Broj software tvrtki je u Osječko-baranjskoj županiji u četiri godine porastao za 76%!

Od 2011. godine, pa do danas dosta se toga promijenilo na IT sceni Hrvatske, ali i Slavonije. Jedna od najljepših priča Slavonije je priča o nastajanju udruge Osijek Software City koja počinje 2012. godine kada se pet lokalnih firmi okuplja i pokreće projekt Osijek Software City kako bi povećali atraktivnost programerske struke u Osijeku, konkurentnost programera na tržištu i potaknuli poduzetništvo u ICT sektoru. U protekle četiri godine udruga je pokrenula brojne projekte i aktivnosti, te trenutno ima preko 70 fizičkih članova i 33 pravna člana.

Jedna od aktivnosti udruge je i sustavno praćenje napretka tvrtki za razvoj softvera Osječko-baranjske županije. Ove godine smo analizirali razdoblje od 2011. godine do 2015. godine. Posebno se zahvaljujemo gospođi Korneli Miling, stručnoj suradnici iz Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek koja nam je treću godinu za redom pripremila podatke.

Financijski pokazatelji poslovanja tvrtki Osječko-baranjske županije djelatnosti J 62 – Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (NKD 2007) Download PDF (576kb)

Tablica prikazuje financijske pokazatelje poslovanja tvrtki Osječko-baranjske županije djelatnosti razreda J 62 – Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (NKD 2007). Upravo je ovo razred u kojem su naše tvrtke registrirane. Na žalost, ovdje nisu iskazani rezultati podružnica ili izdvojenih pogona (npr. SPAN, Netgen, GDi, 5 minuta, NTH, Gauss), obrta i slobodnih zanimanja.

Analiza

  1. godina – prošlo je tri godine nakon početka krize. U OBŽ registrirane su 62 tvrtke koje broje 247 zaposlenih, prosjek neto plaće iznosi 4.600 kn. Izvoz čini 33% prihoda, dok hrvatski prosjek iznosi 20%. Ukupni prihod iznosi više od 74 milijuna kn.
  2. godina – godina nastajanja udruge Osijek Software City. Broj zaposlenih kao i neto plaća su porasli. Broj zaposlenih iznosi 268, a prosječna neto plaća 4.970 kn. Izvoz čini 35% prihoda.
  3. godina – godina u kojoj je omogućeno osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.). Zbog jednostavnijeg i jeftinijeg načina otvaranja tvrtke broj tvrtki je naglo porastao s 64 na 83, kao i broj zaposlenih s 268 na 311. Prosječna neto plaća je i dalje u porastu i iznosi 4.990 kn. Pozitivno je što raste i ukupan prihod i izvoz, iako se rast izvoza ove godine usporio.
  4. godina – nakon dvije godine pada dobiti u odnosu na 2011. godinu, dobit je narasla preko 15 milijuna kuna. Nastavlja se rast tvrtki s 83 na 96, broja zaposlenih s 311 na 347, neto plaća s 4.990 kn na 5.260 kn i rast ukupnog prihoda preko 98 milijuna kuna.
  5. godina – ukupni prihod iznosi više od 112 milijuna kn, prihod od izvoza čini 41% dok hrvatski prosjek iznosi 28%. Ostvarena dobit iznosi više od 16 milijuna kn. Registrirano je 109 tvrtki koje imaju 420 zaposlenih.

Zaključak

Kada se ovi pokazatelji promatraju u razdoblju od 2011. do 2015. godine, dolazimo do podataka da se broj tvrtki za razvoj softvera u Osječko-baranjskoj županiji povećao za 76%, a ukupan broj zaposlenih narastao je za 70% (dok se hrvatski prosjek  za isto razdoblje povećao za 47%). Prosječna neto plaća narasla je za 11% i vjerujemo da će s godinama dalje rasti. Lijepo je vidjeti što je i ukupni prihod u istom razdoblju narastao za 51%, kao i prihod od prodaje u inozemstvu za 85%.

Možemo slobodno reći da je razdoblje od 2011. godine pa do 2015. godine obilježio značajni porast tvrtki za razvoj softvera i rast broja zaposlenih. Ovi podaci su potvrda da se u Osječko-baranjskoj županiji radi dobar posao i daju temelj za nadu kako će naša Županija kroz nekoliko godina doći u vrh hrvatske ICT scene.

Istraživanje: Ana Čobanković, Ivan Jurlina

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

1 komentar na Članak

  1. Predrag Mrvić napisao:

    Postoji li izvješće Županijske komore Osijek za 2018?

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *