Pregled aktivnosti 2017. godine

Za početak 2018. godine donosimo vam pregled aktivnosti u 2017. godini.

Leading by empowering – Lean In Osijek konferencija

10. veljače je za Osijek uistinu bio poseban dan. Naime, dan je to kada su se Lean In OsijekVeleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj i Osijek Software City udružili kako bi zajedno organizirali prvu konferenciju Lean In-a Osijek, “Leading by Empowering”. Kako je priča o konferenciji namijenjenoj osnaživanju žena krenula, kako je bilo 10.2. na eventu i što Lean In Osijek ima u planu za budućnost pričala nam Ivona Namjesnik, jedna od organizatorica. Kako je bilo možete pročitati na http://softwarecity.hr/aktivnosti/leading-by-empowering/ 

Digital Design Academy

U ožujku smo organizirali Digital Design Academy (DDA). DDA je povezani niz besplatnih predavanja i radionica u određenom vremenskom razdoblju tijekom kojeg su polaznici imali mogućnost upoznati se s dizajnom uz predavače iz struke. Predavači su bili profesionalci koji duži niz godina djeluju u razvoju dizajnerske zajednice kroz predavanja i radionice na području Hrvatske i regije. Cilj akademije je bio jačanje i povećanje dizajnerske zajednice te priprema polaznika za bolju konkurentnost na tržištu rada. Glavni voditelj DDA je Mihael Tomić iz Mona. Kako je bilo na prvom izdanju može pročitati: http://www.mono.hr/2017/07/18/prvi-dda-priveden-kraju/

Drugi Osijek Mini Maker Faire je iza nas!

29.04. se u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek održao drugi Osijek Mini Maker Faire. Maker Faire je jedinstvena kombinaciju sajma, konferencije i festivala namijenjena lokalnoj i široj zajednici, s ciljem povećanja inventivnosti i kreativnosti koju organizira Osijek Software City pod pokroviteljstvom Maker Media. Ovogodišnje izdanje Mini Maker Fairea je privuklo više od 70 izlagača iz cijele regije! Posjetitelji su mogli vidjeti raznolikost makerske zajednice, od srednjoškolskih projekta kao što su Low-cost smart-house ili poluamaterskih kao što je MAKERbuino, do profesionalnih kao što je riječki STEMILink: http://softwarecity.hr/aktivnosti/osijek-mini-maker-faire-2/

OSC Predstavlja #6: Prednosti jake IT zajednice, WEB.BURZA i GDi!

U svibnju smo organizirali šeto izdanje OSC predstavlja. OSC predstavlja zbivanje je pokrenuto od strane Osijek Software Cityja, a namijenjeno je svima onima koji su zainteresirani za financiranje i razvoj poslovnog pothvata, samozapošljavanje, rad s klijentima, prepreke u poslovanju i put do uspjeha. Cilj je da sudionici od predavača saznaju kako su počeli sa  startupom ili tvrtkom, na kakve probleme su nailazili, na koji način su se financirali, kako su širili svoje poslovanje, s kakvim klijentima su radili i sl. Na šestom izdanju OSC Predstavlja sudjelovale su dvije naše članice: WEB.BURZA i GDi.

Industrija 4.0 i kibernetička sigurnost

Osijeku se 18. i 19.05. održala dvodnevna ICT konferencija “Industrija 4.0 i kibernetičkasigurnost” koju su zajednički organizirali udruga Osijek Software City te tvrtke Vipnet, HUB385, FERIT, Siemens CVC, ATO inženjering i Culmena. Događaj je bio namijenjen vlasnicima poduzeća i članovima upravljačkih tijela koji donose ključne poslovne odluke u organizacijama iz prerađivačke industrije, trgovine, turizma, poljoprivrede, ali i drugih sektora.

Program prvog dana konferencije održao se 18.05. u hotelu Osijek, a bio je posvećen digitalizaciji poslovanja, dok je drugi dan bio rezerviran za teme kibernetičke sigurnosti s predavanjima na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Link: http://softwarecity.hr/aktivnosti/industrija-4-0-kiberneticka-sigurnost-osijek/

Radionica – Nove avanture responzivnog web dizajna (Vitaly Friedman)

Uvijek se trudimo u Osijek dovoditi najbolje i najzanimljivije predavače. Jedan od njih je bez sumnje Vitaly Friedman – suosnivač i glavni urednik, sada već kultnog, Smashing Magazine-a, vodećeg online magazina koji povezuje dizajn i web development. Na radionici “Nove avanture responzivnog web dizajna” sudjelovalo je više od 50 polaznika.

Code Club 2017

Uspjeh prošlogodišnjeg Code Cluba i interes srednjoškolaca dove je do organizacije Ljete škole informatike (Code Club 2017). Na ovogodišnjem izdanju sudjelovalo je 30 srednjoškolaca. Ovogodišnji završni praktični projekt bio je implementacija daljinskog upravljanja MathBot robota preko pametnog telefona ili tableta. MathBot robot je prototip two-wheel differential drive mobilnog robota baziranog na Raspberry Pi3, razvijenog od strane studenata Matematike i računarstva u okviru i za potrebe kolegija Ugrađeni sustavi.

Kulen Dayz 2017.

Nakon ljetne pauze nastavili smo s organizacijom tradicionalne ICT konferencije KulenDayz. 9. KulenDayz-i održali su se od 1. do 3. rujna na Pampasu u Osijeku i okupili su oko 1.000 sudionika. Osim standardnih tema kao što su programiranje, baze podataka, projekt menagment, ITPro, open session i web sudionici su mogli slušati predavanja o dizajnu. Za najmlađe sudionike bio je osiguran IoT playground. Kako je bilo na KulenDayz-ima možete pročitati ovdje, a ako vas zanima koko je došlo do nastanka KulenDayza možete pročitati ovdje.

Design Talks #5: UX Balkan Tour – Osijek

U rujnu smo održali peto izdanje Design Talksa. Predavač je bio Austina Knighta, senior UX designera iz Hubspota, naziv Austinovog predavanja bio je “Deflecting Bullshit – How to Defend Your Work Against Terrible Feedback”. Kako je bilo na petom izdanju Design Talksa možete pročitati na: http://softwarecity.hr/aktivnosti/ux-balkan-tour-austin-knight-posjetili-osijek/

RoboCode

Početkom listopada započeli smo s novim projekom pod nazivom RoboCode. RoboCode je operativni program osmišljavanja i provođenja Lego Mindstorms radionica s ciljem motiviranja djece u nastavi ka STEM području. Pokrenut je od strane pojedinaca iz OSC-a, Rotary Kluba Josip Juraj Strossmayer, Biscuit People-a i FFOS-a. Kako je nastao RoboCode možete pročitati ovdje. U finalnom hackathonu nakon tri mjeseca, 11 radionica i 8 škola koje su sudjelovale u projektu, dobili smo pobjednicu prvog ciklusa RoboCodea: Niku Važić.

Robotics & AI Club

Ubrzanim razvojem tehnologija robotizacije i automatizacije gotovo svih područja ljudskog djelovanja javlja se potreba za produbljivanjem znanja u navedenim područjima i unutar naše zajednice. Organiziran od strane tvrtki Gideon Brothers i Mono SoftwareRobotics & AI Club, novi projekt pod okriljem OSC-a, za osnovni cilj ima produbljivanje i popularizaciju fundamentalnih znanja, vještina i trendova iz područja robotike i umjetne inteligencije u Osijeku, a u želji da se svi zajedno pripremimo za robotiziranu budućnost koja dolazi. Navedeno će se postići održavanjem redovnih predavanja, radionica i konferencija na kojima će sudjelovati stručnjaci iz lokalne i šire (regionalne) zajednice. Do sada su održana predavanja: Future of Walking RobotsA Gentle Introduction to SLAM – The Path to Robot Autonomy.

CodeWeek 2017

Kako u CodeWeek-u kažu, svaki tjedan je tjedan koda. Isto vrijedi i za Osijek Software City i osječku developersku scenu, ali 2016. godine smo odlučili i službeno sudjelovati na Europskom CodeWeek-u, inicijativi koja je pokrenuta 2013. godine od strane Young Advisors for the Digital Agenda, skupine mladih koji dolaze iz svih krajeva Europe. Cilj Code Week-a je predstaviti kodiranje i digitalnu pismenost svima na zabavan i zanimljiv način. U CodeWeek 2017  sudjelovalo je više od 150 učenika i studenata i naše članice: COBE, Plava tvornica, Shoutem te FERIT.

Konferencija “Koda i igara”

U studenom smo zajedno s FERIT-om u održali konferencija pod nazivom “Koda i igara”. Cilj konferencije je bio upoznati studente osječkih fakulteta s CodeCAMPom. Konferencija se sastojala od 6 predavanja i 3 radionice. Predavači su bili: Filip Babić (COBE), Mihale Tomić (Mono), Dino Repac (Mono), Davor Banović (Shoutem), Ivan Weiler (Inchoo), Vlatko Vlahek (Prototyp), Ivan Varga (Adcon), Leo Tot (Void Main Studio) i Igor Jurić (Escape). Glavna organizatorica konferencije bila je Zrinka Antolović iz Inchooa.

Sat Kodiranja 2017

Prosinac smo započeli s našim najvećim projektom Satom Kodiranja (Hour of Code). Riječ je o globalnoj inicijativi u kojoj sudjeluju škole iz raznih krajeva svijeta, a cilj je približiti najmlađima posao računalnog programera. Na ovogodišnjem Satu Kodiranja sudjelovao je više od 13.000 učenika iz 318 škola. Osvrt na projekt možete pronaći ovdje.

Ingrid Vanderveldt: Making the Impossible, Possible

U prosincu smo zajedno s  Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj organizirali predavenje “Making the Impossible, Possible” koje je održala Ingrid Vanderveldt. Ingrid je osnivačica i predsjednica pokreta „Empowering a Billion Women by 2020“ (EBW2020). EBW2020 prva je zajednica koja ženama pruža alate, obrazovanje i globalnu mrežu koja im pomaže postati uspješnim lidericama i poduzetnicama. Bila je prvi „Enterpreteur-in-Residence“ u tvrtci Dell Inc. Tijekom tri godine rada za Dell Inc. postigla je ogroman uspjeh osnovavši Dellov inovacijski fond vrijedan 125 milijuna američkih dolara, investitorski klub te Dellov centar za poduzetnike.

OSC Predstavlja: Revolucija kriptovaluta i blockchaina

Godinu smo završili s još jednim OSC Predstavlja s temom “Revolucija kriptovaluta i blockchaina”. Predavanje smo organizirali u suradnji s Hrvatskim Bitcoin Portalom i Async Labsom. Predavanje se sastojalo od dva dijela, “Bitcoins, Blockchains and The Great Beyond” i “The Wild Crypto West: Markets, Marketing & Money“.  Predavanje se održalo na na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Predavači su bili Luka Klancir i Alen Huskanović. Osvrt na predavanje i samo predavanje možete pogledati na: https://crobitcoin.com/osijek-pokazao-veliku-zainteresiranost-za-crypto-blockchain/ 

CodeCAMP

Kroz cijelu godinu održavale su se CodeCAMP radionice. U sezoni 2016/17 voditelj CodeCAMPa bio je Vlatko Vlahek, suosnivač i CTO u Prototypa. Pod njegovim vodtsvom održano je 30 predavanja/radionica u sklopu kojih su pokrivene developerske teme koje su bile održane na različitim lokacijama u cijelom Osijeku (Poduzetnički inkubator BIOS, Filozofski fakultet u Osijeku, prostorije tvrtke Inchoo, prostorije tvrtke COBE, Kafić Uzdravlje). Predavanja su vodila čak 32 predavača, koji su svoja predavanja izlagali za 315 polaznika, odnosno 488 dolazaka. Detaljnu analizu CodeCAMP-a za 2016/17. godinu možete pogledati ovdje .Voditelj CodeCAMP projekta za sezonu 2017/18 je Ivan Jurlina, Koordinator projekata Osijek Software Citya i COBE-a.

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *