Shift Split po četvrti put ispunio očekivanja

Ivana Dejanović, studentica Filozofskog fakulteta Osijek, u našoj nagradnoj igri je osvojila ulaznicu za ovogodišnji Shift Split te u nastavku možete pročitati njezin izvještaj s konferencije.

Četvrta Shift konferencija održala se 11. i 12. lipnja 2015. godine u Splitu, a smatra se najvećim startup događajem u jugoistočnoj Europi. Nakon službenog otvorenja, svi sudionici mogli su pratiti predavanja velikih stručnjaka i divova u – kako poduzetničkom, tako i tehnološkom svijetu, a prijavljeni startupi dobili su priliku za predstavljanje svojih projekata uživo, što je značilo i na globalnoj razini, kako su sudionici konferencije pridošli sa svih strana svijeta.

Prvi dan konferencije započeo je registracijom sudionika i podjelom akreditacija, nakon čega je uslijedilo pravo okupljanje u glavnoj dvorani raskošnog Hrvatskog narodnog kazališta. Govore otvorenja održali su gradonačelnik grada Splita Ivo Baldasar, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i savjetnik Predsjednice Republike za gospodarstvo Marko Jurčić. Prije početka programa, na pozornici se pojavio i organizator konferencije Ivan Burazin s pričom o nastanku Shift konferencije i njezinom napredovanju do ovogodišnje na kojoj smo imale priliku prisustvovati. Daljnju riječ preuzeo je voditelj događaja Peter Hopwood koji je najavljivao govornike čija su predavanja i govori bili na redu.

Predstavnici TechCruncha, Enterpreneura, Layera, Githuba…

Publika je oduševljeno prihvatila nadolazeći govor Mikea Butchera u kojem je popratio velike današnje tehnološke trendove, kao i Andreu Barricu i njezina iskustva s InDinerom. Predavanja su bila uvod prvom Shift Challengeu koji je dao priliku prvom šestercu startup timova da predstavi svoje projekte pred sucima i zainteresiranom publikom. Većina timova je već imala aktivne projekte koje su htjeli unaprijediti, a ne samo ideje koje bi razvijali.
Dan su svojim izlaganjima obogatili i Nick Grossman (Union Square Ventures), Amy Cosper (Enterpreneur), Shai Wininger (Fiverr), Tomaz Stolfa (Layer) i Or Offer (SimilarWeb). Još je šest timova imalo priliku predstaviti se pred publikom i sucima, a događaj je u prvom danu zatvorio Evan Stites-Clayton s pričom o Teespringu, s obzirom da se Steve Huffman (Reddit) iz poslovnih razloga nije pojavio na događaju. Na kraju dana su se svi sudionici mogli pronaći u kafiću Moon gdje je održan after-party uspješnog prvog dana konferencije.

Idući i ujedno završni dan započeo je predavanjem Des Traynora iz Intercoma koji se sagledao kao svojevrsni uvod najiščekivanijem predavanju na Shift konferenciji. Tom Preston-Werner objasnio je publici kako je Github dobio svoje superfanove. Oduševljena publika, koja je do tog trenutka napunila cijelu dvoranu, upijala je svaku njegovu riječ. Pouka njegova govora je jednostavna: Ne misli na novac, on je nusproizvod koji dolazi na kraju; misli prvenstveno na svoj tim i korisnike (It’s not about you, sorry!). Nakon Toma, na pozornicu dolazi njegova žena Theresa s pričom o Codestarteru i važnosti humanog djelovanja.

Preostali startup timovi još su predstavljali svoje ideje i projekte, a sve to dodatno su začinila predavanja Stana Schrodera (Mashable), Allana Granta (Hired.com), Aarona Whitea (Venrock) i Qasara Younisa (Y Combinator). Posljednji govor održao je Marcus Segal (Zynga), a svojim je završetkom označio početak najnapetijeg dijela za sve timove koji su sudjelovali sa svojim projektima na Challengeima: proglašenje tri najbolja projekta.

Završnim se govorom Shift polako privodio kraju, a konačnu zahvalu iznio je organizator Ivan Burazin, nakon čega je zajedno sa svim volonterima i svim pomoćnicima organizacije pozdravio publiku te zatvorio ovogodišnju Shift konferenciju.

  • Tekst i foto: Ivana Dejanović

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *