Kako je bilo na Osijek Mini Maker Faire-u

U subotu smo održali naš prvi – nikako i jedini – Osijek Mini Maker Faire. U prošloj smo najavi objasnili o kakvom je događaju riječ. Ukratko, ideja je jednostavna – propagirati makerski pokret, zajednicu kreativaca, tehnoloških entuzijasta, hobista, znanstvenika, umjetnika i istraživača svih vrsta i dobi: svima im je zajednički DIY ili DIT, tj.i “uradi sam” ili “uradi zajedno” pristup stvaranju.

Zašto Maker Faire u Osijeku? Ideja je začeta još prije tri godine, a cilj nam je bio proširiti zajednicu i aktivirati dio populacije koja se ne bavi isključivo razvojem softvera, kao što je to slučaj u većini dosadašnjih članica OSC-a. Osijek je prvi grad na širokom prostoru između Trsta, Atene i Istanbula u kojemu se organizira nešto poput ovoga. Još važnije, željeli smo približiti makerski način razmišljanja i rada mlađoj populaciji, klincima kojima web development ili rad s bazama podataka isprva i nisu najzanimljiviji, ali “odlijepe” na robote, lasere, bespilotne letjelice, teleskope ili 3d printove. Obrazovni sustav nam je takav kakav je, uvijek u reformama i previranjima, uvijek posvećeniji prosječnima nego izuzetnima – a bez takvih nema daljnjeg napretka. Ovaj je projekt još jedan naš  doprinos pronalaženju i usmjeravanju tih kreativaca i promjeni opće atmosfere i stava. Jedna od onih malih stvari koje dovode do velikih promjena. Može se, samo kad se stvarno hoće.

Nismo se vodili velikim očekivanjima, formirali smo ekipu od ljudi iz OSCa i #labOS hacklaba kao jezgrom lokalne zajednice, dobili prvo sponzorstvo od Veleposlanstva SAD-a i krenuli s organizacijom. Pripreme kao i sve druge , rješavanje papirologije s pokroviteljom, osiguranja, pozivi izlagačima, nabavka opreme za radionice, promocija online kanalima… Osijek ima tradiciju dobrih IT konferencija, nije nam prvi put da organiziramo takvo događanje, no ovdje su stvari od početka bile drukčije. Osjetila se ogromna pozitivna energija znanih i neznanih izlagača koji nisu žalili vremena ni novca da dođu, pokažu što rade i ramjene iskustva i ideje s ostalim makerima. Slutilo je na dobro – no ispalo je bolje.

14.05., tmuran kišni dan, na TV-u sjećanja na ’45 i prepucavanja političara, sve kao i obično. I onda počnu dolaziti genijalci iz cijele regije, uređaji, projekti i kreacije od kojih ste neke vidjeli, a neke niste ni mogli zamisliti. Osjećate se kao dijete u tvornici igračaka, no to nije najbolji dio. Najbolji je osjećaj vidjeti stotine mladih, od vrtićkog do studentskog uzrasta, kako leme, programiraju, sviraju, upravljaju robotima, zaviruju u teleskope i mikroskope, gledaju holograme, odmjeravaju 3d printane slatkiše i ostale predmete – uče i igraju se istovremeno, i ne daju se otjerati kući. Njihova energija i entuzijazam tada zaraze sve volontere, nastavnike, ostale posjetitelje. Napunite se optimizmom i spremni ste za dalje.

Iskusniji izlagači kažu da osječki Maker Faire ni po čemu ne zaostaje za starijim i uglednijim događajima. Griješili jesmo, no na tim smo greškama puno naučili i idući put obećavamo još bolji i luđi Maker Faire. No, sada ne smijemo stati. Imamo dovoljno vremena za sustavan rad s talentiranim učenicima i studentima koje smo upoznali prije i tijekom sajma, kao i za suradnju s njihovim profesorima i nastavnicima. Sustav ne možemo promjeniti lako i brzo, ali su ti izuzetni pojedinci dovoljni da napravimo ogromnu razliku.

Bit će ovo još jedna zanimljiva godina u OSCu.

P.S. Hvala svim članovima Osijek Software City-a i #labOS-a, kao i studentima Filozofskog fakulteta i Ekonomskog fakulteta koji su pomogli u organizaciji, a posebno ravnatelju i nastavnicima Elektrotehničke i prometne škole na bezgraničnoj pomoći i strpljenju dok smo im radili nered po školi.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *