[FOTO] Akceleratorski poduzetnički kamp Osijek održao se po prvi put i nadmašio sva očekivanja

Od 6. do 9. studenoga 2014. godine, u VIP prostoru osječke dvorane Gradski vrt, održan je Akceleratorski poduzetnički kamp Osijek, nacionalno događanje čiji je osnovni cilj bilo predstavljanje, “brušenje” i natjecanje poduzetničkih ideja i projekata, uz pomoć mentora iz redova poduzetnika, investitora i stručnjaka iz raznih područja. Osim mentoriranja i programa namijenjenog samo natjecateljima, program je sadržavao i niz predavanja i okruglih stolova i za ostale sudionike konferencije. Pogledajte cijeli program Kampa.

Kako se navodi na web stranici Kampa, u Hrvatskoj broj izvrsnih i inovativnih projekata raste iz dana u dan, velika većina ih je vezana za Zagreb te je stoga ovaj kamp usmjeren na stvaranje, privlačenje i kreiranje inovativnih projekata primarno s područja istočne i središnje Hrvatske, ali kako smo vidjeli iz prijavljenih projekata, natjecatelja je bilo i iz područja Zagreba i središnje Hrvatske te Istre i Kvarnera.

Od 21 prijavljenog projekta, nakon evaluacije, u natjecateljski dio Kampa pozvano ih je 16, a na licu mjesta formirana su još dva tima od ostalih zainteresiranih sudionika Kampa. Tijekom 4 dana natjecatelji su prošli kroz setove intenzivnih predavanja, radionica, treninga i mentoriranja, koji su za cilj imali poboljšanje početnih ideja, identifikaciju nedostataka te pripreme za završno predstavljanje (pitch) 4. dana Kampa. Pobjednici su osvojili vrijedne sponzorske nagrade, ali i mogućnost ostanka u akceleratorskom programu, kroz koji bi imali mogućnost osigurati financiranje inicijalnog razvoja njihove ideje u iznosu do 100.000,00 kn.

Akceleratorski poduzetnički kamp Osijek prvi je poduzetnički, akceleracijski i investicijski kamp na području Slavonije i Baranje, namijenjen je svim poduzetnicima, onima koji to žele postati, pojedincima, startupima i poduzećima s inovativnim poduzetničkim idejama te investitorima. A da je ovo bila možda i najozbiljnija poduzetnička i startup konferencija održana u Osijeku dovoljno govore imena mentora i predavača, da spomenem samo neke: Mate Rimac (Rimac Automobili), Mirela Španjol Marković (Ciceron), Krešimir Macan (Manjgura), Ivan Brezak Brkan (Netokracija), Saša Cvetojević (Insako), Mihovil Barančić (CRANE), osječke snage predvođene Marijanom Bošnjak (Kinematografi Osijek), Denisom Sušcem (Mono) i Tomislavom Bilićem (Inchoo), te niz respektabilnih gostiju iz Slovenije, Makedonije, Srbije i Bugarske. Pogledajte imena svih mentora i predavača.

Zanimljivo je spomenuti da je Inchoo jedini imao dva predstavnika među mentorima – uz već spomenutog Tomislava Bilića, mentor je bio i Nandino Lončar, autor ovog članka. Osim kao mentor, Tomislav je sudjelovao i u dva okrugla stola, “Poduzetničke priče” kao panelist te “Poduzetnici i poduzetnička infrastruktura” kao moderator.

Prijavljenih je projekata bilo uistinu raznolikih, od unapređenja turističke i ugostiteljske ponude, online servisa računala, sustava za bottom up predlaganje ideja za srednje i velike firme, do alternativnih metoda regeneracije tijela. Također, i predznanje natjecatelja jako je variralo, kao i njihova pripremljenost na ono što ih je čekalo na ovom Kampu. Mentori su dali sve od sebe da pomognu koliko mogu. Onima koji su došli s nerazrađenim idejama da ih dorade, eliminiraju nepotrebno, pa čak i da početnu ideju odbace i počnu ispočetka, bio je i takav slučaj. Drugima, koji su imali detaljnije razrađene projekte, mentori su pomagali oko područja poslovanja koja natjecateljima nisu bila bliska, radilo se tu o marketingu, financijama, razumijevanju tržišta ili nečem četvrtom. Također, natjecatelji su svakodnevno morali u različitim vremenskim okvirima, u jednoj ili više minuta, predstavljati svoje projekte, kako bi se naučili fokusirati na najbitnije, a imali su i pomoć stručnjaka za nastupe i govor tijela.

Zahvaljujući vrijednim savjetima mentora i porukama predavača i panelista, napredak natjecatelja tijekom 4 dana Kampa bio je očigledan! Znatno su poboljšali svoje prezentacijske vještine te su se naučili fokusirati na ono što je bitno u izgradnji njihove poslovne priče, a saznali su puno i o poslovnim procesima, prodaji, ponašanju tržišta, tržišnim nišama i ostalim aspektima poslovanja. Naravno, vrlo su važna i sklopljena poznanstva te ostvareni kontakti.

Peto mjesto osvojila je ekipa Velos (Igor Bobić, Sonja Vrtarić, Miljenko Švarcmajer i Dario Kuzminski) i njihova istoimena kolekcionarska kartaška igra, četvrto je mjesto osvojila zagrebačka tvrtka za komercijalizaciju patenata Telecor (Slobodan Rajić, Jovana Đurić, Ivica Kontent) s projektom Gumeni cestovno-željeznički prijelaz DR 1, treće mjesto pripalo je projektu Energetsko učinkovit sustav za bežično mjerenje analognih signala ekipe s Elektrotehničkog fakulteta Osijek (Tomislav Matić, Marijan Herceg i Josip Job), drugo mjesto projektu iSpace Josipa Budimčića, interaktivnoj aplikaciji za prezentacije, a prvo mjesto osvojili su Dario Trbović i Ivan Jurlina sa svojim Pippionom, aplikacijom za golubare.

Glavna organizatorica Kampa je Ana Pavičić Kaselj iz Centra za urbani i teritorijalni razvoj – CUTER, glavni partner bio je Grad Osijek, a jedan od organizacijskih partnera, naravno, i Osijek Software City.

U planu je da se ovaj Kamp nastavi održavati u Osijeku, a nadamo se da bi to mogao biti još jedan korak bliže povezivanju gospodarstva, akademske zajednice i lokalne uprave, kako bi mogao zaživjeti tzv. triple helix model, odnosno kvalitetna i funkcionalna suradnja tih sektora, što se često navodi kao neophodno za održivost ekosustava poželjnog za život, čemu i Inchoo, kroz samostalne projekte i kroz Osijek Software City, teži.

Galerija fotografija

  • Tekst: Nandino Lončar/Inchoo.hr
  • Foto: Marko Pavić

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *