Popularizacija razvoja softvera, povećana aktivnost članova i promicanje tehničke izvrsnosti ciljevi su novog Upravnog odbora OSC-a

Zasigurno ste primijetili da smo od Izborne skupštine bili manje aktivni no inače, kao što smo i najavili, te nam je drago što smo ponovno s vama. Tijekom stanke su određeni članovi ipak imali obaveza vezanih uz Udrugu pa se tako se 22. srpnja 2015. godine održao sastanak UO-a na kojem se biralo vodstvo te su se raspoređivale uloge vođenja Osijek Software Cityja.

Odlučeno je da će sljedeće dvije godine tvrtke novog Upravnog odbora predstavljati sljedeće osobe: Ivan Varga (Adcon), Tomislav Bilić (Inchoo), Denis Sušac (Mono), Milan Puvača (OFIR) i Ivica Horvat (Plava tvornica). Za predsjednika je izabran Tomislav Bilić, kojemu je ta funkcija pripala i prilikom samog osnivanja Udruge, dok će poslove glavnog tajnika nastavljati obavljati dosadašnji tajnik Bela Ikotić.

Popularizacija razvoja softvera kao jedan od ciljeva

Osijek Software City je u tri godine postao jedna od prepoznatljivih karika osječke gospodarske scene. Brojnim aktivnostima populariziramo razvoj softvera kao poslovnu granu, a to dovodi do sve većeg interesa mladih ljudi za usmjeravanje osobnog razvoja prema izgrađivanju programerskih znanja i vještina. Brzi rast poslovnih rezultata tvrtki za razvoj softvera dovodi do otvaranja sve bolje plaćenih novih radnih mjesta pa naš ekosustav postaje sve dinamičniji, izvrsniji i zabavniji – prokomentirao je Bilić.

Kao što ste imali priliku pratiti na web stranici Udruge, naši članovi su se dosad nesebično uključivali u širok spektar aktivnosti (CodeCAMP, Software Startup Akademija, Sat kodiranja, OSC predstavlja, predavanja za srednjoškolce itd.) čime su ulagali svoje znanje i vrijeme za dobrobit zajednice. Takva su ulaganja zlata vrijedna jer se može primijetiti kako su aktivnosti Udruge i sama developerska scena prepoznati i izvan granica Hrvatske.

Prijavnicu za članstvo u Osijek Software Cityju možete ispuniti ovdje.

Na pitanje o glavnim ciljevima na čijem će ostvarenju raditi tijekom svog mandata, novi predsjednik odgovara:

Za veće i nove projekte nam ipak treba više aktivnih članova. Iz tog će razloga upravo članovi, modeli njihovog angažmana i razvoja biti fokus ovog mandata. To ćemo ostvariti kroz poboljšanje interakcije s članovima i pokretanje novih projekata koji će imati kapacitet za uključivanje većeg broja pojedinaca. Ciljevi projekata će biti vezani uz promicanje tehničke izvrsnosti, pružanje prilika za praktični rad učenicima i studentima te stjecanje dodatnog znanja profesionalcima. Takve će aktivnosti povećavati konkurentnost trenutnog ljudskog potencijala, poticati umrežavanje i stvaranje novih poslovnih ideja. 

Porast zapošljavanja i poticanje razvoja poduzetništva

Cilj Udruge je poticati i podržavati ubrzan razvoj poduzetništva u gradu Osijeku i okolici iz područja vezanih uz razvoj softvera. Bilićeva vizija OSC-a kroz tri godine je stvaranje živahnog i snažnog ekosustava gdje će godišnja stopa rasta tvrtki za razvoj softvera i u prihodima i broju zaposlenih prijeći stopu od 20%. Za usporedbu, u 2014. godini porast zaposlenih je bio 11%, a porast prihoda 19%. U 2013. godini je porast zaposlenih bio 16%, a porast prihoda 14%. Stvarni rast je i veći jer u ove brojeve nisu uključeni rezultati podružnica tvrtki čije su matice registrirane u drugim gradovima.

Napominje da je za ostvarenje takvog rezultata potrebno je imati zabavan, motivirajuć, sadržajan i angažiran ekosustav. Gradi se već nekoliko godina, i rezultati postoje, no Bilić smatra da to može biti i bolje. U idealnom scenariju, na tome bi se proaktivno radilo u suradnji s akademskom zajednicom te potpornim državnim institucijama. Bit će potrebno puno energije, ali kaže da vjeruje kako svi zajedno možemo izgraditi ekosustav gdje će se developeri doseljavati u Osijek, a ne iseljavati.

Za kraj je dodao kako poziva sve zainteresirane osobe i tvrtke koje se žele pridružiti u oblikovanju zajednice da postanu članovi i daju svoj doprinos kroz uključivanje ili pak pokretanje projekata.

Trebaju nam nove snage i svježa krv. Mladi koji izazivaju starije. Izvrsni individulaci koji žele dijeliti svoje znanje. Osobe koje uživaju u organizaciji događaja. Dizajneri koji će demonstrirati kako je dizajn sastavni dio softverskog proizvoda. Kreatori sadržaja koji će otvarati nove teme. Ukratko, sve koji vjeruju da mogu doprinijeti u razvoju developerske scene – ohrabrujuće su riječi su predsjednika Osijek Software Cityja.

  • Tekst i foto: Ana Tadić

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *