Lakše zapošljavanje ICT stručnjaka iz trećih zemalja svijeta

Zatražili smo komentar direktora i HR-ova osječkih IT tvrtki na novi Zakon o strancima koji donosi određene promjene u uređenju ulaska, boravka i rada stranaca u Republici Hrvatskoj.

Nedavno je osječki časopis Promenada objavio seriju priča o strancima koje je profesionalni put doveo u Osijek. Uz brojne pozitivne primjere, pokrenulo je to i priču i onoj, ne tako lijepoj, strani hrvatske birokracije. 

Poslodavci osječkih tvrtki podijelili su svoja iskustva sa zapošljavanjem stranih radnika koje bismo ukratko mogli okarakterizirati frazom — gdje EU završava — komplikacije počinju. No, izgleda kako nas, dolaskom novog zakona o strancima, ipak čeka svijetla budućnost. 

Neprimjeren i zastario sustav

Govoreći o preprekama s kojima su se u prošlosti susretali, Denis Sušac iz Mona istaknuo je kako je osnovni problem bila prerestriktivna politika prilikom zapošljavanja stranaca koji nisu državljani zemalja članica Europske unije, kao i komplicirana procedura odobravanja kvota i dobivanja dozvole boravka i rada. 

“Hrvatska udruga poslodavaca ustrajno je zagovarala ukidanje kvotnog sustava koji je u vremenima u kojima živimo neprimjeren i zastario.”, istaknuo je Sušac. 

O problemima zapošljavanja stranaca, na koje su nailazili čak i kada je riječ o  državljanima EU, ispričao je Tomislav Bilić iz tvrtke Inchoo

“Imali smo dosta izazova zaposliti dečka iz Velike Britanije (tada još dijelom EU) jer su Britanci u to vrijeme uveli neka posebna pravila za zapošljavanje ljudi iz Hrvatske. Tad je Hrvatska, da uzvrati istom mjerom, uvela posebna pravila za njih.” 

Novi zakon o strancima

Osječki poslodavci slažu se kako potreba za zapošljavanjem stranaca postoji, a s vremenom će biti još i veća.

“Još uvijek pronalazimo talente na području RH, no sve teže je pronaći visokokvalitetne zaposlenike sa specifičnim vještinama. Pogotovo je problem kod nas pronaći ozbiljan i iskusan inženjerski kadar.”, istaknuo je Andrej Mlinarević iz tvrtke Prototyp

S Mlinarevićem se slaže i Ivan Jurlina iz COBE-a koji je istaknuo kako na lokalnom području vlada izniman nedostatak kvalitetnih kadrova: 

Pronalazimo ljude na našem tržištu, ali jako teško. Vjerujemo da ćemo kroz godinu dana imati potrebu za uvozom radne snage.

Upravo zato i oni, kao i drugi hrvatski poduzetnici s odobravanjem pozdravljaju novi Zakon o strancima (Nar. nov., br. 133/20) koji donosi određene promjene u uređenju ulaska, boravka i rada stranaca u Republici Hrvatskoj. Za razliku od prethodnog koji se odnosio na sve strance koji borave na području Hrvatske, novi zakon odnosi se samo na državljane trećih zemalja svijeta. 

Vlada prema novom zakonu više ne donosi odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, već poslodavci prije podnošenja zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranaca moraju prethodno zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provedbu testa tržišta rada. 

Lakša procedura za deficitarna zanimanja

Ipak, za neka zanimanja procedura je olakšana i nije potrebno obaviti test tržišta rada. Riječ je o zanimanjima za koja postoji trajna i povećana potražnja i koja se ne mogu nadomjestiti na lokalnom tržištu rada niti migracijama radnika unutar Republike Hrvatske. Popis zanimanja za koja se ne provodi test tržišta rada objavljen je i redovito će se osvježavati na stranicama HZZ-a. 

Ukratko, ako poslodavac želi zaposliti stranog radnika u zanimanju za koje nije potrebno provesti test tržišta rada, Ministarstvu unutarnjih poslova podnosi zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad. Zahtjev se od 5. siječnja može podnijeti elektroničkim putem na stranici www.radnedozvole.hzz.hr.

Trenutno su se, među 40-tak zanimanja, na prvom popisu našla i ona programera, dizajnera, korisničkog sučelja i sistemskog administratora. Riječ je o radnim mjestima koja su naši sugovornici najčešće spomenuli govoreći o kadru za kojim vlada najveća potražnja, stoga vjerujemo kako će vrlo brzo iskoristiti priliku koju donosi novi zakon. 

“Nama su najzanimljiviji stranci s područja bivše Jugoslavije, od kojih većina nije u EU. Najviše interesa za poslom kod nas je bilo od strane građana Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.”, ističe Bilić. 

Mlinarević je istaknuo je kako razmatraju mogućnost zapošljavanja stranih stručnjaka, a otvorili su i remote pozicije u Prototypu. 

Zvonimir Kaprocki, direktor osječke podružnice novosadskog RT-RK, istaknuo je kako se nadaju da će stipendiranjem privući potreban kadar softverskih inženjera.

Stipendiramo dvojicu studenata na AutoCom-u iz Nepala i obojicu planiramo zaposliti kada diplomiraju. RT-RK je osnovan 2015. godine i imali smo plan dovesti ljude iz Novog Sada da obučavaju i vode timove, međutim nismo uspjeli dobiti radnu dozvolu za dvojicu kolega pa smo odustali.

Otvaranje vrata ITC sektoru

Novi zakon donosi nove mogućnosti, kako za poslodavce, tako i za sve one koji su prepoznali Hrvatsku kao mjesto u kojem će započeti ili nastaviti svoju karijeru. Za mnoge bi ovo moglo biti  rješenje gorućeg problema nedostatka radnog kadra s kojim se trenutno suočavaju i najveći igrači na hrvatskoj ICT sceni. 

Vjerujemo kako će i osječki poslodavci iskoristiti prilike te svoja vrata otvoriti talentima iz različitih dijelova svijeta. Mnogo je toga što je na razini države potrebno izmijeniti kako bi hrvatski ICT sektor u potpunosti iskoristio svoj potencijal, stoga se nadamo kako će se ovime otvoriti vrata i drugim inicijativama.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *