Predstavljen program za Software StartUp Academy

Microsoft Hrvatska i Osijek Software City pokrenuli su besplatnu edukativnu development & business inicijativu namijenjenu dijeljenju i promicanju znanja o razvoju softvera, ali i poslovnoj strani potrebnoj da se taj softver plasira na tržište. Edukacija je zamišljena kao programerski i poslovni tečaj u kombinaciji s praktičnim radom na razvoju konkretnih ideja uz podršku mentora iz struke, a mogli su se prijaviti svi koji žele steći nova znanja kroz zanimljiv i dinamičan projekt.

Konferencija za medije zajedno s predstavljanjem programa polaznicima održana je u ponedjeljak 26. studenoga 2012. od 17:00 sati na Elektrotehničkom fakultetu Osijek. Projekt su predstavili Marko Sever (Microsoft Hrvatska), Vedran Vučetić i Danijel Blagajac (Microsoft Student Partner) te Denis Sušac, Tomislav Bilić i Aron Stanić kao moderator (Osijek Software City).

Zaključno s 18. studenim 2012. zaprimljeno je 247 prijava za sudjelovanje, u prvom redu studenata i nezaposlenih, ali i srednjoškolaca i ostalih zainteresiranih.

Prema riječima Marka Severa, Software Startup Academy bit će organizirana i u Varaždinu, Splitu i Zagrebu, oslanjajući se na razna partnerstva. Na ovakav način želi se potaknuti studente da krenu u poduzetništvo i da nauče nova znanja koja mogu koristiti prilikom zapošljavanja nakon završenog studijskog programa. Najbolji timovi okupit će se na WinDaysima krajem travnja 2013., gdje će timovi prezentirati svoju ideju i projekt žiriju sastavljenom od vodećih hrvatskih gospodarstvenika i IT stručnjaka. Pobjednički tim na tom „pitchu“ dobit će direktna sredstva za prvu implementaciju rješenja u iznosu od 40.000 kuna.

Software Startup Academy sastojat će se iz dva dijela; tijekom prvog dijela održavat će se programerski i poslovni trackovi u ukupnom trajanju od otprilike 2 mjeseca, a drugi dio edukacije bit će namijenjen razvoju konkretnih poslovnih ideja u okvirnom trajanju od 3 mjeseca.

Programerski dio, odnosno Dev track, predstavili su Vedran Vučetić i Denis Sušac, a sastojat će se od predavanja vezanih uz Windows 8 platformu, dizajn aplikacija, web osnove, WinRT arhitekturu, uvod u baze podataka, ASP.NET MVC3 i Entity framework.

Poslovni dio ili Biz track predstavili su Danijel Blagajac i Tomislav Bilić. Naglasak će biti na startupima: osmišljavanje ideja, poslovni modeli, upravljanje, metode dolaska do kupaca…

Voditelji oba tracka dolaze iz redova Microsoft Student Partner (MSP) programa, no bit će “pojačani” predavačima iz tvrtki članica projekta Osijek Software City, a te će tvrtke biti i mentori formiranim timovima (fiktivnim startupima) u drugom dijelu edukacije.

Drugi dio edukacije, rad u timovima, predstavio je Tomislav Bilić. Od polaznika se očekuju proaktivnost, snalaženje i međusobna komunikacija. Tijekom prvog dijela edukacije, polaznici samostalno moraju formirati timove od 4 ili 5 članova, osmisliti ideju te ju uz primjenu stečenih znanja predstaviti žiriju. U drugi krug proći će 10 najperspektivnijih ideja po ocjeni žirija.

Predavanja po trackovima održavat će se subotama prijepodne, počevši s 1. prosincem 2012. za Dev track i 8. prosincem 2012. za Biz track. Prvom krugu edukacije mogu nazočiti svi koji su se prijavili, a u drugi prolazi 10 timova s najzanimljivijim poslovnim idejama!

Termini i lokacije održavanja trackova:
01.12.2012. – 1. Dev track – EFOS (dvorana 1) – od 09:00 (trajanje max. 4 h)
08.12.2012. – 1. Biz track – EFOS (dvorana 1) – od 09:00 (trajanje max. 4 h)
15.12.2012. – 2. Dev track – ETF
22.12.2012. – 2. Biz track – EFOS
12.01.2013. – 3. Dev track – ETF
19.01.2013. – 3. Biz track – EFOS
26.01.2013. – 4. Dev track – ETF
02.02.2013. – 4. Biz track – EFOS
09.02.2013. – 5. Dev track – ETF

Sve obavijesti i eventualne izmjene polaznici će dobijati putem LinkedIn grupe “Software StartUp Academy” kojoj trebaju pristupiti.

Uz već spomenuti odlazak na WinDays konferenciju i mogućnost dobijanja početne investicije od 40.000 kn, svi polaznici koji dođu do kraja edukacije dobit će certifikat koji potvrđuje stečena znanja i vještine. Također, svim dotad fiktivnim startupima bit će omogućen izravni ulazak u osječki poduzetnički inkubator, gdje će, ukoliko to budu željeli, moći nastaviti s realizacijom ideje na kojoj su radili prethodnih nekoliko mjeseci.

Software StartUp Academy podupiru Elektrotehnički fakultet Osijek i Ekonomski fakultet u Osijeku u čijim će se prostorima održavati trackovi te BIOS poduzetnički inkubator koji će pridonijeti nagrađivanju najuspješnijih. Zahvaljujemo se portalima Osijek031.com i Netokracija na medijskom pokroviteljstvu, kao i svim ostalim medijima, suradnicima i institucijama koji su podržali i podržavaju ovaj projekt.

Video snimak predstavljanja možete pogledati ovdje: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=41665

Prezentacija za Dev track (.pptx): SSA Dev track .pptx
Sažetak za Dev track (.pdf): SSA Dev track .pdf

Prezentacija za Biz track (.pptx): SSA Biz track .pptx
Sažetak za Biz track (.pdf): SSA Biz track .pdf

Twitter: #ssa2012

  • Tekst: Nandino Lončar

Najave događaja

  • Nema nadolazećih događaja.

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *