Starter Kits/Mono

Mi smo Mono, full-service software development tvrtka iz Osijeka. Postojimo više od 18 godina. Jedni smo od vodećih hrvatskih izvoznika softvera i aplikacija u cijeli svijet, a radimo većinom za američke klijente. Iza nas su stotine uspješnih projekata (desktop, web, mobile, cloud-based & embedded custom rješenja) – u branšama poput medicine, farmacije, veterine, bankarstva, financija, građevine, transporta. 
Razvijamo i vlastite proizvode (Baasic, MonoX, eCTD Office, Clokke), a naši novi projekti naglasak stavljaju na napredne tehnologije kao što su AI, machine learning i data science. Neki od proizvoda na kojima radimo već jesu ili imaju potencijal postati globalno uspješnima, što članovima tima pruža stalan izazov i napredak u osobnom razvoju.
Aktivno smo uključeni u rast i razvoj lokalne IT i akademske zajednice. Među pokretačima smo udruge Osijek Software City, inicijatorima izgradnje IT parka Osijek i njegovi smo prvi stanari.
Našem uspjehu svjedoče brojne domaće i međunarodne nagrade – između ostalih, proglašeni smo najuspješnijim poduzećem u Hrvatskoj u pandemijskoj, 2020. godini te najboljom tvrtkom u djelatnosti informacija i komunikacija. Za to su zaslužni naši ljudi, rastući tim od 120+ developera, business analysta, project managera, dizajnera i testera.

Što očekujemo od kandidata?

Svaki početak je težak – a kako bismo vam olakšali početak rada u svijetu profesionalnog software developmenta, naš Mono starter kit pruža kratak pregled tehnologija i alata s kojima radimo, kao i materijala za učenje koji su nam se u praksi pokazali uspješnima.
Nekoliko smo puta navodili da za početak suradnje ne tražimo veliko iskustvo u radu s “našim” tehnologijama i alatima, no kod prijave za posao ili praksu preporučljivo je znati barem osnove. Evo što preporučujemo kao materijale za uvod, za neke od najčešće otvorenih pozicija u našem timu.

Back-end development

Back-end developeri razvijaju poslovnu logiku i pripadajuće podatkovne modele. U svakodnevnom radu u Monu primarno koristimo programski jezik C# i ASP.NET MVC framework na strani servera, kao i PostgreSQL ili SQL Server RDBMS-ove za pohranu podataka, uz nekoliko različitih noSQL sustava koje koristimo po potrebi.
Znanja koja bi kandidati trebali usvojiti obuhvaćaju:

Front-end development

Front-end developeri primarno koriste HTML, CSS i JavaScript za razvoj interaktivnih korisničkih sučelja web i mobilnih aplikacija. Neka od znanja koja trebaju usvojiti jednaka su onima koje imaju back-end developeri. Također, napominjemo da naši back-end developeri vrlo često dobro poznaju JavaScript i pripadajuće alate i frameworke.
Što trebaju znati frontend developeri?

UI development

UI developer u Monu ima izvrsne vještine razvoja korisničkog sučelja u modernim web aplikacijama. Kao dio većeg tima, surađuje s kolegama iz dizajn odjela i software developerima (front-end i back-end) i spona je između ta dva svijeta. Dobro poznaje napredni CSS (PostCSS, Sass i slično), semantički HTML, te se snalazi u JavaScript tehnologijama — Reactu, Angularu i sličnim libraryima.
Od UI developera očekujemo sljedeća znanja:
 • Semantički HTML — ARIA role, pristupačnost web stranica.
 • Napredni CSS — PostCSS, Sass, iskustva s post i pre procesorima za CSS.
 • Poznavanje BEM sintakse i funkcionalnog CSS-a.
 • Dobar pregled tehničkih izazova — verzije preglednika i njihovi izazovi, poznavanje mobilnih platformi, te prilagodba responzivnim platformama i uređajima.
 • Shvaćanje i promišljanje korisničkog iskustva u aplikacijama.
 • Snalaženje u komponentnom načinu rada — React, Angular, i slične tehnologije.
 • Snalaženje u modernim dizajn alatima — Figma, Sketch, Adobe XD, InVision Studio i slično.
 • Korištenje Git-a.
 • Dodatno:
 • Iskustvo korištenja JS librarya za animaciju i motion.
 • Razumijevanje implementacije fluidne tipografije.
 • Poznavanje i korištenje JavaScript build alata i package managera.
 • Iskustvo korištenja naprednih alata za styling — CSS Modules, CSS-in-JS, Styled components, Emotion.

Software testing

Software testeri osobe su s „okom za detalje“ koje rade na razumijevanju i poboljšavanju novih i postojećih funkcionalnosti. Neke od glavnih uloga testera su: analiza zahtjeva (business requirements), suradnja s timom na pravovremenom uklanjanju problema (bugova) u sustavu te osiguravanju visoke razine kvalitete i user experience-a (UX).
Naši testeri pripremaju testne planove i test case-ove, poznaju alate za ručno i automatizirano testiranje, zaduženi su za izradu testne i korisničke dokumentacije te imaju iskustvo u radu s agilnim metodologijama razvoja i stress/load/performance testovima.
Izdvajamo nekoliko od mnoštva dostupnih i korisnih linkova koji mogu pomoći u učenju i pripremi za poziciju:

Što nudimo?

U potencijalnim kandidatima za mjesto u našem timu prvenstveno tražimo znanje, volju i korektan stav prema poslu, klijentima, kolegama i poslodavcu, odnosno:
 • pozitivan pristup poslu i proaktivnost
 • posvećenost detaljima na projektima
 • timski duh i samostalnost u radu kada je potrebno
 • želju za stalnim učenjem i usavršavanjem u području novih tehnologija
 • odgovarajuće socijalne vještine u komunikaciji s timom i klijentima.
Zauzvrat nudimo: 
fleksibilno radno vrijeme, povremeni remote rad, plaću prema znanju i iskustvu, redovan rast plaće u skladu s napredovanjem i evaluacijama rada, bonuse za radne rezultate, božićnice, jubilarne te druge prigodne nagrade izazovne projekte, napredne tehnologije i velike inozemne klijente (zato je engleski ‘must’), minimum hijerarhije i agilni pristup, rad s iznadprosječnom ekipom, vrhunski radni prostor u novoj poslovnoj zgradi u IT parku te druge pogodnosti.

Imaš pitanje? Želiš se prijaviti za posao ili praksu?

Priprema za sve ove pozicije zahtijeva mnogo praktičnog rada i učenja. Rado ćemo pomoći ako zapneš! 
Kontinuirano primamo prijave za posao i studentsku praksu, a svake godine stipendiramo i najbolje studente u području računarstva (FERIT, MATHOS i sl.) iznosom do 3.000 kuna mjesečno te nudimo posao odmah nakon studija. Osim kroz stipendiju, postoji velika šansa za zaposlenjem i nakon uspješno odrađene stručne prakse.
Javi nam se s pitanjima putem kontakt forme! Prijavu za posao ili studentsku praksu pošalji na posao@mono.hr. Sve naše aktualne natječaje te informacije o svemu to nudimo našim zaposlenicima potraži ovdje. Svakako nam se javi i s otvorenom zamolbom ako neka od pozicija trenutno nije otvorena.

Više o nama,

tehnologijama koje koristimo i projektima:
 

Najave događaja

 • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *