Ivan Balatinac o stručnoj praksi u Japanu: Pružena mi je prilika života i iskoristio sam ju!

Ivan Balatinac, student koji je dobio priliku odraditi stručnu praksu u Japanu, odlučio  je svoje iskustvo podijeliti s ostalima. Kaže kako mu je ovo bila prilika života te da ju je iskoristio na najbolji mogući način. U nastavku možete pročitati kako je Ivanu bilo odrađivati praksu, ali i kako izgleda život u Japanu.

– Kao aktivnom volonteru udruge IAESTE i odličnom studentu Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, omogućeno mi je da budem treći na listi za odabir stručne prakse u inozemstvu. Kad sam vidio da je među raznim ponudama bila ponuda iz Japana, odluka je bila jednostavna. Odlučio sam se prijaviti na stručnu praksu na Sveučilištu u Tokiju u Japanu, u trajanju od tri mjeseca. Nakon održanog intervjua putem Skypea, testiranja i nekoliko razmijenjenih e-mailova, stigao je odgovor potvrdan odgovor. S obzirom da je standard u Japanu velik, a moje financijske mogućnosti su bile limitirane, obratio sam se za pomoć fakultetu i osječkim IT kompanijama. Ovom prilikom bih se htio zahvaliti svima koji su prepoznali moju veliku motivaciju za odlaskom, rezultate koji su stajali iza mene i izazove koji su bili preda mnom.

Ivan Balatinac - Stručna praksa u Japanu 05

Prvih nekoliko dana u Japanu je prošlo kroz upoznavanje nove sredine, ljudi, kulture, no i upoznavanje s projektom koji sam dobio. Naime, ideja je bila osmisliti mobilnu aplikaciju koja bi predlagala parametre fotografije na način kad korisnik želi nešto uslikati, aplikacija bi trebala prepoznati raspored objekta koje korisnik slika i predložiti parametre poput svjetline, kontrasta, oštrine, položaja objekata, udaljenosti od objekta i slično. Cilj aplikacije je bio omogućiti korisniku da uslika fotografije na način kao da ih je profesionalni fotograf uslikao.

Ivan Balatinac - Stručna praksa u Japanu 03

Mentor mi je pristupio rekavši kako će u svrhu istraživanja nabaviti svu opremu koja mi je potrebna. Tu se vidjela velika razlika kod njihovog sustava školovanja i našeg. U Japanu su mogućnosti za istraživanje puno veće, studentima je omogućen rad na velikim i raznovrsnim projektima uz najbolju tehnologiju. Dostupno im je sve potrebno, a ako nečeg nema u određenom trenutku, oni se potrude to nabaviti u kratkom periodu. Cijene znanje i puno ulažu u to. Istraživao sam kako riješiti problem koji mi je dan i došao na ideju da se stvori velika baza fotografija nakon čega bi, putem predloženog algoritma, pametni telefon predlagao parametre za savršenu fotografiju. Ideja je prihvaćena te su kolege doktoranti krenuli u realizaciju.

Ivan Balatinac - Stručna praksa u Japanu 01

Tijekom sljedećeg projekta sam istraživao i smišljao rješenje za mobilnu aplikaciju koja bi scrollala gore-dolje na temelju zvuka koji korisnik proizvede grebanjem po stražnjoj strani pametnog telefona. Ovdje se pojavilo nekoliko problema. Glavni problem je bio raspoznavanje temeljeno na zvuku, što znači kako je potrebno napraviti program koji će uspješno prepoznati zvuk grebanja, a filtrirati sve ostale zvukove. Također, problem je u tome što je stražnja strana pametnih telefona drugačija pa je nemoguće napraviti univerzalnu aplikaciju. Još jedan problem koji se poslije pojavio je sljedeći: kada korisnik zagrebe gore ili dolje, proizvedeni zvuk ima frekvenciju manju od 1Hz te je nemogućne implementirati machine learning algoritam za raspoznavanje.

Nakon puno pročitanih znanstevnih članaka i foruma, predložio sam da se napravi pločica koja će imati mala udubljenja te da se ona stavi na stražnju stranu pametnog telefona. Time bi se riješio problem univerzalnosti i pojačala bi se frekvencija zvuka pa bi se mogao primijeniti jedan od machine learning algoritama. Ideja je prihvaćena te su studenti krenuli u realizaciju. Kako ne bi ispalo da nisam ništa konkretno napravio, mentor je predložio da napravim aplikaciju u MATLAB-u koja će raspoznati frekvenciju sinusoide puštene s YouTubea. Rješenje je bilo dosta trivijalno jer je samo bilo potrebno napraviti brzu Fourierovu tranformaciju i očitati položaj vrha (peaka) sa grafa.

Ivan Balatinac - Stručna praksa u Japanu 04

Život u Japanu je drugačiji u svakom pogledu od života u Hrvatskoj. U Japanu se sve vrti oko loše i dobre karme. Ne morate se bojati da će vas netko napasti, opljačkati i slično. No, s druge strane, zbog užurbanog stila života, ljudi će vam pomoći tek kada to zatražite (iako ste možda u nekoj očiglednoj nevolji). Vlaga u zraku je vrlo visoka i iako nisu visoke temperature, teško je disati. Posjetio sam Kyoto, Naru, Hirošimu, popeo se na vrh Fujia i razgledao Tokio.

Pružena mi je prilika života i iskoristio sam ju. Pokušao sam izvući ono najbolje iz stručne prakse, ostvariti kontakte i zadovoljiti poslodavce. Nakon svega mogu reći kako sam zadovoljan postignutim rezultatom. Još jednom, hvala svima koji su prepoznali moju volju i želju za napretkom te mi pomogli u ostvarenju istog. Nadam se da će i ostali studenti prepoznati prilike koje im se nude i iskoristiti ih na najbolji mogući način – kaže Ivan.

Ivanu čestitamo te se nadamo kako će njegovo iskustvo biti poticaj ostalim studentima za prijavu na stručnu praksu u inozemstvu jer takve prilike treba iskoristiti!

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *