[FOTO] Sat kodiranja zabavio učenike i potaknuo osječke nastavnike na uvrštavanje materijala u školski program

Oko 500 učenika iz Osijeka i okolice priključilo se u Tjednu računalne znanosti (8.-14. prosinca), globalnoj inicijativi Sat kodiranja u kojoj je do ovog trenutka sudjelovalo oko 70 milijuna sudionika iz cijelog svijeta. Projekt je to koji je prošle godine pokrenut u SAD-u zbog popularizacije informatike i širenja svijesti o njezinoj važnosti, a ove godine plan je doseći broj od 1 milijun sudionika.

Osječki učenici svih uzrasta,od prvog do osmog razreda, dobili su priliku ne samo sudjelovati u ovom globalnom projektu, nego i uočiti kako svojim radom na računalu mogu kreirati vlastite programe i kako ta aktivnost može biti zabavna. Sat kodiranja održan je u sljedećim osnovnim školama: Fran Krsto Frankopan, Mladost, Vijenac, Ljudevit Gaj, Vladimir Becić, Tin Ujević, Dobriša Cesarić, August Šenoa, Vladimir Nazor Čepin, Tenja, Antunovac, Viljevo, Drenje i Đakovački Selci te u Srednjoj školi Đakovo i Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku.

Radionice Sata kodiranja kroz igru uvode učenike nižih razreda osnovne škole u svijet programiranja. Na njima blizak i zanimljiv način, učenici postupno usvajaju osnovne i složene koncepte programiranja i razvijaju računalno razmišljanje. Na prvoj radionici Sata kodiranja u našoj školi sudjelovalo je 36 učenika 1. i 2. razreda. Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti njihova mala lica koja su osmijesima i oduševljenjem popratila svaki uspješni rezultat svojih malih programa ,komentirala je Blanka Mihaljević, učiteljica informatike Osnovne škole “Mladost”.

U Satu kodiranja, koji je održan i u našoj školi, učenici su potaknuti na logičko razmišljanje, rješavanje problema, kreativnost i timski rad kroz zanimljive sadržaje. Sat kodiranja samo je jedan školski sat, no provedba ovakvog projekta zasigurno će pozitivno utjecati na kreativne potencijale učenika koji svoje slobodno vrijeme često provode na računalima. Ovo je poziv i ostalim učenicicima da isprobaju mogućnosti programiranja te dio vremena koje provode uz računalo provedu u kreativnom radu, što bi trebalo smanjiti i brige roditelja o vremenu koje njihova djeca “izgube” na računalu , čuli smo od prof. Vesne Vrbošić, ravnateljice Osnovne škole Vijenac.

Utrka za stvaranje high-tech i science-based ekonomije sutrašnjice traje već odavno i brojne su zemlje zauzele dobre pozicije u toj utrci. Hrvatska još ne razmišlja o uključivanju. No, započeti zaista nije teško, u to smo se uvjerili ovaj tjedan u brojnim osječkim školama. Entuzijastični nastavnici i uzbuđeni učenici dokaz su da je programiranje pravi put, a ne floskule kojima nas političari zasipaju. Probudimo se iz zimskog sna i dajmo našoj djeci priliku da budu građani svijeta, ravnopravni u digitalnoj ekonomiji koja mijenja sve moguće obrasce ljudskog djelovanja ,napisao je u pozivnom članku za 24sata Matija Kopić iz udruge Osijek Software City koja je uz Microsoft Student Partnere pokretač inicijative da Sat kodiranja uđe u čim više škola u Osijeku i okolici.

Događaji vezani ovogodišnji službeni Sat kodiranja prestat će s ovim tjednom, no mnogi nastavnici s kojima smo razgovarali planiraju uvrstiti nešto od brojnih materijala iz Sata kodiranja u svoj program te pozivaju i druge škole u regiji da se priključe ovoj globalnoj inicijativi. Učenici su, sa svoje strane, dobili jedan novi poticaj da dio svog slobodnog vremena iskoriste za učenje toliko potrebnih informatičkih znanja. Dio atmosfere iz osječkih škola možete pronaći u nastavku, ali u Facebook albumu.

Galerija fotografija

  • Foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm i OSC

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

1 komentar na Članak

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *