Kako je nastao RoboCode

Zadnjih godina profesor Filozofskog fakulteta i član udruge Tomislav Jakopec imao je predavanja u osnovnim školama o Lego Mindstorms EV3 robotima i na koji način oni rade. Sada njegove studentice održavaju radionice u osnovnim školama pod nazivom RoboCode kao bi zainteresirale klince za robotiku i informatiku.

Kako su uspjeli pokrenuti projekt, tko su sve volonteri koji sudjeluju na projektu, što učenici i škole kažu na projekt pročitajte u intervju s Anom Leh, voditeljicom projekta.

Kako ste uspjeli pokrenuti projekt?

Ana Leh: Prvotna ideja nam je bila da u projektu sudjeluju učenici razredne nastave, no kako je odlučeno da će se uvesti obavezna informatika za učenike 5. i 6. razreda odlučeno je kako će projekt biti namijenjen za njih. Službeni projekt smo pokušavali pokrenuti od rujna 2016. godine. Dobili smo podršku Osijek Software Citya, imali smo 10 volontera, no nedostajalo nam je još 8 robota. Tražili smo sponzore, a onda se javio Rotary klub Osijek J.J. Strossmayer koji je htio pomoći s prikupljanjem donacija za projekt. Krenuli su s akcijom “Dobar film za dobru stvar“, da bi nam kupili 8 robota, što nam je omogućilo pokretanje projekta.

Danas bi teško bilo zamisliti pokretanje projekta bez njih, ali i bez Marija Lijića, osnivača i direktora Biscuit People-a, koji nam je pomogao s pronalaskom sponzora i s provedbom samog projekta od samih početaka. Projektu su se priključili i NK Osijek, Bobi i Five koji su donacijama pomogli pri prikupljanu potrepština za projekt. Slijedio je poziv školama i službeno pokretanje projekta od akademske godine 2017./2018.

Tko su volonteri i kako radionice izgledaju?

Ana Leh: Svi volonteri su studenti informacijskih tehnologija na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Kolegice Dajana Stojanović i Ivana Ćosić, zajedno sa mnom sudjelovale su u organizaciji projekta, ostali su se priključili kada su radionice krenule. Ono što smo naučili prvih tjedana je da 10 volontera nije dovoljno jer je 10 tjedana radionica dugačak period i neki volonteri nisu mogli doći na neke radionice, pa su tako neki od volontera u svim radionicama do sada morali raditi s dva učenika, no na kraju smo primijetili da se učenici u parovima više opuste.

Ostatak volontera koji sudjeluju u radionicama su: Ivona Grgić, Marija Buhin, Tena Vilček, Endrina Eskić, Lana Horvatić, Andrea Mihaljević, Jelena Duvančić i Katarina Blažević.

Kakav je odaziv škola?

Ana Leh: U Osijeku je 15 osnovnih škola i svima je poslan službeni mail u obliku poziva na sudjelovanje u projektu. Osim maila, također smo zvali sve škole koje nam se nisu odazvale jer smo bili svjesni da do nekih mail možda ni ne dođe. Osam škola nam se na kraju javilo i s tih osam škola dogovorili smo radionice. Dvije još moramo dogovoriti. Smatrali smo da ćemo tu imati slatke brige pri odabiru 10 škola, no vjerujem da ćemo na kraju uspjeti dogovoriti 10 radionica.

Što učenici kažu na RoboCode?

Ana Leh: Do sada je velika većina učenika bila oduševljena. Većina učenika su se prvi put susreli s takvim tipom robota, ali radili su na mBot-ovima i micro:bit-ovima, tako da su se susreli s nekom vrstom robotike. Neki su zainteresirani više, neki manje, što je normalno. Ono što je nas kao volontere iznenadilo je izrazita želja učenika za nečim naprednijim, čak i nestrpljivost što to nas je oduševilo.

Koji su planovi za budućnost?

Ana Leh: Nakon 10 radionica slijede pripreme za hackathon i sam hackathon koji će se održavati preko zimskih praznika. U svakoj školi odabrali smo dvoje najboljih koje će sudjelovati u pripremama. Sveukupno će to biti 20 djece. Od tih 20 birat ćemo 10 najboljih za samo natjecanje gdje će učenici imati 3 sata za riješiti zadatke s robotom. Najbolji učenik dobiti će svog EV3 Mindstorms robota kojeg će nam osigurati NK Osijek. S tim ćemo završiti prvi ciklus radionica.

Volonterke Jelena Duvančić i Katarina Blažević već planiraju novi, kraći ciklus u nekom od ostalih gradova u županiji, a postoji i mogućnost da se na proljeće ide i u Dalmaciju. Na kraju sa zadovoljstvom možemo reći: RoboCode je tek početak!

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

1 komentar na Članak

  1. Sanja Pavlovic Sijanovic napisao:

    Prekrasan i hvale vrijedan projekt! Pozivamo Vas da nas posjetite u Gimnaziji Vukovar i podijelite svoja znanja s nama😊

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *