Imamo novi web!

Kad je ove godine krajem travnja prezentiran novi vizualni identitet naše udruge, svi su očekivali kako će uskoro slijediti novi web. Vrlo se brzo oformio tim koji će raditi na projektu te napravila podjela rada. Dizajn je preuzela Mono ekipa: Andrej Mlinarević, Mihael Tomić, Igor Plac i Ivan Bašić. Development je preuzeo Inchoo. Front-end developer je bio Filip Svetličić, a back-end developer Zoran Šalamun.

Kao koordinatori za potrebe weba sudjelovali su Ana Tadić, Bela Ikotić i Tomislav Bilić. Sve je to jednim okom pratio i Marko Jovanovac, čija je tvrtka Marivo autor vizualnog identiteta.

Otvorio se Basecamp projekt i zabava je mogla početi.

Wireframing

Imamo li hrvatsku riječ za wireframing? Nemamo? Šteta.

Ekipa se brzo usuglasila kako će koristiti InVision aplikaciju za kolaboraciju, izgradnju prototipa i dizajna. Krajem lipnja su svjetlo dana ugledali prvi high-fidelity wireframeovi te su počele prve rasprave. Prije ljeta je isplanirana struktura za 8 osnovnih sučelja te smo bili spremni za fazu dizajna.

OSC Wireframe 3

OSC wireframe 2

No, došlo je ljeto pa su se svi razbježali i projekt je imao malu pauzu.

Dizajn

Odmorni i preplanuli, dizajneri i developeri su se vratili s mora i krenuli u proces izrade dizajna. Velik dio posla je već bio odrađen u high-fidelity wireframeovima, što je znatno olakšalo ovu fazu projekta. Prvi prijedlog je bio i pogodak. Nakon što je bio prezentiran, bilo mi je drago što nitko nije zatražio da se napravi još koji. Filip se u ovo vrijeme i često nalazio na koordinacijskim sastancima s Mono ekipom. Sam Bog zna koliko su piva popili za vrijeme istih.

Ideja redizajna novog weba OSC-a bila je istaknuti članove, tvrtke i aktivnosti vibrantne osječke softverske scene. Poseban fokus bio je na događanjima i projektima koje OSC organizira u zajednici.

OSC web, dizajn detalj #1

OSC web, dizajn detalj #3

Development

Vrlo brzo nakon definiranja dizajna za header, footer, navigaciju, mobile state i sl., i front-end development je mogao početi. Ako je nešto nedostajalo u dizajnu, improviziralo se na živo. Uskoro smo trebali isprogramirati i neke nove funkcionalnosti, a tu je Zoran Šalamun (prekaljeni bivši WordPress freelancer) stupio na scenu. Odlučili smo broj WordPress pluginova spustiti na minimum, a ručno isprogramirati funkcionalnosti po potrebi.

  • Svaki član je ujedno i WordPress korisnik te ima svoj profil.
  • Neke osobe mogu imati ovlasti ažurirati profil tvrtke člana, a sami mogu i ne moraju biti članovi.
  • Događaji su sada Custom Post tipovi. Ne koristimo više Event Manager Plugin.
  • Događaj se može vezati uz osobe (mentore/predavače), bili oni članovi ili ne.
  • Događaji će biti lakše pretraživi. Moći će se dodavati materijali za događaj.
  • I još puno toga.

Priprema za lansiranje

Kako je web ušao u završnu fazu oblikovanja, tako je rasla nervoza oko shvaćanja da imamo puno materijala za prebaciti sa staron na novi gdje neće biti moguće to riješiti jednostavnom skriptom.

Tu se projektu pridružila Ana Leh, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku koja je ručno prebacila svaku novost, svaki događaj, svaki starter kit te komunicirala s članovima (fizičkim i pravnim) kako bi se uredili njihovi profili.

Ana Tadić i Bela Ikotić su pripremili opise postojećih projekata koji su na ovom webu puno jasnije prikazani.

Launch Party

Danas, u Caffe baru Peppermint u 20:00 h bit će party lansiranja ovog weba za članove Udruge. Iskreno se nadam kako će vam se novi web svidjeti i da ćete na njega biti ponosni. Ako tijekom prvih nekoliko dana bude bugova, prijavite ih na e-mail webmaster{at}softwarecity.hr

S ovim događajem zatvaramo 2015. godinu i radujemo se sljedećoj jer vjerujemo da će Udruga biti puno bolje prezentirana na webu. Ako želite biti dio OSC priče, pridružite nam se i postanite član.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

1 komentar na Članak

  1. Novi napisao:

    Stranica Vam ne radi u chrome-u v47. Samo se pojavi plava pozadina.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *