[FOTO] Pampas se pokazao odličnim prostorom za sedme KulenDayze

Proteklog vikenda, od 4. do 6. rujna 2015. godine, u Osijeku su ponovno održani KulenDayzi na sveopće zadovoljstvo hrvatske IT zajednice. Tradicionalna konferencija, o kojoj se priča tijekom cijele godine, ovaj put je zbog velikog zanimanja održana u streljani Pampas, a ne kao prijašnjih godina u prostorijama BIOS-a.

Prvi je dan bio rezerviran za cjelodnevne specijalizirane radionice na kojima se moglo nešto konkretno naučiti o određenoj tehnologiji uz rad na primjerima i diskusije s mentorima. Ovakav pristup bio je zanimljiv onima koji su bili zainteresirani za naučiti raditi s nekim alatom, a ne se samo uvodno informirati o istome. Radilo se u malim grupama uz usku suradnju s mentorima, tako da su pitanja i potrebe svakog polaznika došle do izražaja.

Subota je bila koncipirana kao dan kratkih predavanja o širokom rasponu tema. Iako su KulenDayzi počeli kao Microsoft konferencija po uzoru na WinDayse, sve više prostora je dodijeljeno temama nevezanima za Microsoftove tehnologije. Cijela jedna grana konferencije bila je otvorena sudionicima da odrede koja predavanja žele slušati.

Raznolikost tema obogatila je ovogodišnje KulenDayze

Ostala predavanja su bila o najčešćim sigurnosnim propustima na internetu i ljudima koji ih iskorištavaju za napade, o Scrumu, psihologiji za IT profesionalce, motiviranju timova i drugim aspektima vođenja projekata. Također je bilo govora i o responzivnom dizajnu, animacijama u korisničkom sučelju i MeteorJS-u. Osim baza podataka, najzastupljenija tema KulenDayza bio je Microsoft Azure i različite usluge koje nudi ta cloud platforma.

Ove godine su i djeca imala svoj konferencijski dan. Najmlađi geekovi su puno naučili o opasnostima i sigurnim načinima koristenja interneta i o programiranju na primjeru lego robota. Mogli su probati Flight simulator, pogledati virtualno nebo i brinuti se o virtualnim ljubimcima.

Odličan omjer konferencijskog i gastronomskog sadržaja

Sva ova zanimljiva predavanja i radionice su poslužile i kao okvir za upoznavanje i druženje IT profesionalaca i entuzijasta. Ozbiljni razgovori o tehnologiji i poslovanju su navečer uz šarana na rašljama i vino postajali sve opušteniji i na kraju se pretvorili u neobavezno druženje i zabavu uz bend.

Nedjelja je bila namijenjena uživanju u Baranji uz izradu mošta i, naravno, njegovo trošenje kad je napravljen, čisto da ne propadne. Jedino, fina hrana je spriječila pretjerani utjecaj na motoriku.

Razgovarali smo s direktorom konferencije Bernardinom Katićem te nam je rekao kako su imali nešto poteškoća zbog održavanja KulenDayza u nepoznatom prostoru s kojim nitko nije imao iskustva, ali uz pomoć puno volontera iz osječke IT zajednice, uspjeli su nadmašiti svačija očekivanja. Reakcije na novi prostor i cijeli događaj su iznimno pozitivne i ljudi već sada s veseljem očekuju sljedeće KulenDane.

Galerija fotografija

  • Tekst i foto: Vojislav Pavasović

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *