[FOTO] Grad softvera uključio se u globalnu edukativnu inicijativu Sat kodiranja

Možda će kroz petnaestak godina informatika biti predmet koji će se u školama redovno učiti već u prvom razredu kako to predviđa osnivač Facebooka Mark Zuckerberg. Teško je to reći, no mnogi će se složiti kako su informatička znanja ona koja možda najviše oblikuju tehnološki razvoj jednog društva. Osijek Software City prepoznao je u međunarodnoj inicijativi Sat kodiranja (Hour of Code) zanimljiv i poticajan program uključivanja i najmlađih generacija u informatički svijet kroz brojne edukativne module za učenje programiranja prilagođene svim uzrastima – počevši od onih najmlađih.

S obzirom da najmlađi provode puno sati za računalima i tabletima, to je vrijeme predragocjeno da bi se u potpunosti ispunilo samo igricama i društvenim mrežama. Istraživanja pokazuju da će se djeca u velikom postotku posvetiti i kreativnom radu na računalu ako im se takvi sadržaji predstave na njima zanimljiv i poticajan način. Upravo je to i cilj ove međunarodne inicijative kojoj se pridružuju razne informatičke tvrke i pojedinci iz cijelog svijeta doprinoseći kvalitetnim materijalima u obliku informatičkih radionica, iz kojih nastavnici mogu vrlo lako stvoriti kvalitetnu osnovu za jedan Sat kodiranja, ali i potaknuti učenike na daljni samostalni rad.

Uz podršku udruge Osijek Software City i studenata iz programa Microsoft Student Partner, predvođenih Matejom Hržicom, trinaest osnovnih i dvije srednje škole iz Osijeka i okolice uključuju se u tjednu informatičke edukacije, od 8. do 14. prosinca, u ovaj projekt koji ove godine ima cilj angažirati ukupno sto milijuna učenika širom svijeta.

Osječki učitelji i profesori informatike pohvaljuju ovu inicijativu i sigurno ćemo se u nju uključivati i sljedećih godina. Sat kodiranja donosi zaista pregršt didaktički i metodički kvalitetnih vježbi koji nastavnicima mogu pomoći kreirati dobre radionice koje će i najmlađe učiti u programerskim koracima što je obzirom na vizualnu kulturu kojoj pripadamo često velik izazov, rekla je prof. Viktorija Hržica, viša savjetnica za informatiku i računalstvo.

Cilj nam je promicati informatičku pismenost, ali i raditi na tome da u Osijeku i Hrvatskoj stvorimo centre informatičke izvrsnosti, rekao je Davor Banović iz tvrke ShoutEm, voditelj ove inicijative ispred udruge Osijek Software City.

Da ovakva i slične inicijative imaju smisla može se doznati od Matije Kopića, osnivača i direktora osječke tvrtke Farmeron koja je dobro poznata i investitorima iz Silicijske doline.

Tvrtke iz regije ovog trena potrebuju pedesetak inženjera informatike koje ne nalaze tako lako, otkrio je Matija. Može se reći da s jedne strane imamo veliku nezaposlenost, a s druge strane, kako je to priznao i ministar Mornar referirajući se na nedavno istraživanje Međunarodnog udruženja za vrednovanje obrazovnih postignuća, rezultati hrvatskih učenika u informatičkim znanjima ulaze u gornju polovicu prosjeka samo zahvaljujući činjenici da je nivo takovog znanja u nekim manje razvijenim zemljama još daleko manji.

Osječka udruga informatičkih tvrtki i pojedinaca aktivnih u promicanju informatičke struke, Osijek Software City, već nekoliko godina djeluje kao regionalni lider u inicijativama i projektima koji aktivno mijenjaju ovo stanje. Navedimo samo Software Startup Akademiju koju na lokalnoj razini Udruga organizira zajedno s Microsoftom Hrvatska. Također, podsjetimo se kako prošlogodišnji pobjednici nacionalne Startup Akademije, Tajana i Ivan Milanović, dolaze upravo iz Osijeka.

Galerija fotografija

  • Foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *