Prva godina CodeCAMP-a, nezaustavljivog pokretača edukativno-tehnološke revolucije u Osijeku

Prošlo je malo više od godinu dana kako smo unutar Udruge krenuli s osmišljavanjem i pokretanjem novog trening programa pod nazivom CodeCAMP. Ovaj projekt nastao je iz potrebe za rješavanjem problema nedostatka developera s kojim su se susretale tvrtke članice OSC-a. Na pokretačkom sastanku održanom 22. prosinca 2014. godine, na kojem se okupilo dvadesetak članova, postavljeni su ciljevi i strategija projekta nakon čega smo u siječnju 2015. godine krenuli s održavanjem radionica.

Tijekom jednogodišnjeg trajanja CodeCAMP-a održano je 36 radionica u sklopu kojih su pokrivene različite teme iz developmenta, dizajna, sigurnosti i dr. Radionice su održavane na četiri lokacije (Poduzetnički inkubator BIOS, ETFOS kampus, Filozofski fakultet u Osijeku i Old Bridge Pub) na kojima je sudjelovalo više od 500 različitih polaznika koji su imali više od 1000 dolazaka.

Polaznici su sudjelovali u radionicama vođenima od strane 29 različitih predavača – predstavnika 18 tvrtki i ustanova. U organizacijskom odboru CodeCAMP-a sudjelovalo je devet članova Udruge. Najposjećenije radionice bile su JavaScript, Objektno orijentirani CSS, Software Architecture Approaches, Countdown to Zero i Uvod u Linux, ali moramo napomenuti kako je za sve radionice vladao veliki interes. Ponekad je za određenu temu bilo toliko zainteresiranih da smo morali ograničiti broj sudionika.

Održane radionice:

Siječanj
Uvod u Linux 7, Hrvoje Horvat (Siemens Convergence Creators)
CSS predprocesori i postprocesori, Andrej Mlinarević (Mono)
Uvod u testiranje, Vanda Muhar (Adcon)
Veljača
Web dizajn i tipografija, Filip Svetličić (Inchoo)
Uvod u Linux 8, Hrvoje Horvat (Siemens Convergence Creators)
Magije modernog PHP-a, Ivan Weiler (Inchoo)
Front-end optimizacija, Hrvoje Jurišić (Inchoo)
Dependency Injection u praksi, Kristijan Horvat (Mono)

Ožujak
Uvod u Acceptance Test Driven Development uz Robot Framework, Davor Banović (ShoutEm)
Laravel & Eloquent, Hrvoje Jukić (student ETFOS-a)
Osnove GIT-a, Ivan Lalić (Farmeron)
Responsive web – best practices, Nenad Andraković (Inchoo)
Što to eZ Publish CMS, Symfony PHP framework te Sylius e-commerce imaju zajedničko?, Ivo Lukač (Netgen)

Travanj
Uvod u Android development, Marko Čučković i Ivan Vecko (Plava tvornica)
UX tehnike u razvoju softvera, Darko Čengija (UX Passion)
PHP Debugging, Stjepan Udovičić (Inchoo)

Svibanj
Bamboo on Rails – Introduction to Ruby on Rails, Marko Čilimković (Bamboo Lab)
Symfony web aplikacije, Mario Ivančić (Netgen)
Android programiranje 1, Kristijan Galić (Siemens Convergence Creators)

Lipanj
Moderni front-end workflow, Ivan Dorić (Gauss Development)
Osnove mreža: Kako odabrati “pravi” mrežni uređaj i u čemu su razlike?, Hrvoje Horvat (Siemens Convergence Creators)

Rujan
Countdown to zero, Bojan Alikavazović (Combis)
Uvod u razvoj digitalnog pisma, Marko Jovanovac (Marivo)
3D modeliranje u Blenderu, Luka Šimić (učenik Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku)

Listopad
Gdje su sada vaše lozinke?, Ivan Turk (Integra group)
Software Architecture Approaches, Vedran Zakanj (Mono)
Osnove izrade videoigara, Leo Tot (MS Student Partner)
Patterns & Practises in .NET, Darjan Bogdan (Mono)
Unity 2D game engine i izrada prve videoigre, Leo Tot (MS Student Partner)

Studeni
Objektno orijentirani CSS, Andrej Mlinarević (Mono)
Računalna sigurnost II – SQL Injection, Bojan Alikavazović (Combis)
Multi-layered Architecture in .NET, Kristijan Horvat (Mono) – 2 dana
Optimizacija i marketing gotove videoigre, Leo Tot (MS Student Partner)
Osnove JavaScripta, Tomislav Jakopec (Filozofski fakultet u Osijeku)

Prosinac
Uvod u Linux 9, Hrvoje Horvat (Siemens Convergence Creators)
Introduction to Node.js, Vlatko Drempetić (Mono)

2016_01_01_codecamp_marivo_tbilic

Izjave polaznika

Dominik Crnojevac

Tijekom obrazovanja na fakultetu došao sam u kontakt s programiranjem, doduše, jedino u njegovom osnovnom obliku. Tek sam se nedavno počeo malo više baviti time i predavanja na CodeCAMP-u su dosta pomogla u tom pogledu. Početnicima iznimno mnogo znači biti u mogućnosti čuti nešto o tehnologijama koje se trenutno koriste od strane stručnjaka koji ih koriste i bilježe godine iskustva u tome području. Čak i bez nekakvog predznanja, početnicima je dovoljno i čuti o nekoj temi kako bi se zainteresirali za nju i prošili horizonte. Iskusniji developeri pak ovime dobiju priliku diskutirati o različitim metodama koje koriste pri radu ili obnoviti neka znanja.

Vjerujem i da predavači odnose pozitivna iskustva s ovakvih događanja i da su im korisna, posebno onim ponešto mlađim predavačima. Od predavanja najviše dobiva sama zajednica u kojoj se ovime podiže osviještenost o novim tehnologijama, razina znanja i, kroz diskusiju, kvaliteta znanja. Nadam se da će i dalje biti volje i mogućnosti za ovakve stvari jer s ovakvim događajima Osijek zaista postaje grad tehnologije odnosno “software city”.

Saša Kovačević

CodeCAMP je jedan od najboljih događaja proizašao iz udruge Osijek Software City i to mogu potvrditi iz vlastitog iskustva. Predavanja su vrlo raznolika i prilagođena doslovno svima. Svatko se može pronaći u ponudi predavanja. Bio sam na predavanjima na kojima su bili zajedno mladi iz srednjih skola, s fakulteta, moji prijatelji i kolege te iskusni ljudi, informatičari i umirovljenici.

Predavači su uvijek kulturni i spremni pomoći svima – od onih koji se prvi put susreću s nekom temom do onih koji imaju vrlo specifična i znalačka pitanja. Atmosfera je uvijek odlična, predavanja se dopunjuju i s praktičnim radom. Iskreno – ne znam što bih mogao prigovoriti, ne znam što bih mogao poželjeti, ne znam kako bi se mogao CodeCAMP poboljšati.

Radim kao softverski arhitekt i počeo sam dolaziti na predavanja iz dva razloga. Prvi je da nikad ne prestajemo učiti, pogotovo u IT-u. Nisam požalio niti jedno predavanje na kojem sam bio, jer čak i na onima na kojima sam mislio da je moje znanje odlično sam uvijek naučio nešto novo. Drugi razlog je jer gotovo nikad nisam došao sam na predavanja, uvijek bih došao s kolegama za koje sam mislio da nešto mogu naučiti, da će im biti predavanja biti korisna, a na kraju su bila korisna i njima i meni.

Što se tiče samih organizatora i predavača, bio sam pesimist. Mislio sam da će to biti kao i većina drugih događaja. Mislio sam da će to biti marketing i na pola i na brzinu smišljenja predavanja, samo da se odrade – jer sam bio na mnogim drugim sličnim događajima, čak i kad sam platio za njih. Ali – kako sam se prevario!

CodeCAMP događaji i Osijek Software City kao organizator su nadmašili sva moja očekivanja kako bi odlično predavanje i trebalo biti. Njihov entuzijazam, dobra volja, znanje predavača i interakcija s mladima, kolegama, drugim događajima u Osijeku i šire – su na takvoj razini da, kao što rekoh, teško je naći mane i dati konstruktivan prijedlog koji bi poboljšao predavanja.

Jedino što mi preostaje je poželjeti sve najbolje svakom od organizatora i predavača koji je pridonio da CodeCAMP bude ovako uspješan, koristan i zabavan – i – jedno veliko hvala. Sve najbolje i svima koji su sudjelovali zajedno sa mnom na mnogim predavanjima i radionicama – i – vidimo se uskoro opet zajedno.

Goran Gagro

Što se tiče koncepta CodeCAMP-a, odlično osmišljen. Napokon neke upute što i kako za ljude koji žele nešto i ne znaju odakle početi, ali opet ima previše tema koje su pokrivene samo na jednom predavanju. Od svih predavanja najzanimljiviji su mi bili Linux i Security koji su sastavljeni kao serijal na kojima se moglo detaljno i konkretno obraditi tema. Nadam se kako će ovaj oblik predavanja u budućnosti biti prisutniji na CodeCAMP-u kako bi polaznici osim upoznavanja sa osnovama nekog frameworka imali priliku i “dublje” upoznati temu koja ih interesira.

Također se nadam kako će radionice u nastavku projekta imati više “labosa” kako bi polaznici isprobali ono što im predavači pokazuju. Ipak, dosadašnji način vođenja radionica ima i pozitivnih strana jer se na taj način predavači obrađuju raznovrsne teme i prakse koje koriste u našim “lokalnim” tvrtkama gdje rade.

2016_01_01_codecamp_tomislav_jakopec_tbilic

Izjave predavača

Bojan Alikavazović

Sigurnost postaje problem broj jedan u svijetu tehnologije koji nas svakodnevno okružuje. Stoga, polaznike radionica uvijek nastojim usmjeriti na novi način razmišljanja. Ne samo kako tehnologija može raditi u našu korist, već i kako se ona može iskoristiti protiv nas. Zato je bitno razvijati kvalitetan pristup koji će nam omogućiti da uvijek vidimo širu sliku o tehnologiji koju upotrebljavamo.

Ako sam barem malo uspio pomaknuti granice u razmišljanju svojih polaznika, tada smatram da smo zajedno učinili nešto jako dobro. Uostalom, CodeCAMP je postao nezaustavljiv pokretač edukativno-tehnološke revolucije u Osijeku i drago mi je što sam sudjelovao u tome.

Tomislav Jakopec

CodeCAMP radionice sam pohađao nekoliko puta kao polaznik i uvijek mi je bilo odlično jer su se svi predavači dobro pripremili pa bih svaki put naučio nešto novo. Poziv za održavanje radionice Uvod u Javascript je došao preko mailing liste te sam se i ja htio okušati kao predavač na jednoj od radionica. Iako smo prvotno trebali biti u BIOS-u s maksimalno 30 polaznika, ubrzo se taj broj povećao pa smo se morali prebaciti u svečanu dvoranu Filozofskog fakulteta, gdje je došlo preko 70 polaznika.

Nije bilo lako zadovoljiti svačiji ukus jer bilo je ljudi koji ne znaju ništa o JavaScriptu, a bilo je i onih koji su očekivali napredniji tips and trick. Stoga sam se odlučio za neki srednji put, što je rezultiralo najvećim brojem zadovoljnih uz minimalni dio nezadovoljnih. Ovo mogu potvrditi neznatnim brojem odlazaka nakon pauze. Kako se u predviđenom vremenu ne može prenijeti sve što želiš, kao i svi ostali predavači, sav korišteni kod sam učinio dostupnim putem GitHuba. Smatram kako je ovaj način prenošenja znanja odličan te ću u budućnosti sudjelovati kao polaznik na temama koje me budu zanimale te, isto tako, biti predavač na onim temama za koje smatram da imam što za reći.

Leo Tot

Kako opisati opisat projekt poput CodeCAMP-a, a pritom ne pretjerivati s epitetima? Što reći? Koju posluku porati? CodeCAMP je prosto najidealniji način da sve entuzijaste, ako ništa drugo, bar ohrabre da krenu učiti nove tehnologije. Hrpetina odličnog sadržaja za učenje koji pružaju najkvalitetniji pojedinci iz osječke softverske industrije. Svakako, velika mi je čast bila sudjelovati u ovogodišnjem CodeCAMP-u kao jedan od predavača, i podijeliti svoje znanje i iskustvo o razvoju i dizajnu videoigara sa sudionicima.

Kraj godine nikako ne znači da smo gotovi s radionicama i predavanjima o razvoju videoigara, a kamoli s bilo kojom drugom radionicom. Tek smo zagrebali površinu. Projekt CodeCAMP je postigao toliku popularnost i zajednicu da bi bilo krajnje nelogično i suvislo da prekine s aktivnostima, i čisto sumnjam da će kraj biti u skorije vrijeme. Tako da, svi vi koji ste željni intelektualnog napretka, a znam da vas ima gomila, pratite aktivnosti i najave Osijek Software Cityja. Samo korisne stvari ćete izvući iz svega ovoga.

Nastavak CodeCAMP-a

Nakon blagdanske pauze, u siječnju 2016. godine nastavljamo s organizacijom CodeCAMP-a te vas pozivamo da pratite našu web stranicu i društvene mreže kako biste na vrijeme dobili sve informacije o temama, mjestu i vremenu održavanja radionica. Svaki događaj najavljujemo dovoljno rano, dok prijave na radionice otvaramo deset dana prije održavanja. Ako imate bilo kakvih pitanja ili prijedloga za iduće radionice, slobodno nam pišite na codecamp[at]softwarecity[dot]hr.

  • Foto: Tomislav Bilić

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *