CodeCAMP i dalje nezaustavljiv u edukativno – tehnološkoj revoluciji u Osijeku

Još jedna CodeCAMP sezona je iza nas, što znači da je vrijeme za još jedan pregled tehnološke i edukativne revolucije u Osijeku. Smatramo da ovu sezonu možemo okarakterizirati jednim pojmom: raznolikost. Osim već sad uobičajenih i čestih Android i iOS Talksa, te Vođenja projekta, ova sezona CodeCAMP donijela je predavanja o novim i zanimljivim alatima, frameworkima i sl. kao što su Prestashop, Apache Mesos, VueJS i drugi. Iako su takva predavanja imala manji odaziv, onim zainteresiranima dala su neki novi pogled na poznate pojmove s kojima se alati vežu te naravno, kao i uvijek – nova znanja. Ono što je novina u ovoj sezoni su novi Java Talksi koji su gotovo uvijek donosili više od jednog predavača i više od jedne teme, kao i novu grupu polaznika koji se zanimaju za Javu. Sve to daje nam razloga za ponovnim iščekivanjem nove sezone koja će, vjerujemo, donijeti još bolji nastavak Talksa, nova predavanja uvijek zanimljivog Vođenja projekta, ali i još više novih pojmova koji će obogatiti našu developersku javnost u Osijeku. No do tada, vratimo se ovoj sezoni kako bi vidjeli statističke podatke koji ni ovaj put nisu razočarali.

U sezoni CodeCAMPa 2016./2017. održano je 30 predavanja/radionica u sklopu kojih su pokrivene developerske teme koje su bile održane na različitim lokacijama u cijelom Osijeku (Poduzetnički inkubator BIOS, Filozofski fakultet u Osijeku, prostorije tvrtke Inchoo, prostorije tvrtke COBE, Kafić Uzdravlje). Predavanja su vodila čak 32 predavača, koji su svoja predavanja izlagali za 315 polaznika, odnosno 488 dolazaka.

Zajedno s tim brojevima, CodeCAMP je od početka 2015. godine kada je počeo djelovati imao 90 radionica, preko 1000 polaznika i gotovo 2000 dolazaka.

Najposjećenija radionica bila je JavaScript Frameworks (Dino Repac, Mono) na kojoj su bila 57 polaznika, dok su najčešći polaznici bili Hrvoje Kalić (5 prijava), Zoran Vereš (5 prijava), Goran Bokun (5 prijava) i Filip Babić (5 prijava). I ovaj put želimo se zahvaliti svim predavačima i tvrtkama koji su i ovu sezonu dali sve od sebe da još više unaprijede developersku scenu u Osijeku nudeći svoje znanje i svoje vrijeme svima zainteresiranima.

Održane radionice:

Studeni

Prestashop predavanje, Dino Matijašević (Ofir)
Design talks #4: Hero Edition
JavaScript Transpilers, Tomislav Jakopec (FFOS)
Cross-platform razvoj mobilnih aplikacija s React Nativom, Tomislav Tenodi (Shoutem)
Vođenje projekta 6: Uloga Customer Success-a u povećanju profita tvrtke, Ružica Kadić (Shoutem)
Knockout.js basics, Nenad Androković (Inchoo)
React Native radionica, Slavko Štimac, Ivan Kalafatić (Shoutem)

Prosinac

Android Talks 7, Zoran Vereš (NTH), Josip Jurišić i Marijan Gazica (COBE)
JavaScript Frameworks, Dino Repac (Mono)
iOS Talks 4: Swifty server side, Marin Benčević (COBE)
Uvod u TypeScript, Ivana Šimić (Mono)

Siječanj

Radionica C++, Mladen Banović
Distribuirani operacijski sustav – Apache Mesos, Ivan Turk (Farmeron; Gideon Brothers)
Java Talks 1, Antun Matanović (ORKA), Ivan Varga (Adcon), Krešimir Popović (Siemens CVC)
Arhitektura mikroservisa i Lambda arhitektura u Farmeronu, Ivan Lozić (Farmeron)
Spies in Wires, Bojan Alikavazović (Combis)
Vođenje projekta 7: Upravljanje virtualim timom, Stanislav Strešnjak (Siemens CVC)

Veljača

Android Talks 8, Marijan Gazica i Filip Babić (COBE)
iOS Talks 5, Luka Gabrić (Napster), Marin Benčević (COBE)
Java Talks 2, Vjeran Marčinko (Kapsch CarrierCom AG), Zvonimir Radoš (Adcon)
Agilni pristup u agencijama – Ideje, promašaji i lekcije, Martin Snajdr (COBE)

Ožujak

Vođenje projekta 8: Od poduzetnika preko leadera do managera i nazad, Davor Banović (Shoutem)
Java Talks 3, Igor Buzatović (Inovativni trendovi d.o.o.)

Travanj

WebPack, Vedran Zakanj (Mono)
VueJS, Damjan Namjesnik (Certissa-Analytics)
Java Talks 4, Željko Trogrlić (OG Consultancy Services d.o.o.)

Svibanj

Java Talks 5, Krešimir Popović (Siemens CVC)

Lipanj

Vođenje projekta: Okrećeš se kako vjetar puše, Hrvoje Grgić (Siemens CVC)
Android Talks 9, Filip Babić (COBE)
iOS Talks 6, Marin Benčević (COBE)
Java Talks 6, Ivan Varga (Adcon)

Izjave predavača i polaznika

Hrvoje Kalić

CodeCAMP je ove godine bio poprilično “busy”. Kao kada dođeš u slastu pa ne znaš šta bi odabrao. :)
Prvenstveno sam pokušavao doći na predavanja vezana uz JS. Nije ih baš puno bilo. Zanimaju me i “novi” jezici (FP prvenstveno).
CodeCAMP je svakako ispunio moje glavno i jedino očekivanje – druženje, networking, razgovor, diskusiju i sve povezano sa software developmentom.
S idućom sezonom svakako treba nastaviti. Možda da se napravi nekakav “template” kako se organiziraju CC događanja. Vjerojatno već postoji samo nije dovoljno iskomuniciran. Primijetio sam da je Ivan Jurlina umješan u sve. Nadam se da nije sve na njegovim leđima (iako je sve odlično odradio).

Josip Jurišić

COBE je dosad održao ukupno 13 predavanja iz područja mobilnog developmenta, a nedavno smo ugostili i nekoliko sastanaka Kotlin user grupe. Primijetili smo kako su i druge grupe sve aktivnije pa smo usporili tempo kako ne bi došlo do zasićenja. Ipak, ljetna stanka nam je dala dosta vremena za razmišljanje i pripremu novih predavanja, tako da nestrpljivo čekamo jesen. Već sad pripremamo nove iOS i Android talkse i ne planiramo stati, a rado ćemo pružiti organizacijsku pomoć svima koji bi htjeli sudjelovati i možda sami održati slično predavanje. Vjerujemo da u Osijeku postoji još hrpa odličnih programera koji se još nisu odvažili na taj korak, a ako se u ovome prepoznaju, neka nam se slobodno jave!

Tomislav Jakopec

CodeCAMP u 2016/2017 je po mom mišljenju nastavio dobru tradiciju predavanja iz prethodnih godina. Mogu se pohvaliti kako sam u svakoj sezoni do sada imao jedno predavanje. Smatram to svojevrsnom obavezom :) Isto tako koliko je to vrijeme dozvoljavalo posjetio sam predavanja ostalih kolega. Posebno mi se svidio JavaTalks koji je ove godine krenuo. Okupio je veliki broj ljudi zainteresiranih za java programski jezik. Teme su bile šarolike i široke pa su sve svi mogli naći u određenoj temi, odnosno naučiti nešto novo. Također sam sretan jer se dobar dio predavanja održavao na FFOS te se nadam uspješnoj suradnji i u budućnosti!

Pregledi prijašnjih CodeCamp sezona

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *