidim potrebu biti bilo gdje drugdje.

Majo, ove godine si osim zaposlenice u Shoutem-u i vanjski suradnik na FFOS-u. Jesi li ikad mislila da ćeš završiti kao profesorica na svom fakultetu i kako ti se za sada čini?

Maja: Iskreno, nisam. :) Tijekom studija, budući da sam odabrala smjer nakladništva, nadala sam se da ću jednog dana pronaći e-nakladništvu. Nakon studija sam upisala tečajeve programiranja iz znatiželje i završila u IT svijetu što me u konačnici vratilo na fakultet, ali ovog puta u ulozi profesorice. Nadam se da će moja iskustva i predavanja pomoći studentima da po završetku studija započnu uspješnu karijeru u IT-u (ne nužno samo kao developeri, nego i sales, project manageri, marketing ili office manageri).

Majo, sada imaš i studente koji su na novom diplomskom studiju IT-a. Vidiš li tamo potencijal, buduće zaposlenike u osječkim IT tvrtkama, misliš li da će se broj zaposlenih FFOS-ovaca u IT tvrtkama povećavati u idućih par godina?

Maja: Ne sumnjam da će to biti slučaj. Broj IT firmi je u stalnom porastu, a samim time i potražnja za novim ljudima različitih profila. Studenti FFOS-a, osim što imaju kolegije koji su direktno ili indirektno vezani uz programiranje, također organiziraju i posjećuju brojne konferencije čime šire svoje vidike i upoznaju nove ljude. Osim što su tehnički dobro potkovani, studenti FFOS-a također imaju odlične organizacijske vještine što ih čini konkurentnima na IT tržištu.

I za kraj, kao i sama studentica Filozofskog fakulteta koja uskoro ide u “stvarni svijet”, moram istaknuti jednu osobu koja je bila dio života svakog studenta koji danas radi u IT sektoru, a išao je na Filozofski fakultet: Tomislava Jakopeca. Svaki student se mora sam izboriti za svoju priliku, svaki dodatno sam raditi kako bi uspio, ali je činjenica da nam je Tomislav Jakopec dao sliku nečega što može biti, polazišnu točku jednog sasvim novog svijeta za Filozofski fakultet, poguranac kada smo bili lijeni i na kraju, uvijek bezuvjetnu potporu s bilo kojom idejom s kojom smo mu došli. Svaka čast svakom bivšem studentu Filozofskog fakulteta na uspjehu u IT sektoru u Osijeku, ali mislim da bi taj broj bez profesora Jakopeca bio puno manji. Sva sreća, to nikad nećemo saznati :)

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.