Vodič za buduće studente: MATHOS

Odjel za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u OSC-ovom vodiču za buduće studente predstavlja izv. prof. dr. sc. Domagoj Matijević, zamjenik pročelnika za znanstvenoistraživačku djelatnost i predsjednik katedre za računarstvo.

Ukratko predstavite vaš fakultet.

Odjel za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku osnovan je 1. listopada 1999. godine kao prvi sveučilišni odjel u Republici Hrvatskoj. Organiziran je po uzoru na zapadnoeuropska i američka sveučilišta. Ukupan broj studenata koji studiraju kod nas je okvirno uvijek oko 500, a na prvu godinu upisujemo 100 studenata na dva sveučilišna preddiplomska studija, preddiplomski studij Matematika i računarstvo i preddiplomski studij Matematika.

Molim da ukratko opišete programe koji su relevantni za IT industriju i koliko studenata upisujete predstojeće akademske godine u svaki od njih. Koje uvjete kandidati moraju zadovoljiti za upis?

Svi naši programi na preddiplomskoj i diplomskoj razini su relevantni za IT industriju, budući da su matematičke kompetencije, uz socijalne vještine, svakako jedne od ključnih kompetencija. Naša dva inženjerska smjera koje izvodimo na diplomskoj razini, Matematika i računarstvo te Financijska matematika i statistika, izuzetno su tražena kod poslodavaca u Republici Hrvatskoj i postala su brend na ovim prostorima.

Na kojim radnim mjestima se najčešće zapošljavaju vaši studenti nakon završetka školovanja?

Spektar je uistinu širok. Naši studenti najčešće završe u IT tvrtkama gdje rade kao razvojni inženjeri, ali i u tvrtkama koje primarno rade u području financija, kao što su banke i osiguravajuća društva. Ne treba zaboraviti i naš nastavnički smjer gdje školujemo buduće nastavnike matematike i informatike. Naši nastavnici su se i do sada lako zapošljavali, a uvođenjem obvezne informatike u osnovne te vjerojatno vrlo brzo i u srednje škole, za očekivati je da će se trend zapošljavanja nastavnika ovakvog profila još i povećati.

Imate li prilagođene programe za zaposlene, tj. one koji nisu vaši redoviti studenti?

Na Odjelu za matematiku izvodi se program cjeloživotnog obrazovanja Primijenjena statistika u trajanju od 45 sati (8 ECTS). Program je osmišljen kako bi polaznicima omogućio razumijevanje osnovnih i nekih naprednih statističkih metoda, prepoznavanje konkretnih slučajeva u kojima ih mogu primijeniti te primjenu uz pomoć statističkog softvera.

Što vas izdvaja od “konkurencije”? Zašto bi kandidati trebali upisati baš vaš fakultet? Koje su najveće prednosti vaših programa?

Na posljednjoj promociji naših diplomiranih studenata (veljača 2018. godine), od 48 promoviranih studenata čak 43 je već u trenutku dobivanja diplome bilo zaposleno. Vjerujem da ovaj podatak najbolje odgovara na sva tri vaša pitanja. Za sve dodatne informacije o našim programima pozivam zainteresirane da posjete našu web i Facebook stranicu.

Surađujete li s tvrtkama i kako prilagođavate nastavne programe tržišnim potrebama?

Odjel za matematiku već ima niz potpisanih sporazuma s IT tvrtkama iz Hrvatske, a vjerujem da je i jedina sastavnica Sveučilišta u Osijeku koja ima reguliran odnos s OSC-om kroz potpisan Sporazum o suradnji. Takvim sporazumima reguliran je čitav niz zajedničkih aktivnosti, kao što su mogućnost obavljanja stručne prakse studenata Odjela u prostorima tvrtki, izrada diplomskih ili završnih radova u suradnji s privrednim subjektom, dodatna edukacija studenata diplomskih studija od strane stručnjaka iz privrede, sudjelovanje stručnjaka Odjela u rješavanju realnih problema izraslih iz stvarnih potreba tvrtki kao i održavanje tematskih predavanja od strane stručnjaka iz realnog sektora.

Vrijedno je istaći da je od 2017. godine pokrenut novi sveučilišni preddiplomski studij Matematika i računarstvo, što je po našem mišljenju najkompletnija implementacija preddiplomskog studija računalnih znanosti u Hrvatskoj, i tu upravo u izravnoj suradnji s tvrtkama članicama OSC-a.

U lipnju 2018. godine Odjel za matematiku, u suradnji s tvrtkama Mono i Gideon Brothers te OSC-om, organizira međunarodni skup (workshop) na temu optimalnog upravljanja dinamičkih sustava s primjenama u robotici. Ovaj događaj je jedinstven spoj industrije i znanosti i ugostit će predavače iz oba svijeta.

Sudjelujete li u “izvannastavnim”, tj. aktivnostima u zajednici ili OSC-u?

Sudjelujemo u nizu izvannastavnih aktivnosti, kao što su: Večer matematike, Zimska matematička škola, Zimska škola informatike, Ljetna škola informatike – CodeClub u suradnji s OSC-om, Matematičke pripreme, Osijek Mini Maker Faire, itd.

U sklopu projekta Robotics & AI Club, kojeg organiziraju Gideon Brothers i Mono Software, održali smo u 2018. godini dvije četvero-satne praktične radionice na teme “Tehnički aspekti problema lokalizacije mobilnih robota” i ” Uvod u nadzirano učenje – regresijske tehnike“.

Uspijevaju li vaši studenti dobiti stipendije za financiranje troškova školovanja i na koji način?

Naši studenti su dobitnici državnih, gradskih, općinskih, županijskih i sveučilišnih stipendija, kao i STEM stipendija, stipendija Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, stipendija Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu te stipendija privatnih tvrtki. Na posljednjoj promociji, od 48 diplomanada, 26 je primalo stipendije tijekom svog studija.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *