Tvrtke za razvoj softvera Osječko-baranjske županije povećale broj zaposlenih za 37%

Posljednjih sedam godina hrvatsko gospodarstvo pogođeno je teškom gospodarskom krizom koja je značajno pogoršala ekonomsku sliku zemlje i standard građana. U vremenu kada na burzi rada posao traži više od 300.000 nezaposlenih osoba, teško je ostati pozitivan i nadati se završetku recesijskog razdoblja.

Kada smo prije godinu i pol dana u svakodnevne aktivnosti naše Udruge odlučili uključiti i sustavno praćenje napretka tvrtki za razvoj softvera Osječko-baranjske županije, provedena istraživanja potvrdila su da je kriza negativno utjecala i na taj sektor. U početnim godinama krize (2008. i 2009.) došlo je do zatvaranja određenog broja poslovnih subjekata, prihodi i ostvarena dobit se smanjila, a jedini pozitivni pomaci ostvareni su u poslovanju s inozemstvom. Nakon nekoliko godina, orijentacija na inozemna tržišta i izvozna strategija pokazale su se punim pogotkom što potvrđuje podatak da su prihodi od prodaje u inozemstvu u razdoblju od 2008. do 2011. godine porasli za čak 460%.

Za razliku od većine gospodarskih grana u Osječko-baranjskoj županiji, koje su se tijekom 2012. i 2013. godine i dalje borile s recesijom, lokalne tvrtke koje se bave razvojem softvera bilježile su odlične rezultate i rast poslovanja.

Financijski pokazatelji poslovanja tvrtki Osječko-baranjske županije djelatnosti J 62 – Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (NKD 2007) (PDF, 87 kB)

2014_09_25_osjecko_baranjska_zupanija_racunalno_programiranje_savjetovanje_700

Ovaj pozitivni trend posebno je vidljiv u ova dva važna područja – broju novootvorenih tvrtki i povećanju broja zaposlenih. Povećana domaća i inozemna potražnja za uslugama proizvođača softvera dovela je do toga da je 2013. godine otvoreno 30% više tvrtki u odnosu na prethodnu godinu, dok se broj zaposlenih u istom razdoblju povećao za 16%. Kada se ovi pokazatelji promatraju u razdoblju od 2008. do 2013. godine, dolazimo do podatka da se broj tvrtki za razvoj softvera u Osječko-baranjskoj županiji za vrijeme trajanja krize povećao za 48%, a ukupan broj zaposlenih narastao je za 37%!

Osim novih tvrtki i zaposlenika, proizvođači softvera Osječko-baranjske županije su u posljednje dvije godine zabilježili i rast prihoda (15%), izvoza (4%) te dobiti (3%), što samo dodatno potvrđuje njegovu stabilnost i perspektivu.

Detaljniji podaci o predmetnom sektoru mogu se vidjeti u gore prikazanoj tablici koja prikazuje financijske pokazatelje poslovanja tvrtki Osječko-baranjske županije djelatnosti razreda J 62 – Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (NKD 2007) u razdoblju od 2008. do 2013. godine. Zbog nedostatka potpunih i vjerodostojnih podataka, naše istraživanje nije obuhvatilo obrte, slobodna zanimanja i podružnice (Netgen, NTH, Pet Minuta i dr.) iz razreda J 62, već samo trgovačka društva s ograničenom odgovornošću. I ove godine zahvaljujemo gospođi Korneli Miling, stručnoj suradnici iz Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek na pripremi i dostavi podataka.

  • Tekst: Ružica Kadić

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *