Zašto se prijaviti na Android Dev Academy?

Kada smo početkom 2018. godine krenuli u projekt Android Dev Academy nismo ni mogli slutiti koliko će projekt utjecati na zajednicu, ali najviše na same polaznike akademije.

Android Dev Academy je povezani niz besplatnih predavanja i radionica u određenom vremenskom razdoblju tijekom kojeg su polaznici imali mogućnost upoznavanja s izradom mobilnih aplikacija na Android platformi uz predavače iz struke.

Cilj akademije je jačanje i povećanje Android dev zajednice te priprema polaznika za bolju konkurentnost na tržištu rada. Dodatna prednost je daljnji razvoj Android dev vještina i mogućnost zapošljavanja u ICT tvrtkama koje rade Android aplikacije.

Trenutno smo u pripremi drugog izdanja akademije, kako bi vas motivirali da se prijavite donosimo vam intervju s Tomislavom Gazicom, Andrejem Vukelićem, Samantom Deskar i Terezijom Umiljanović bivšim polaznicima akademije, koji su nakon akademije dobili posao ili praksu u osječkim IT firmama.  S kakvim predznanjem su došli na akademiju, što su sve naučili i gdje su sada pročitajte u intervjuu.

S kakvim ste znanjem krenuli na akademiju?

Tomislav: Krenuo sam sa znanjem Jave i minimalnim znanjem o Androidu.

Terezija: Na akademiju sam krenula s osnovnim znanjem programiranja (petlje, grananja, funkcije, polja, ,…) i zbog Kolegija OOP imala sam već neko predznanje u vezi osnovnih koncepata objektno orijentiranog programiranja.

Samanta: Prije akademije sam znala osnove Jave koje sam sama naučila preko Udemy-a, a što se tiče Androida, Android Studio sam prvi put pokrenula tjedan-dva prije akademije na laboratorijskim vježbama na fakultetu. Tako da moje znanje nije bilo zadivljujuće na samom početku akademije

Andrej: Prošao sam Java tečaj programiranja tako da sam po tom pitanju imao okej predznanje. Također sam prošao kroz Google Scholarship program na Udacity-u te mi je to pomoglo prilikom učenja novih stvari vezanih uz sastavljanje UI-a.

Koje je bilo vaše prvo mišljenje o ovakvoj inicijativi?

Tomislav: Prvo mišljenje je bilo jako pozitivno, otvara vrata ljudima koji žele krenuti u Android development i daje dobar start.

Terezija: Ideja mi se na prvu činila super zanimljiva jer je pružala jedan novi način za stjecanje znanja i vještina iz Android područja.

Samanta: Kada sam vidjela da kreću prijave za akademiju, bila sam oduševljena jer me već neko vrijeme zanimao razvoj Android aplikacija, ali nisam znala što, kako i gdje bih sama započela pa sam shvatila da mi je ovo odlična prilika da naučim iako osnove i da znam kasnije sama na što se trebam fokusirati. Još više me oduševilo jer je bilo potpuno besplatno, što je meni puno značilo s obzirom na to da sam nezaposleni student, a plaćeni tečajevi znaju biti malo skuplji za mene i moje financijsko stanje.

Andrej: Vidio sam to kao jako dobru priliku da naučim nešto što se stvarno radi jer su predavači bili ljudi koji imaju konkretnog znanja u razvoju mobilnih aplikacija. Sama činjenica da je edukacija besplatna možda sugerira da predavanja neće biti toliko kvalitetna, ali već s prvim predavanjem iz android dijela shvatio sam da će mi to biti odličan temelj za daljnje učenje.

Kako vam se činio tempo akademije i kakvi su bili predavači?

Terezija: Neću lagati tempo akademije nije bio lagan. Uključivanjem u ovakvo nešto znala sam da ću morati dati i dio sebe kako bih nešto naučila, tako da je trebalo dobro rasporediti vrijeme i za rješavane zadataka s akademije i za ostale obaveze (faks, itd.). Mislim da sam baš zahvaljujući takvom tempu puno toga i naučila u tom kratkom periodu koliko je trajala Akademija. Svaka pohvala predavačima koji su svoje slobodno vrijeme uložili u poučavanje drugih i to kroz jako dobro pripremljena predavanja. Također su super jer su bili uvijek otvoreni za bilo kakva pitanja ili pomoć ako negdje zapnemo.

Samanta: Predavači su bili odlični, po samom načinu predavanja se vidjelo da znaju o čemu pričaju i u kratkom vremenu su uspjeli objasniti osnovne (a i malo naprednije) stvari koje su potrebne za razvoj aplikacija. Dobro je bilo što smo ih mogli prekinuti u bilo kojem trenutku i postaviti pitanje ili tražiti dodatno objašnjenje, bez obzira koliko to pitanje “glupo” zvučalo, uvijek su se trudili dodatno i bolje objasniti traženo. Tempo je u početku bio taman kako treba biti, ali kasnije, kako su dolazile kompliciranije stvari mi se činio malo brži (možda je i do mene jer sam u početku znala dosta stvari koje smo obrađivali), ali i dalje se moglo bez problema pratiti.

Jeste li zadovoljni svojim rezultatom akademije, ali i količinom i kvalitetom znanja, koje su vam predavači dali na akademiji?

Tomislav: Sa znanjem s akademije sam uspio pronaći posao, vrlo sam zadovoljan i dobio sam jako dobar start u svijetu Android developmenta

Terezija: Veoma sam zadovoljna količinom i kvalitetom znanja koja sam stekla na akademiji. Predavače su stvarno dali sve od sebe kako bi što bolje objasnili i dočarali koncepte iz Android svijeta, što je po meni uvelike utjecalo na moju motivaciju i daljnje ulaganje svoga truda i vremena u takvo nešto.

Samanta: I više sam nego zadovoljna. Nakon odrađene akademije sam uspjela napraviti aplikaciju za svoj završni rad na fakultetu bez ikakvih većih problema, a da sam sama pokušavala, vjerojatno ne bih uspjela. U kratkom vremenu smo uspjeli obraditi veliku većinu stvari koja je potrebna za razvoja aplikacija što je sasvim dovoljno za ulazak u svijet aplikacija nekome tko se prvi put susreće s time. Predavačima sve pohvale na detaljnoj obradi svih tema i na puno strpljenja i razumijevanja za nas.

Andrej: Količina i kvaliteta znanja koju sam stekao na akademiji je bila i više nego dovoljna da dobijem prvi posao, ali osim konkretnih znanja važno je i to što su nam predavači uspjeli usaditi način razmišljanja koji je potreban kako bi čovjek jednog dana postao dobar samostalni programer.

Što vam se najviše svidjelo na akademiji?

Terezija: Na akademiji mi se najviše svidio zadatak, odnosno aplikacija na kojoj smo radili skoro kroz cijelu akademiju. Kada bi naučili neke nove koncepte na predavanjima onda bi za zadaću morali nadograditi tu aplikaciju s njima. To mi je bilo stvarno super i zabavno

Samanta: Svidio mi se prijateljski odnos i opuštena atmosfera između predavača i nas polaznika te što su se prilagođavali našem znanju i nisu pravili nikakve razlike između nas i njih. Dobro je bilo i to što smo imali pristup kodu koji su predavači pisali na predavanju koji je meni dosta pomogao kada sam radila zadaće i doma nadoknađivala ono što nisam uspjela na predavanju shvatiti. Svidio mi se “forum” koji smo imali i na koji smo mogli u bilo koje doba dana ili noći postaviti pitanje pa smo si svi mogli međusobno pomagati i objašnjavati te tako lakše i brže shvatiti određene dijelove.

Radite li sad negdje, ili ste na praksi u firmi?

Tomislav: Radim u firmi Reroot kao Androide Developer

Terezija: Nakon Akademije u 9.mj sam bila u Plavoj Tvornici na Android praksi. Bio je odlično jer sam nadograđivala znanje stečeno na akademiji.

Samanta: Trenutno ne radim niti sam na praksi, fakultetske obaveze mi nisu dopuštale, ali namjeravam od 3. ili 4. mjeseca krenuti u potragu za praksom kako bih još dodatno naučila i doživjela kako je to u stvarnom svijetu s “pravim” aplikacijama. Nakon toga krećem u potragu za poslom i vjerujem da će mi ovo znanje stečeno na akademiju pomoći pri zapošljavanju.

Andrej: Trenutno sam zaposlen u Gauss developmentu kao junior Android Developer.

Kako su poslodavci ili firme u kojima ste gledali na to što ste završili akademiju?

Terezija: Mislim da im je to bilo super jer nisu sa mnom morali prolaziti osnove Androida već smo odmah prešli na učenje nekih malo naprednijih koncepata npr. Dagger, Rxjava…

Andrej: Prijavio sam se na nekoliko natječaja za seniorske pozicije(iako sam bio svjestan da to nisam) unutar Osijeka i svi su mi pružili priliku barem da riješim ulazni zadatak. Dobio sam i nekoliko feedback-a i svi su bili zadovoljni, ali zbog potrebe za seniorom, a ne nekim tko još mora skupiti dosta iskustva nisam dobio posao. Na kraju sam dobio posao gdje se sad nalazim.

Biste li savjetovali drugima da se prijave na iduće iteracije ili pak slične inicijative u OSC-u?

Tomislav: Svakako, jako dobar start i zajednica koja pomaže ljudima koji se žele uključiti u developersku zajednicu

Terezija: Svakako bih svakome tko je željan znanja, a možda se sam teže pokreće i motivira,preporučila da se prijavi na nešto ovakvo. Nakon što sam prošla akademiju koja mi je bila stvarno jedan bitan korak u životu, mogu samo reći da se uloženo vrijeme i trud uvijek isplate.

Samanta:  Bih, bez razmišljanja. Nakon završetka akademije nisam bila ni svjesna koliko sam zapravo naučila, nego tek kada sam se upustila u razvoj malo veće i složenije aplikacije. Pri razvoju te aplikacije sam primijenila apsolutno sve stečeno znanje s akademije i bez problema sam uspjela napraviti 60-ak% aplikacije što je dovoljan pokazatelj koliko se može naučiti na ovakav način. Vjerujem da svi sadašnji, a i budući predavači su vrlo stručni u svom području i s lakoćom prenose svoje znanje na druge tako da mislim da svi koji razmišljaju o prijavi na ovakvo nešto, neka se prijave, nemaju ništa za izgubiti, osim dobiti ogromnu količinu znanja

Andrej: Naravno da bih. Odlična prilika za skupiti pravog znanja potrebnog za prvi posao ili prekvalifikaciju i to besplatna. Važno je pažljivo slušati sve što predavači kažu i naravno potruditi se u zadaći i na završnom projektu pokazati sve što je naučeno kroz tih par tjedana.

Kako smo na početku teksta i najavili u pripremi je novo izdanje Android Dev Academy, više informacija uskoro :) 

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *