Prvi korak k Osijeku 2.0.

Nakon tri godine borbe i pregovaranja s ponosom možemo reći kako je napravljen prvi korak za izgradnju Osijeka 2.0.

23.01.2019. godine Grad Osijek je na svojim službenim stranicama objavio javni natječaj za osnivanje prava građenja na nekretninama u Poduzetničkoj zoni “IT Park”.

Kako bi izgledao IT Park

Unutar parka tvrtke bi kupovale zemljišta i gradile vlastite objekte, dok bi Grad izgradio vlastitu zgradu te omogućio manjim poduzetnicima najam poslovnog prostora. Na taj bi se način riješili problemi s nedostatkom odgovarajuće poslovne infrastrukture za IT tvrtke i omogućio njihov brži razvoj i bolja međusobna suradnja.

 

Pravo građenja u IT Parku

Pravo građenja vlastitih objekata imaju tvrtke koje u posljednjih šest mjeseci imaju minimalno 15 zaposlenika te pripadaju u jednu od tri skupine prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007.  a pravo građenja na novoosnovanoj građevnoj čestici osniva se na vremenski period od 50 godina. U ponudi je ukupno devet čestica veličine od 1200 do 1900 m2.

Projekt će se odvijati u dva komplementarna procesa:

  • Grad će osigurati kompletnom infrastrukturom (prometne površine s pripadajućom oborinskom odvodnjom, javna rasvjeta, DTK, toplovodna mreža, plinovodna mreža, vodoopskrba, kanalizacija i električna energija)
  • Zainteresirani ponuditelji će graditi svoje objekte, s time da će imati 24 mjeseca za pripremu kompletne dokumentacije te 48 mjeseci za samu gradnju objekta.

Natječaj traje do popunjavanja svih čestica, a Grad će osnovati Povjerenstvo koje će jednom mjesečno otvarati dospjele ponude i s najboljim ponuditeljima potpisati ugovore.

Osijek 2.0.

Otvaranje javnog natječaja za osnivanje prava građenja na nekretninama u Poduzetničkoj zoni “IT Park” samo je prvi korak u “maratonu koji se treba istrčati” kao bi projekt IT Park stvarno i zaživio. Otvaranje natječaja budi nadu kako je lokalna vlas napokon prepoznala ICT/IT industriju kao industriju koja će u nadolazećim godinama nositi gospodarstvo grada Osijeka, ali i regije.

Osijek je uvijek bio industrijski grad,želimo da to tako i ostane, ali u ovom razdoblju glavni stup industrije će činiti ICT/IT sektor. Slobodno možemo reći da će izgradnja IT Parka biti prvi korak k Osijeku 2.0. – industrijskom gradu, gradu ICT/IT sektora.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *