Odaziv škola koje su se pridružile Satu kodiranja veći od 100% u odnosu na 2014. godinu

Sat kodiranja je uvod u svijet programiranja koji se odvija kroz radionice prilagođene trajanju jednog školskog sata. Radionice su osmišljene tako da se u njih mogu uključiti učenici najrazličitijih dobi – od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. I ove godine radionice se održavaju u školama u Tjednu informacijskih znanosti, od 7. do 13. prosinca.

Nedavno održana panel raprava u organizaciji HUP-a, CISEX-a i eSkills Hrvatska, o važnosti informatičkog sektora za sveukupno hrvatsko gospodarstvo, iznijela je neke zanimljive pokazatelje. Hrvatska ima jedan od najjačih europskih trendova rasta u izvozu ICT proizvoda, tvrtke koje djeluju u ICT sektoru sudjeluju sa samo 0,1% u sveukupnom poreznom dugu državi. U Hrvatskoj je trenutno potrebno oko 2000 raznih informatičkih stručnjaka pa je teško naći nekog programera ili drugog informatičkog stručnjaka bez posla. S druge strane, broj visokoobrazovanih kadrova koje svake godine izlaze na tržište rada nije adekvatan opisanom rastu, stoga panel najavljuje i neke ozbiljne korake.

Škole pokazuju sve veći interes za Sat kodiranja

Ovaj projekt je jedan zabavan korak koji ne traži velike pripreme niti odricanja, a već treću godinu pokazuje kako su informatička znanja dostupna svima. U trenutku nastajanja ovog članka, preko 100 škola iz cijele Hrvatske, od Pule do Vukovara, pridružilo se ovoj globalnoj inicijativi s jednostavnim ciljem – omogućiti učenicima da napišu svoju prvu liniju koda te se pritom dobro zabave i nešto nauče. Hrvatska ove godine bilježi porast broja škola koje su se pridružile ovom projektu, veći od 100% u odnosu na prethodnu. No, prostora za rast još ima s obzirom da prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2012., u Hrvatskoj postoje 2072 osnovne škole i 679 srednjih škola. Globalno je projekt prošle godine proveden u više od 100.000 škola obuhvativši desetak milijuna učenika.

Želja je pokretača ove inicijative, neprofitne organizacije pod nazivom Code.org koju podupiru tvrtke poput Googlea, Amazona, Facebooka i Microsofta, ukazati na činjenicu da je informatika već sada izuzetno važan dio naših života, a sve je vjerojatnije da će se obistiniti predviđanje čelnika Facebooka Marka Zuckerberga da će programiranje postati obvezan školski predmet od najranije školske dobi. Zato je ovaj ovaj projekt prije svega namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, a radionice koje nudi prilagođene su svim uzrastima.

Informatika kroz prizmu programiranja igara

Učenici se u informatičke tokove najradije uključuju kroz računalne igre, tako da ne čudi da veći broj radionica koje će, sa svojim nastavnicima učenici prolaziti u Satu kodiranja, omogućava programirati popularnih igara. Ove godine učenici kroz jednostavne, ali vrlo poučne radionice, mogu programirati igre kao što su Minecraft ili Star Wars, a oganizator je za prosincac pripremio i neka iznenađenja.

Kroz radionice u trajanju od jednog školskog sata, učenici će naučiti brojne stvarne programerske koncepte poput petlji, procedura, refaktoriranja ili debugiranja, a kroz programiranje u parovima naučit će i važnu činjenicu u testiranju softvera, a ta je da više očiju uvijek prije uoči bug, rekao je Davor Banović, član udruge Osijek Software City, koji se i ove godine uključio u organizaciju Sata kodiranja.

No, najvažnije je izložiti učenike kreativnim izazovima u informatici kako bi vidjeli da s one strane računalnog zaslona postoji svijet koji može biti još izazovniji i zanimljiviji od samih igara, zaključuje Banović.

Ovom projektu su, u želji da u njegovom provođenju pomognu školama, s jednakim žarom pristupile informatičke tvrtke i strukovne udruge iz cijele Hrvatske. Internetom kruži nekoliko video spotova koje promovira Microsoft Hrvatska, a u kojima poznati hrvatski informatičari poput Luke Abrusa, direktora Pet Minuta, Nikole Kapraljevića, direktora tvrtke Infinum, i drugi govore o svojim informatičkim počecima.

Iz udruga i tvrtki uključenih u projekt, poručuju školama i nastavnicima da se još nije kasno uključiti. Škole se mogu prijavljivati i održavati svoje sate sve do 13. prosinca a to mogu učiniti na službenoj web stranici projekta.

Hrvatsku inicijativu Sata kodiranja možete pratiti na Facebook stranici na kojoj ujedno možete dobiti i svježe informacije od lokalnih volontera o aktivnosti projekta u vašem gradu ili mjestu ili pak zatražiti pomoć pri izvedbi projekta u vašoj školi.

Sat kodiranja odličan je projekt, Osijek Software City je ponosan što je bio pokretač ovog projekta u Hrvatskoj!

  • Foto: Tatjana Ivegeš

Pročitajte i…

Davor Banović na Državnom skupu nastavnika informatike u Trogiru predstavio Sat kodiranja
[FOTO] Sat kodiranja zabavio učenike i potaknuo osječke nastavnike na uvrštavanje materijala u školski program
[FOTO] Grad softvera uključio se u globalnu edukativnu inicijativu Sat kodiranja

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *