Osijek software landscape 2016

Verzija s interaktivnim grafičkim prikazima

 • Nositelj istraživanja: Filozofski fakultet Osijek
 • Voditelj: dr. sc. Tomislav Jakopec
 • Anketari: Ivona Grgić i Ivona Palko, studentice

Uvod

Istraživanje je pripremljeno i provedeno s ciljem utvrđivanja broja poslovnih subjekata i njihovih zaposlenika te njihove karakteristike. Istraživanje je provedeno u gradu Osijeku u segmentu razvoja (development) aplikacija u najširem kontekstu pojma.

Priprema istraživanja

Istraživanje je provedeno u razdoblju kolovoz 2015. – kolovoz 2016.

Izvor podataka:

 1. d.o.o. i j.d.o.o.: HGK ŽK Osijek
 2. obrti: http://or.minpo.hr/pretraga.htm: Uvjeti Osječko baranjska županija, Grad Osijek, Djelatnost ili skupina djelatnosti:
  62.0 – RAČUNALNO PROGRAMIRANJE, SAVJETOVANJE I DJELATNOSTI POVEZANE S NJIMA.
 3. uredi tvrtki bez sjedišta u Osijeku: članice OSC te tvrtke koje u javnom prostoru navode kako imaju ured u Osijeku

istrazivanje-1-vrste-tvrtki-populacija

* promjene na tržištu utječu na broj tvrtki iz dana u dan

Istraživanje je provedeno putem dva anketna upitnika

 1. POSLODAVAC [8 pitanja]
 2. DJELATNIK [16 pitanja]

Radi što veće vjerodostojnosti prikupljenih podataka, anketni upitnici su pripremljeni na papiru te su anketari posjetili tvrtke i proveli istraživanje.

Rezultati

U slučaju velikog broja različitih odgovora, odgovori s značajnijim postotkom će biti prikazati grafički, dok će ostatak odgovora biti prikazan tekstualno.

Poslodavci ∑36

162 poslovnih subjekata je kontaktirano na različite načine (email, telefon i osobni posjet) od čeka je prikupljeno 22% odgovora. Ostali nisu odgovorili, nisu bili na adresi ili odbili sudjelovati.

istrazivanje-2-anketu-ispunjava

istrazivanje-3-nacin-poslovanje

istrazivanje-4-vrsta-poslovanja

istrazivanje-5-godina-osnutka-tvrtke

istrazivanje-6-broj-zaposlenih

istrazivanje-7-planirani-broj-zaposljavanja

 • Tvrtke su članice jedne ili više udruga:
 1. Croatian Independent Software Exporters
 2. DIO
 3. FrontendOS
 4. Hrvatska gospodarska komora
 5. Hrvatska udruga Java korisnika
 6. Hrvatsko dizajnersko društvo
 7. HUP
 8. MS Community
 9. MS Partner
 10. Osijek Software City
 11. PMI Dayz
 • Tvrtke su zamoljene da se u par rečenica predstave. Naziv tvrtke je zamijenjen s XX dok je redoslijed prikaza odabran slučajnim uzorkom:
  • Tvrtka “XX” bavi se razvojem i održavanjem vlastitog ERP softwarea. Temeljen je na MS SQL serveru. Nadalje se bavi i razvojem aplikacija za android i IOS platforme te razvojem web stranica i aplikacija.
  • Glavna djelatnost tvrtke je izrada i implementacija personaliziranih IT rješenja te održavanje računalnih mreža i sustava. Tvrtka razvija web aplikacije te se počine širiti na prostore Njemačke, Austrije i Švicarske. Kao svoje rješenje bi naveli aplikaciju za e-učenje. Glavna tehnologija u tvrtki je PHP u kombinaciji sa MySQL bazom podataka.
  • Tvrtka je osnovana zbog mogućnosti poslovanja sa stranim klijentima.
  • XX obrt surađuje sa engleskom tvrtkom, te radi projekte za nju.
  • XX je jedan od vodećih hrvatskih pružatelja informatičko-komunikacijskih rješenja i usluga. Optimizacijom poslovnih procesa i podrškom u odlučivanju i upravljanju omogućavamo korisnicima ostvarenje poslovnih ciljeva i povrat uloženih sredstava. Neki od proizvoda tvrtke XX su: Sedam CRM – Upravljanje odnosima s korisnicima, Sedam Kontakt centar, Sedam Karat 24 – Upravljanje financijskim transakcijama i Sedam LI Sustavi za zakonski nadzor telekomunikacijskih usluga.
  • Tvrtka se bavi izradom web stranica i digitalnim marketingom te nudi priliku za obrazovanjem u području  marketinga i društvenih mreža.
  • XX specijaliziran za dizajn i vizualne komunikacije, development. Tvrtka se bavi brandingom, dizajnom vizualnih identiteta aplikacija, web stranica te interaktivnog sadržaja (web)
  • Izrada web rješenja za e-commerce na Magento platformi
  • Izrada web rješenja. Php, javascript tehnologije. Magento, Drupal, AngularJS.
  • XX je tvrtka za programska rješenja, informacijske sadržaje, računalstvo „u oblaku“ te tehničko-poslovne inženjerske, projektantske, tehnološke i razvojne stručne usluge. U Hrvatskoj, XX je jedinstveni globalni izvoznik softvera i računalnih usluga „u oblaku“ za tehničke aplikacije i upravljanje poslovnim procesima u javnoj upravi, industriji, komercijalnim tvrtkama i telekomunikacijama. XX ima tri osnovne linije poslovanja: GIS platforme i GIS rješenja; cloud/VAS/m2m rješenja te telekom OSS rješenja.
  • Tvrtka se bavi razvojem, implementacijom i održavanjem vlastitih softverskih rješenja i usluga te implementacijom partnerskih softverskih aplikacija. Rješenja i usluge XX grupe pokrivaju različita područja poslovanja, s naglaskom na javni sektor, financijski sektor i osiguranje, zdravstvo, telekomunikacije, gospodarstvo te komunalna poduzeća i energetiku. U tvrtci je zaposleno oko 600 zaposlenika.
  • Tvrtka XX razvija korisnička iskustva za web i mobilne platforme. Spaja vrhunski kod i funkcionalni dizajn kako bi gradila dugotrajna i vrijedna korisnička iskustva za svoje klijente. Orijentirana je modernim web i mobilnim tehnologijama te vođena trenutnim i budućim web standardima.
  • Tvrtka ima platformu za razvoj mobilnih aplikacija te se njihove usluge baziraju na toj platformi. Kupci mogu
   izraditi svoje mobilne aplikacija na njihovoj platformi.
  • Tvrtka se bavi izradom mobilnih aplikacija i softwarea po narudžbi te trenutno ima dva studenta na praksi.
  • Tvrtka se bavi telefonskom prodajom za hrvatski telekom (imaju informatičara međutim ne bave se segmentom za ovo istraživanje).
  • Tvrtka je podružnica engleske tvrtke Lab. Bavimo se programiranjem web trgovina i drugih rješenja. Radimo sa php, c# i javascript tehnologijama. Od platformi radimo na sitecore drupal, wordpress, magento.
  • Tvrtka se bavi razvojem cjelovitih e-commerce rješenja na Magento platformi. Imaju izuzetno značajan rast; 92% prihoda je iz inozemstva. Tvrtka je profilirana kao regionalni lider za izradu online trgovina. Djelatnost: izrada web-stranica (web dizajn), održavanje računalne opreme, obrada i prijenos podataka, tečajevi za rad na računalu, promidžba.
  • XX obrt radi projekte za tvrtke u inozemstvu.
  • Rješenja naplate u telekom industriji. Multinacionalno sjedište u Kanadi, uredi u Njemačkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Indiji,…
  • Razvoj web i mobilnih rješenja. Kupci su u DE, AT, CH.
  • XX globalni je ponuđač inovativnih ICT proizvoda, rješenja i servisa u području multimedije i telekomunikacija. Kupci i partneri su vodeće svjetske tvrtke, proizvođači telekomunikacijske opreme, pružatelji komunikacijskih usluga, medijske tvrtke, svemirske agencije i satelitski operateri.
  • Bavi se izradom softwarea za knjigovodstva tvrtki.
  • XX je najveći regionalni development centar. Isporučuje rješenja za svjetsko i regionalno tržište. Od naprednog development centra partneri naručuju mobilne aplikacije, web i mobilne web stranice te cjelokupna rješenja za neke od najpoznatijih svjetskih brandova.
  • XX je informatička tvrtka koja pruža usluge iz područja e-commerce i implementacije software-a u  poljoprivrednoj proizvodnji
  • Tvrtka, nakon odvajanja od IPK-a i Zagrebačke tvrtke, samostalno djeluje na tržištu od 1993. godine. Glavni strateški proizvod je ERP (Enterprise Resources Planning). Koriste besplatne alate otvorenog koda  (java, SQL).
  • Već 25 godina tvrtka se bavi razvojem vlastitog ERP rješenja (BI, industrijeske vertikale u proizvodnji, komunalne djelatnosti itd.), a Jupiter Software im je glavni proizvod. Tvrtka ostvaruje prihod od 80% uz Jupiter te ostalih 20% od Microsoft licenci i razvoja softverske infrastrukture te usluga koje dolaze uz to. Trenutno bilježe 50 zaposlenih i 5-10% kontinuiranog rasta. Tvrtka je već 13 godina Gold partner Microsofta te broji 70 Microsoft certifikata (zaposlenici).
  • Tvrtka pruža profesionalne usluge projektiranja i izgradnje informacijskih sustava te tehničku podršku i tehnološko školovanje. Ima status Microsoft Gold Partnera s 12 Gold i 4 Silver kompetencije. Kontinuirano obučava svoje zaposlenike.
  • XX je tvrtka s velikim iskustvom u razvoju i intergraciji realtime enterprise rating, charging and billing rješenja. Razvijamo proizvode za telekomunikacijski sektor (IN, SIPAS) i energetski sektor (SMARTGRID). Naši klijenti su operatori diljem svijeta kojima pružamo kompletan razvojni ciklus. Savjetovanje, razvoj, testiranje i integraciju. Zaposlenici su podijeljeni u dva odjela zbog specifičnosti potrebnih znanja i vještina. Razvoj se bazira na Java tehnologijama, dok testni inženjeri moraju imati veliko znanje operacijskih sustava (unix) i protokola.
  • XX informatička je tvrtka s uredima u Osijeku (na samom Trgu Ante Starčevića) i Virovitici (Poduzetnička zona ll). Trenutno nas ima 21 zaposlenih (14 u Virovitici, 7 u Osijeku) i mlada smo ekipa koja  radi za klijente iz cijelog svijeta. Temeljna djelatnost Plave tvornice je branding te razvoj web i mobilnih aplikacija za domaća i strana tržišta. Neki od klijenata za koje radimo su Lexus, Aer Lingus, Michael Carrick, Michael Kors, Plitvička jezera, Kupi Majicu i sl.
  • Embeded software. Tri tima.1. compile team platform testing automative. Digitalna televizija u at momatvu (rnd i qa). XX je tvrtka koja se bavi prodajom u području u stvarnom vremenu s pokusom na  područje multimedije komunikacija i softwarea za automobilsku industriju. XX je nastao kao rezultat suradnje Ferit i XX Novi Sad.
  • Razvoj web i mobilnih aplikacija. Digitalni organizator multimedijalnih podataka s terena (video, slika, zvuk, geolokacija).
  • XX je tvrtka za razvoj softvera. Njihovi softveri se koriste u medicini, bankarstvu, financijama, farmaciji te dodatno razvijaju vlastite sustave (CMS, BAAS).
  • Tvrtka je osnovaca 2010. godine sa dva zaposlenika te bilježi stalni rast. Postoje uredi u Osijeku, Zagrebu i SAD-u, a proizvodnja se koncentrira na strano tržište (SAD). XX je tehnološki leader u specifičnoj industriji proizvodnje mlijeka (farme muznih krava) i tržištu poljoprivrede.
  • Tvrtka ima partnera u Čakovcu s kojim radi na prodaji i održavanju računalnog softwarea; uglavnom u  školama te sličnim institucijama.
  • Razvoj software-a za financijsku industriju.

Verzija s interaktivnim grafičkim prikazima


Zaposlenici ∑289

Anketom za poslodavce je ustanovljen broj od 499 zaposlenika. Prikupljeno je 289 odgovora zaposlenika što čini 58 %  zaposlenika. Ovako veliki odaziv posljedica je individualnog pristupa anketara i susretljivosti tvrtki da izdvoje vrijeme svojih zaposlenika za sudjelovanje u istraživanju.

istrazivanje-8-spol

istrazivanje-9-godine

istrazivanje-10-strucna-sprema

istrazivanje-11-mjesto-zavrsetka-spreme

istrazivanje-13-naziv-radnog-mjesta

Rezultat slobodnog unosa u anketni upitnik:
PRAZNO (3), Advanced consultant (1), Advanced sw engineer (1), Android and backend developer (1), Android developer (2), asistent u marketingu (1), backend developer (2), Backend developer (9), Backend developer, iOS developer (1), Backend developer, Lavarel team leader (1), Copywriter (1), CTO (1), Customer success specialist (1), Customer support (1), Customer support specialist (1), Data analyst (1), Database administrator (1), Dev. project manager (1), developer (4), Developer (12), Development lead (1), Direktor (2), Direktor front end developer (1), Direktor kreativnog razvoja (1), Dizajner (1), Dizajner, team leader (1), ecommerce developer / team leader (1), Edukator (1), emedded software engineer (1), end to end solution specialist (1), front end developer (1), Front end developer (1), Frontend developer (16), Frontend developer magento junior (1), Frontend developer i dizajner (1), Frontend developer/Designer (1), Full stack developer (1), Grafički dizajner (1), Head of technical support (1), instalater programske podrške (1), iOS dev (1), iOS developer (4), iOS developer internship (1), Izvršni dierktor (1), Junior Android developer (2), junior backend developer (1), Junior backend developer (4), Junior backend developer/web developer (1), junior developer (3), Junior developer (3), junior developer (software) (1), junior embedded software developer (2), junior frontend developer (2), Junior frontend developer (5), Junior frontend developer, tester (1), junior inženjer (2), Junior iOS developer (1), Junior java developer (1), Junior java developer, junioer android developer (1), junior software developer (6), Junior software developer (2), junior software engenere (1), junior software engineer (2), Junior software engineer (1), junior software inžinjer (1), Junior web developer (1), Konzultant (1), Konzultant za poslovne aplikacije (2), Lead IOS developer (1), Magento junior frontend developer (1), Magento/Drupal frontend developer (1), Mid. senior developer (1), Mlađi konzultant za poslovne aplikacije (1), Mlađi programerski inženjer specijalist (1), Office manager (1), PHP Programer (1), Podatkovni analitičar (1), Programer (9), Programer aplikacija (3), Programer, web developer (1),  Programer/konzultant (1), Programerski inženjer specijalist (1), Project manager (4), Project Manager (1), Project manager/ Senior developer (1), Projektant (1), Projektant data base (1), Projektant informacijskih sustava (1), QA inžinjer (1), Quality assurance (1), R&D Engineer (1), Razvoj programske podrške (8), Razvojni inženjer (1), Razvojni programer za web (1), samostalni inženjer (1), samostalni inžinjer (1), SDCT (1), senior android developer (1), Senior backend developer (9), Senior backend developer / team leader (1), senior developer (1), Senior developer (2), senior embedded developer (1), senior engineer (1), Senior frontend developer (5), Senior frontend developer/junior backend developer (1), Senior fullstalk developer (1), Senior iOS developer, iOS team leader (1), Senior software developer (3), Senior software development engineer in test (1), Senior software engineer (6), Senior software tester (2), Senior sw engineer (1), Senior technical consultant (1), Senior test engineer (1), Serviser računala (1), Sistem administrator (1), Social media intern (1), Softverski inženjer (1), Softverski inžinjer (1), software developer (2), Software developer (2), Software Developer (4), software engineer (2), Software test engineer (1), Software test ing. (1), Software tester (3), Sr. ste (1), Student (1), Student software developer (2), Suradnik u izradi servisa (4), Sw developer (1), System administrator (1), Team leader / senior backend developer (1), Tehničar za web aplikacije (1), Tehnički direktor (1), Tehnički savjetnik (1), Tester programske podrške (3), tester softwareske podrške (1), UI/UX Designer & Frontend developer (1), UI/UX Designer i Frontend developer (1), Uradnik u izradi servisa (1), vlasnik, programer (1), Vodeća konzultantica za BI aplikacije (1), Vodeći konzultant za poslovne aplikacije (1), Voditelj financija; voditelj projekta (1), Voditelj grupe za razvoj i implementaciju (1), Voditelj IT projekata (1), Voditelj razvoja (2), Voditelj razvojnog odjela (1), Voditelj razvojnog tima (1), Voditelj ureda (1), Web designer, frontend developer (1), Web developer (7), Web developer (frontend developer) (1), Web developer, Sysadmin (1), Web dizajner, uiux dizajner, senior (1), Web programer (1), Web support (1)

istrazivanje-14-godine-radnog-staza

istrazivanje-15-koristenje-tehnologije

Gore navedene tehnologije su općenite i naravno lista nije potpuna. Molim Vas da u nastavku navedete tehnologije (punim nazivom ili kraticom) koje koristite tijekom rada u tvrtki te procijenite frekvenciju korištenja.

istrazivanje-16-tehnologije-dodatno

Ostali navedeni pojmovi ∑25:
.NET (13), Android (6), ASP (6), Bootstrap (2), C# (14), Delphi (2), Groovy (10), GULP/Jenkins/Composer pomoćni alati (8), Hybrid mobile dev (3), illustrator/photoshop/Sketch (9), Java (17), LLVM (5), Magento (5), NoSQL (12), Oracle (1), ORM jezik (2), PHP CMS (wordpress, drupal) (1), PHP frameworks (5), Project modeling/ management (3), Python (15), Ruby (2), swift (5), Testiranje (3), VB (4) i Ostalo (22).

istrazivanje-17-operativni-sustavi

Windows + Linux: ∑57 | Windows + Mac OS: ∑5 | Mac OS + Linux: ∑2

istrazivanje-18-razvojna-okruzenja

Ostali navedeni pojmovi ∑48:
MS Visual studio code (8), Atom (5), VI (4), Oracle Form builder (3), Qt Creator (3), Xampp (3), Embarcadero (2), Webstorm (2), Photoshop (2), SMS (2), Terminal (2), Adobe CC (1), Heidisql (1), Vector (1), Testmate (1), Redmine (1), Rubymine (1), Brackets (1), Rules gui ide toot (1), Rad studio (Delphi 2009) (1), Geany (1), Alati otvorenog koda (1), Netbeans (1), iTerm (1), Furns (1), CLI (1), Code blocks (1), Drupal (1), Ardruino IDE (1), Sourcetree (1), Conemu (1), SQLite Manager (1), Browser (1), Sequel pro (1), Site core (1), Designer (1), Transmit (1), wordpress (1), Magento (1), Robomongo (1), Coda (1), Phpmyadmin (1), CISCO alati (1), Delphi (1), Cucumber (1), Selenium (1), GIT (1) i Sql developer (1).

istrazivanje-19-rdbms

Ostali navedeni pojmovi ∑10:
Redis (3), CouchDB (3), Core data (2), Olap cube (1), Supra SQL (1), Firebird (1), Zephir (1), Aurora (1), informix (1) i Realm (1).

istrazivanje-20-programski-jezici

Ostali navedeni pojmovi ∑19:
HTML (11), Shell (7), Objectivec (7), CSS (6), Ruby (4), DELPHI (3), SASS (2), Object Pascal (2), TypeScript (2), capl (2), Node.js (1), STL (1), Mantis (1), ASP.NET (1), Ajax (1), Td/tk (1), Zephir (1), tabegen (1) i llumir (1).

istrazivanje-21-javascript-framework-library

Ostali navedeni pojmovi ∑23:
Knockout js (6), vue js (5), React (4), Backbone (3), Node JS (3), gulp (3), Sammy (3), Coffeescript (2), Require JS (2), Zepto (1), Vanilla (1), Underscore (1), ExtJS (1), lodash (1), Cordova (1), Pretty photo (1), Reset (1), Fabre (1), underscore (1), Grunt (1), Vlastiti (1), Pdf.js (1) i Aurelia
(1).

istrazivanje-22-rwd-radne-okoline

Ostali navedeni pojmovi ∑7:
Semantic UI (3), Susy (2), Start Gator (2), RichFaces (1), Suq (1), Materialize (1), Bourbon next (1)

istrazivanje-23-tema-prilikom-rada

Rasprava

U Osijeku 2016. godine formalno djeluje minimalno 150 poslovnih subjekata koji imaju sjedište u Osijeku s navedenom djelatnošću J62 ili su uredi tvrtki iz drugih gradova s istom djelatnošću. Ne pronalazak velikog broja tvrtki na navedenim adresama te bezuspješnog kontaktiranja, za vjerovati je kako postoji određeni broj tvrtki koje ili ne posluju, ili posluju, ali ne u djelatnosti J62. Kao takve, te tvrtke i nisu relevantne za ovo istraživanje. Određeni broj tvrtki je odbio sudjelovanje u istraživanju. Razlog se može tražiti u velikoj količini sličnih istraživanja gdje poslodavac procjeni kako mu je to više gubitak vremena nego zajednička korist. Ukupni broj zaposlenika u anketiranim tvrtkama je 499, uz prosječni broj zaposlenika po tvrtki – 14. Problem ovog prosjeka je što je prosječno odstupanje od prosjeka veće od samog prosjeka pa sam prosjek i nije relevantan podatak. Potrebno je razdijeliti broj zaposlenih prema vrsti poslovanja te prosjek tada projicirati na ukupnu populaciju. Projekcija prosjeka prema tom izračunu iznosi 1648 zaposlenika. I dalje postoji problem velikog odstupanja od prosjeka unutar dominantne skupine (d.o.o.). Ovo istraživanje nije uzelo u obzir ljude koji se bave razvojem programske podrške, a nisu zaposlenici niti jedne tvrtke već svoj posao odrađuju na mrežnim servisima za slobodan odabir poslova (freelance). Prema procjeni autora takvih je ljudi u Osijeku minimalno 30. Isti taj broj možemo oduzeti u dijelu obrta za koje se može pretpostaviti kako su ljudi prilikom registracije obrta odabrali između ostalih djelatnosti i J62. Uzevši u obzir sve navedeno te uvažavajući statističku pogrešku može se zaključiti kako  tvrtke koje se bave razvojem IT sektora u Osijeku zapošljavaju minimalno 1000 zaposlenika. Uzevši u obzir planirani broj novih zapošljavanja u 2016 od 198, govorimo o 20% povećanju u narednom razdoblju od godinu dana. Kao što i podaci o starosti tvrtke govore o povećanom broju novih tvrtki od 2012. godine za vjerovati je da će se taj trend nastaviti i u narednom razdoblju.

Bez obzira na procijenjeni broj zaposlenika na osnovu podataka prikupljenih iz javnih izvora i poslodavaca, ukupan broj od 289 ispitanika daje pravo izvoditi zaključke o trenutnom pejzažu demografskih, stručnih i drugih značajki ljudi koji rade u IT sektoru. Radi se o dominantno vrlo mladim ljudima (25 – 35 godina), velikom većinom muškarci. 3/4 zaposlenika ima završen neki oblik fakulteta dok je ostalo s završenom srednjom školom. 3/4 ljudi je svoje obrazovanje završilo u Osijeku od čega 60% na FERIT-u, 20% neka od srednjih škola dok je ostatak podijeljen na završetak smjerova na drugim sastavnicama sveučilišta osim FERIT-a. U odgovorima o radnom mjestu, zaposlenici su navodili vrlo različite nazive zapravo sličnih poslova. Stoga je napravljena samo vršna osnovna podjela na development poslove te ostale poslove gdje je vidljivo kako se gotovo 80% ljudi u sektoru bavi onime čime bi se i trebali baviti (temeljni poslovni procesi): development, dok je 20 % potpora tim temeljnim procesima. Kako su ljudi mladi tako se i godine radnog staža ukupno i u tvrki većinom kreću između 0 i 5 s značajnim brojem zaposlenika ispod godine dana staža. Na 9 ponuđenih tehnologija zaposlenici su u pravilu naglasili kako većinu ili koriste svakodnevno ili uopće ne koriste. Uz relevantnost podataka što koriste svakodnevno zaposlenici su dopisivali dodatne tehnologije koje koriste te u pravili navodili mjeru svakodnevnog korištenja. Tako se iskristaliziralo dodatnih 6 značajnijih tehnologija uz ukupno navedenih 25 tehnologija. Za primijetiti je kako su zaposlenici miješali pojmove ne znajući da će ih u nastavku upitnika čekati pitanja na koja su trenutno navodili odgovore. Zaposlenici dominantno koriste Windows operativni sustav dok značajan broj zaposlenika koristi više od jednog operativnog sustava. Odgovori na pitanja o razvojnim okruženjima, bazama podataka, programskim jezicima, JS i RWD radnim okolinama navode veliki broj različitih odgovora iz kojih se izdvajaju značajniji u svakoj kategoriji. Mogućnost prilagodbe vizualnog izgleda razvojnih okruženja zaposlenici biraju ili svijetla slova na tamnoj pozadini (dark theme) ili tamna slova na svijetloj pozadini (light theme). Rezultati kažu kako ljudi više koriste dark theme.

Zaključak

Pejzaž razvoja programskih rješenja u gradu Osijeku izgleda kako slijedi:

 • 150 poslovnih subjekata
 • 1000 zaposlenika
 • Muškarci, 25 – 35 godina, 0 – 5 godina radnog staža
 • Developeri (sa širokim spektrom naziva radnog mjesta)
 • 3/4 visoko obrazovani, 1/4 srednja škola
 • Tehnologije: vrlo heterogeno. Zaključio bih kako je po pitanju tehnologija Osječka IT scena različita u jednakosti!

Istraživanje je dalo sliku stanja. Potrebno je nastaviti tražiti odgovore na pitanja koja se nameću sama po sebi: Zašto se to dogodilo u Osijeku? Do kada će se nastaviti ovaj trend te možda najvažnije: Što je činiti svim dionicima (tvrtke, zaposlenici, obrazovni sustav, lokalna uprava, politika) pejzaža u narednom razdoblju kako bi doprinijeli daljnjem razvoju ovog sektora?

Verzija s interaktivnim grafičkim prikazima

Najave događaja

 • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *