[VIDEO] Najveće poslovne greške u poslovanju Escapea, BetaWarea i Jelovice

U petak je u Osijeku održan prvi Fucked Up Nights, događaj posvećen poslovnim neuspjesima. Po uzoru na globalnu inicijativu i slične događaje koji su već održavani u Zagrebu, pred posjetitelje osječkog Coworkinga stala su trojica poduzetnika, Zorin Radovančević, Krunoslav Ris i Predrag Dotlić, koji su otvoreno pričali o svojim najvećim poslovnim greškama.

Zorin Radovančević jedan je od suosnivača osječke agencije Escape, posvećene internetskom marketingu i oglašavanju, većinom na tražilicama. Međutim, tvrtka se prvih nekoliko godina bavila razvojem web stranica i poslovala je većinom na domaćem tržištu, što je, kako je Zorin tijekom izlaganja istaknuo, za njih bila jedna od najvećih grešaka.

Istaknuo je i nekoliko općenitih načina na koje se može pogriješiti. Kako kaže, prvo ćete zeznuti sami sebe, pogotovo ako ne poznajete dovoljno svoje mogućnosti i granice. Idući na popisu su bližnji, obitelj i prijatelji, jer ćete i njih kao poduzetnik vjerojatno u nekom trenutku zeznuti, posebice kad ste poprilično posvećeni poslu. Međutim, istodobno se mora znati i kada treba stati – priznaje da su “gomilali” poslove iz očaja, a na kraju su upravo oni oni ispali skupi i neisplativi, posebno kad se radi za lokalno tržište. Kako kaže, potrebno se širiti, ne samo zbog novca, nego zbog znanja, iskustva.

Šest godina radili smo na loš način, godinu smo se dana izvlačili iz svega toga, a posljedice osjećali još dvije-tri godine. Najvažnija stvar na koju se mora misliti je podmirivanje obveza i priljev novca.

Znajte reći ne – i ne pristajte na kompromise

Izdvaja i najskuplju grešku – preuzeli su obveze za jedan posao koji se nije mogao dovršiti na vrijeme. Platili su i penale i obveze vanjskim izvođačima. To je jedan od razloga zbog kojih se mora znati reći ne – kupcu, prijatelju, članovima tima. Kompromis će vas dovesti u zabludu, dijeli zadnje savjete Zorin. I jedan možda i najpraktičniji, također iz vlastitog iskustva – kad imaš novca, nemoj kupiti automobil. Uloži taj novac u daljnji razvoj poslovanja.

Fucked Up Nights vol. 1 (videosnimka)

Ako ne zeznete, onda niste probali apsolutno sve. Niste probili granice. Ako radite u sigurnim okvirima, za deset godina bit ćete na istome mjestu.

Escape se danas specijalizirao za internetski marketing, minimalno radi s hrvatskim klijentima, a naplatu vrši isključivo avansno. Čini se da je taj “recept” urodio plodom, jer tvrtka konstantno povećava svoj tim.

Dva velika ‘pada’ BetaWarea

Krunoslav Ris jedan je od suosnivača tvrtke BetaWare koja se bavi softverskim rješenjima, mobilnim i web aplikacijama. Međutim, prije BetaWarea postojao je obrt K-Informatika koji se bavio sličnim rješenjima – polako su se širili i dobivali sve veće poslove, dok u jednom navratu nekoliko većih klijenata istodobno nije platilo za izvršene radove i…

Badnjak, 2012. godina. Tvrtki dolazi blokada porezne uprave zbog dugovanja od 100.000 kuna. Novih klijenata nije bilo, došlo je do nelikvidnosti… Ali i do promjene u načinu razmišljanja suosnivača, tvrdi Krunoslav. Tijekom idućih nekoliko mjeseci krenulo je izvlačenje iz dugova, otvorila se i tvrtka BetaWare, a, poput Escapea, počeli su naplaćivati sve više poslova avansno.

Iako je sve dobro išlo neko vrijeme, Krunoslav se prisjetio i druge greške koja ih je ponovno gotovo koštala poslovanja. Naime, na nekoliko se mjeseci udaljio od BetaWarea baveći se vanjskim projektom. Priznaje da nije dovoljno pazio na tvrtkino poslovanje, a vrativši se u nju, dočekalo ga je loše stanje – BetaWare je bio pred bankrotom, PDV nije bio plaćen, nije bilo dovoljno novca za isplatu plaća radnicima. Ponovno se reorganiziralo, stanje se počelo popravljati. Tvrtka je do sredine prošle godine bila u dugovima, a prema Krunoslavovim riječima, ponovno su počeli zarađivati i širiti tim.

Poslovanje s obitelji? Probajte preskočiti

Predrag Dotlić jedini je govornik koji nije iz domene IT-a, nego je vodio tvrtku Jelovica posvećenu drvenoj stolariji, a jedini je, kako kaže, potpuno “propao”. Danas više nije poduzetnik, nego vodi Odjel za financije Kliničkog bolničkog centra u Osijeku.

Izdvojio je svoju prvu grešku – bavio se drvetom u doba PVC-a. Poduzetnik je bio još u devedesetima, radio je u poslijeratnoj izgradnji, ali bez političkog zaleđa, što može biti razočaravajuće, priznaje otvoreno. Izdvojio je nekoliko konkretnih grešaka – preveliko oslanjanje na partnere može biti presudno za poslovanje, a u njegovom je slučaju promjena vodstva u partnerskim tvrtkama značila promjenu strategije poslovanja, što itekako utječe na likvidnost i poslovne rezultate.

Složio se sa Zorinom da poduzetnik treba mnogo raditi, ali i moći prepoznati kad treba stati. Zadnja greška koju je izdvojio bilo je poslovanje s obitelji. Generacijske razlike čine svoje, napominje.

A jednom ako propadnete, dobro se pripremite za to, koliko god to bilo teško. Ako brzinski odete u stečaj, posljedice bi mogle biti veće no što mislite.

Zaključak rasprave svih sudionika bio je – nije bitno koliko puta padneš, nego kako ustaneš.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *