Izvoz software-a je u Osječko-baranjskoj županiji u tri godine porastao za 460%

Prošla je godina dana od početka naše inicijative Osijek Software City. Ta 2012. godina je bila vrlo uzbudljiva na našoj software sceni jer su se dogodile brojne aktivnosti, osnovalo se sedam novih tvrtki (isključujući obrte), a i podružnice su se osnažile. Ovaj članak nije osvrt na prošlu godinu, već na četiri godine prije ovog projekta. Ovo je priča o izvozu. Posebno se zahvaljujem gospođi Korneli Miling, stručnoj suradnici iz Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek koja nam je pripremila podatke.

Financijski pokazatelji poslovanja tvrtki Osječko-baranjske županije djelatnosti J 62 – Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (NKD 2007) Download PDF (74kb)

Tablica prikazuje financijske pokazatelje poslovanja tvrtki Osječko-baranjske županije djelatnosti razreda 62 – Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (NKD 2007). Upravo je ovo razred u kojem su naše tvrtke registrirane. Letimičan pogled prva dva reda nam ne govori da se u ovom razredu događa visok rast, no mislim da je potrebna malo podrobnija analiza.

  • 2008. godina je bila godina početka krize te izrazito teška za softverske tvrtke. One su bile velikom većinom orijentirane (93%) na domaće tržište. Na žalost, gubitak razdoblja je bio 5 mil kn, što očigledno dovodi do zatvaranja jednog broja tvrtki. U godinama koje slijede, gubitak razdoblja nikad nije prešao 660 tisuća kn.
  • 2009. godina je po broju tvrtki i zaposlenima bila najlošija. Izgubljeno je 27 radnih mjesta, no ipak, gubitak razdoblja je bio znatno manji, a konsolidirani financijski rezultat skoro pa duplo bolji. Tvrtke su se počele okretati izvozu jer se upravo u tom dijelu vide jedini pozitivni pomaci.
  • 2010. godina je donijela osvježenje jer raste apsolutno sve (osim gubitka razdoblja, što je također dobro). No, najznačajniji rast je u izvozu koji se utrostručio u odnosu na prošlu godinu i sad čini 30% ukupne proizvodnje.
  • 2011. godina je godina nastavka pozitivnog trenda. Vidi se i pomak na netto plaćama koje su sad u prosjeku 4.600 kn. izvoz sad čini trećinu prihoda (33%) i tu smo sad znatno jači od hrvatskog prosjeka koji je 20%.
  • U ove tri godine tvrtke su se očigledno predjelile za izvoznu strategiju. Financijski rezultat je porastao za 300% (dok je u Hrvatskoj u istom razdoblju u istom razredu rast bio 121%). Izvoz je porastao za 460% što je ogroman skok, posebno uzevši u obzir da je u cijeloj Hrvatskoj u ovom razredu izvoz porastao za 64%.

Iako ćemo podatke za 2012. morati pričekati do kraja svibnja, iskreno vjerujem da će se ovaj trend nastaviti. Ova tablica sadrži podatke od trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću. Na žalost, ovdje nisu iskazani rezulati podružnica (npr. Netgen, NTH, Pet Minuta), obrta i slobodnih zanimanja. Ukoliko bismo i njih uzeli u obzir, rezultati bi bili prilično izraženiji.

  • Tekst: Tomislav Bilić 

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

1 komentar na Članak

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *