Pravi čovjek za pravi posao-Denis Sušac novi predsjednik OSC-a!

Ako želite biti veliki poduzetnik, menadžer i lider prvo morate biti veliki čovjek. Veliki čovjek i stasom i karakterom je Denis Sušac, vlasnik i direktor Mona  te novi predsjednik Osijek Software Citya. Denisa sam upoznao prije dvije godine na Geek Business Campu gdje mi je bio mentor na jednom startup projektu. Od toga dana pa do danas njega smatram jednim od svojih mentora, on je osoba od koje sam puno naučio, ali i dalje učim.

Godine 2012.  Denis je bio i jedan od inicijatora OSC-a, jedan od onih pojedinaca koji su bili dovoljno “ludi” vjerovati i raditi na tome da Osijek postane središte ICT industrije u Hrvatskoj. Prošle godine dovodi Maker Faire u Osijek, a kao razlog dovođenja projekta koji je vezan za makersku zajednicu navodi sljedeće:

“Željeli smo približiti makerski način razmišljanja i rada mlađoj populaciji, klincima kojima web development ili rad s bazama podataka isprva i nisu najzanimljiviji, ali “odlijepe” na robote, lasere, bespilotne letjelice, teleskope ili 3d printove. Obrazovni sustav nam je takav kakav je, uvijek u reformama i previranjima, uvijek posvećeniji prosječnima nego izuzetnima – a bez takvih nema daljnjeg napretka. Ovaj je projekt još jedan naš doprinos pronalaženju i usmjeravanju tih kreativaca i promjeni opće atmosfere i stava. Jedna od onih malih stvari koje dovode do velikih promjena. Može se, samo kad se stvarno hoće.”

Svojim nesebičnim zalaganjem za zajednicu i svojom stručnosti postao je jedan od glavnih autoriteta ICT sektora. Zbog svega navedenoga ne čudi što je novi upravni odbor u sastavu: Adcon, COBE, Inchoo, Mono i Prototyp izabrao Denisa za  novog predsjednika udruge. Koje ciljeve Denis planira ostvariti u svome mandatu, kako sada gleda na početke OSC-a i što za njega znači OSC pročitajte u intervju.

Kakav je osjećaj biti na čelnoj pozicij OSC-a i HUP Osijek?

Možda bi mi političari pozavidjeli na toliko funkcija, no i jedna i druga pozicija su volonterske, a osjećaj je dobar samo ako se kroz njih pridonese daljnjem razvoju inicijativa koje smo svi zajedno pokrenuli osnivanjem Osijek Software Citya. U suprotnom, nema koristi od nekakvog formalnog predsjednikovanja.

Koji su primarni ciljevi koje planiraš ostvariti u svome mandatu?

Udruga je još u mandatu prošle uprave pokrenula nekoliko vrijednih i velikih inicijativa koje kroz predstojeću godinu namjeravamo finalizirati i tu vidim veliku šansu za rast. Konkretno, prvi prioritet je još intezivnija suradnja s akademskom zajednicom, nakon uspješnog pokretanja studija Matematika i računarstvo. Zajedno s tim namjeravamo ojačati obrazovne aktivnosti za srednje i osnovne škole i time pokriti cijelu obrazovnu vertikalu, jer nemamo vremena čekati sveobuhvatne obrazovne reforme. Osim toga, velika mi je želja hitno riješiti i gorući problem nedostatka kvalitetne poslovne infrastrukture za IT tvrtke kroz izgradnju IT parka Osijek. Nadam se da ćemo kroz suradnju s gradskim vlastima ovaj projekt realizirati u najkraćem vremenu, što će otvoriti dodatni prostor za nove i kvalitetne projekte.

Koliki značaj ima otvaranje novog studija na Odjelu za matematiku za Osijek i zajednicu?

Mislim da je to najbitniji događaj od osnivanja OSC-a, iako će učinci postati vidljivi tek za nekoliko godina. Od ovog programa neskromno očekujem da kroz nekoliko godina preraste u samostalan sveučilišni odjel ili fakultet, te da kroz kvalitetu programa i završenih studenata te suradnju s privredom postane najprepoznatljivija obrazovna institucija u regiji. Vidimo da i ostale članice Sveučilišta mijenjaju svoje programe prilagođavajući ih potrebama tržišta, mislim da gledamo u puno svjetliju budućnost po pitanju kvalitete visokog obrazovanja.

 Koji ti je najdraži projekt na kojemu si sudjelovao?

Maker Faire, Ljetna škola programiranja (Code Club), pokretanje studija Matematika i računarstvo – svi projekti toga tipa gdje si okružen mladim i pametnim ljudima koji se ne mire s konstatacijom da su stvari kod nas loše i nepromjenjive.

Kako sada gledaš na početke OSC-a?

Osnivanje OSC-a je bilo logičan odgovor na zajedničke probleme tvrtki i pojedinaca u IT sektoru. Neke smo stvari sigurno mogli bolje rješavati, no s distance od 5 godina mogu reći da se sigurno radi o jednoj od najvrijednijih inicijativa toga tipa na nacionalnoj razini. Naravno, od početka je bilo negativnih komentara i sprdnje na temu “domaće Silicijske doline”, jer smo većinom naviknuti podcjenjivati vlastite sposobnosti i prepustiti se inerciji. No ako gradić u Bavarskoj od 35000 stanovnika može biti svjetski centar za embedded computing i Osijek ima šansu barem na regionalnoj razini – nepopravljivi optimisti među nama uvijek će vjerovati i u više.

 Za većinu ljudi OSC je udruga, za aktivne pojedince OSC predstavlja zajednicu, a za mene način razmišljanja. Što tebi znači OSC?

Sad ću reći ono klasično “OSC je sve to, pa i više”. Još izravnije, OSC je sinergija na djelu – stanje u kojem je cjelina nešto veće i drukčije od zbroja svojih dijelova. Teško da bi pojedinci ili male tvrtke uspjele realizirati i mali dio onoga što je OSC uspio u kratko vrijeme, a tu prvenstveno mislim na promjenu načina razmišljanja.

 Što bi poručio osobama koje zanima ICT?

Da se bez rezervi uključe u zajednicu, okruže se boljima od sebe i uče od njih. Mogućnosti su im neograničene.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

1 komentar na Članak

  1. Ivan Stojanovic napisao:

    Bravo i za Osijek Software City i za Denisa Susca kojega poznajem “malo” duze, i jednako kao i autor teksta, ucio sam i onda i ucim od Denisa s uzivanjem i danas. I sasvim sigurno cu uciti i sutra!

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *