Software StartUp Academy – besplatna development & business edukacija!

Microsoft Hrvatska i Osijek Software City pokrenuli su besplatnu edukativnu development & business inicijativu namijenjenu dijeljenju i promicanju znanja o razvoju softvera, ali i poslovnoj strani potrebnoj da se taj softver plasira na tržište. Edukacija je zamišljena kao programerski i poslovni tečaj u kombinaciji s praktičnim radom na razvoju konkretnih ideja uz podršku mentora iz struke, a mogli su se prijaviti svi koji žele steći nova znanja kroz zanimljiv i dinamičan projekt.

Konferencija za medije zajedno s predstavljanjem programa polaznicima održana je u ponedjeljak 26. studenoga 2012. od 17:00 sati na Elektrotehničkom fakultetu Osijek. Projekt su predstavili Marko Sever (Microsoft Hrvatska), Vedran Vučetić i Danijel Blagajac (Microsoft Student Partner) te Denis Sušac, Tomislav Bilić i Aron Stanić kao moderator (Osijek Software City).

Zaključno s 18. studenim 2012. zaprimljeno je 247 prijava za sudjelovanje, u prvom redu studenata i nezaposlenih, ali i srednjoškolaca i ostalih zainteresiranih.

Prema riječima Marka Severa, Software Startup Academy bit će organizirana i u Varaždinu, Splitu i Zagrebu, oslanjajući se na razna partnerstva. Na ovakav način želi se potaknuti studente da krenu u poduzetništvo i da nauče nova znanja koja mogu koristiti prilikom zapošljavanja nakon završenog studijskog programa. Najbolji timovi okupit će se na WinDaysima krajem travnja 2013., gdje će timovi prezentirati svoju ideju i projekt žiriju sastavljenom od vodećih hrvatskih gospodarstvenika i IT stručnjaka. Pobjednički tim na tom „pitchu“ dobit će direktna sredstva za prvu implementaciju rješenja u iznosu od 40.000 kuna.

Software Startup Academy sastojat će se iz dva dijela; tijekom prvog dijela održavat će se programerski i poslovni trackovi u ukupnom trajanju od otprilike 2 mjeseca, a drugi dio edukacije bit će namijenjen razvoju konkretnih poslovnih ideja u okvirnom trajanju od 3 mjeseca.

Programerski dio, odnosno Dev track, predstavili su Vedran Vučetić i Denis Sušac, a sastojat će se od predavanja vezanih uz Windows 8 platformu, dizajn aplikacija, web osnove, WinRT arhitekturu, uvod u baze podataka, ASP.NET MVC3 i Entity framework.

Poslovni dio ili Biz track predstavili su Danijel Blagajac i Tomisla

Microsoft Hrvatska i Osijek Software City pokrenuli su besplatnu edukativnu inicijativu namijenjenu promicanju znanja o razvoju softvera, ali i poslovnoj strani potrebnoj da se taj softver plasira na tržište. Edukacija je zamišljena kao programerski i poslovni tečaj u kombinaciji s praktičnim radom na razvoju konkretnih ideja uz podršku mentora iz struke, a mogli su se prijaviti svi koji žele steći nova znanja kroz jedan zanimljiv i dinamičan projekt.

Software Startup Academy sastojat će se iz dva dijela; tijekom prvog dijela održavat će se programerski i poslovni (development & business) trackovi u ukupnom trajanju od otprilike 2 mjeseca, a drugi dio edukacije bit će namijenjen razvoju konkretnih poslovnih ideja u okvirnom trajanju od 3 mjeseca. Projekti polaznika na kraju će biti evaluirani, a najbolji će biti nagrađeni.

Programerski dio, odnosno Dev track, sastojat će se od predavanja vezanih uz Windows 8 platformu, dizajn aplikacija, web osnove, WinRT arhitekturu, uvod u baze podataka, ASP.NET MVC3 i Entity framework.

Poslovni dio ili Biz track naglasak će staviti na startupe: osmišljavanje ideja, poslovni modeli, upravljanje, metode dolaska do kupaca…

Voditelji oba tracka dolaze iz redova Microsoft Student Partner (MSP) programa, no bit će “pojačani” predavačima iz tvrtki članica projekta Osijek Software City, a te će tvrtke biti i mentori formiranim timovima (fiktivnim startupima) u drugom dijelu edukacije.

Zaključno s 18. studenim 2012. zaprimljeno je 247 prijava za sudjelovanje. Predavanja po trackovima održavat će se subotama prijepodne počevši s 1. prosincem 2012., a za ta predavanja neće biti rađena nikakva selekcija, što znači da će im moći nazočiti svi koji su se prijavili!

Konferencija za medije zajedno s predstavljanjem programa polaznicima održat će se u ponedjeljak 26. studenoga 2012. u 17:00 sati na Elektrotehničkom fakultetu Osijek, Kneza Trpimira 2B, velika dvorana 2-31 (2. kat), te Vas ovim putem pozivamo da nam se pridužite!

Software StartUp Academy podupiru Elektrotehnički fakultet Osijek i Ekonomski fakultet u Osijeku u čijim će se prostorima održavati trackovi te BIOS poduzetnički inkubator koji će pridonijeti nagrađivanju najuspješnijih. Zahvaljujemo se portalima Osijek031.com i Netokracija na medijskom pokroviteljstvu, kao i svim ostalim medijima, suradnicima i institucijama koji su podržali ovaj projekt.

Prethodna objava:

Microsoft Hrvatska i Osijek Software City pozivaju Vas da se priključite zajedničkoj besplatnoj edukativnoj inicijativi posvećenoj promicanju znanja o razvoju softvera.

Želite naučiti programirati moderne aplikacije za desktop računala, mobilne uređaje, web? Želite raditi na novim, inovativnim rješenjima koja će Vam donijeti iskustvo rada u interdisciplinarnom timu? Želite stvoriti nešto novo, pokrenuti vlastit biznis i zaraditi?

Ako je Vaš odgovor barem na jedno od ovih pitanja „da“, a student ste ili pak nezaposlena osoba, ovo je prilika koju ne treba propustiti!

Ukoliko svojim prijavama pokažete interes, u razdoblju od prosinca 2012. godine do svibnja 2013. godine organizirat ćemo Software StartUp Academy – niz predavanja, radionica i drugih aktivnosti pogodnih za stjecanje znanja, koje će obrađivati različite tehnološke i ekonomske teme, kao i one vezane uz kompetencije kojima svaki današnji poduzetnik treba raspolagati. Radit će se u interdisciplinarnim timovima na konkretnim projektima, prateći odvojene trekove za developere i ekonomiste te uz mentore iz struke. Vaše ćemo projekte evaluirati, a najbolji će imati priliku predstaviti svoje rješenje pred grupom investitora te pokrenuti svoju startup tvrtku.

Krajnji rok za prijavu je 18. studenoga 2012.!

Zaključno s 18. studenim 2012. zaprimljeno je 247 prijava. Uskoro više informacija!

v Bilić. Naglasak će biti na startupima: osmišljavanje ideja, poslovni modeli, upravljanje, metode dolaska do kupaca…

Voditelji oba tracka dolaze iz redova Microsoft Student Partner (MSP) programa, no bit će “pojačani” predavačima iz tvrtki članica projekta Osijek Software City, a te će tvrtke biti i mentori formiranim timovima (fiktivnim startupima) u drugom dijelu edukacije.

Drugi dio edukacije, rad u timovima, predstavio je Tomislav Bilić. Od polaznika se očekuju proaktivnost, snalaženje i međusobna komunikacija. Tijekom prvog dijela edukacije, polaznici samostalno moraju formirati timove od 4 ili 5 članova, osmisliti ideju te ju uz primjenu stečenih znanja predstaviti žiriju. U drugi krug proći će 10 najperspektivnijih ideja po ocjeni žirija.

Predavanja po trackovima održavat će se subotama prijepodne, počevši s 1. prosincem 2012. za Dev track i 8. prosincem 2012. za Biz track. Prvom krugu edukacije mogu nazočiti svi koji su se prijavili, a u drugi prolazi 10 timova s najzanimljivijim poslovnim idejama!

Termini i lokacije održavanja trackova:
01.12.2012. – 1. Dev track – EFOS (dvorana 1) – od 09:00 (trajanje max. 4 h)
08.12.2012. – 1. Biz track – EFOS (dvorana 1) – od 09:00 (trajanje max. 4 h)
15.12.2012. – 2. Dev track – ETF
22.12.2012. – 2. Biz track – EFOS
12.01.2013. – 3. Dev track – ETF
19.01.2013. – 3. Biz track – EFOS
26.01.2013. – 4. Dev track – ETF
02.02.2013. – 4. Biz track – EFOS
09.02.2013. – 5. Dev track – ETF

Sve obavijesti i eventualne izmjene polaznici će dobijati putem LinkedIn grupe “Software StartUp Academy” kojoj trebaju pristupiti.

Uz već spomenuti odlazak na WinDays konferenciju i mogućnost dobijanja početne investicije od 40.000 kn, svi polaznici koji dođu do kraja edukacije dobit će certifikat koji potvrđuje stečena znanja i vještine. Također, svim dotad fiktivnim startupima bit će omogućen izravni ulazak u osječki poduzetnički inkubator, gdje će, ukoliko to budu željeli, moći nastaviti s realizacijom ideje na kojoj su radili prethodnih nekoliko mjeseci.

Software StartUp Academy podupiru Elektrotehnički fakultet Osijek i Ekonomski fakultet u Osijeku u čijim će se prostorima održavati trackovi te BIOS poduzetnički inkubator koji će pridonijeti nagrađivanju najuspješnijih. Zahvaljujemo se portalima Osijek031.com i Netokracija na medijskom pokroviteljstvu, kao i svim ostalim medijima, suradnicima i institucijama koji su podržali i podržavaju ovaj projekt.

Video snimak predstavljanja možete pogledati ovdje: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=41665

Prezentacija za Dev track (.pptx): SSA Dev track .pptx
Sažetak za Dev track (.pdf): SSA Dev track .pdf

Prezentacija za Biz track (.pptx): SSA Biz track .pptx
Sažetak za Biz track (.pdf): SSA Biz track .pdf

Twitter: #ssa2012

 • Tekst: Nandino Lončar

Najave događaja

 • Nema nadolazećih događaja.

12 komentara na Članak

 1. Domagoj Peric napisao:

  Definitivno hvalevrijedna inicijativa

 2. Marko napisao:

  Možda naivno ću pretpostaviti da moj komentar neće biti cenzuriran te bih volio
  pokrenuti raspravu o tome kako se ne radi o besplatnoj edukativnoj inicijativi.
  Naime kako se radi o vlasničkim tehnologijama koje nisu besplatne, bilo kakva
  znanja korištenja tih tehnologija će budući programeri moći komercijalizirati
  samo na način da kupe Microsoft licence za alate kojima će se na edukaciji
  naučiti koristiti. Na taj način će studenti platiti i preplatiti svoju edukaciju.
  Moja preporuka, ne nužno ispravna ali iskrena, je okrenuti se istinski besplatnim
  tehnologijama poput tehnologija otvorenog koda.

  1. Nandino napisao:

   Evo, nema cenzure! :) Iako će se Dev track bazirati na Microsoftovoj tehnologiji,
   vjerujem da će polaznici ipak dobiti šire znanje, a ničime se ne uvjetuje
   kupovina Microsoftovih licenci. Između ostalog, s tim stečenim znanjem mogu se
   možda zaposliti u tvrtkama koje rade na tim tehnologijama. S druge strane, tu je
   i Biz track koji može biti koristan širem spektru ljudi: od onih koji žele raditi
   marketing i prodaju do samih programera koji žele pokrenuti vlastitu tvrtku
   (na tehnologiji otvorenog koda, zašto ne). Mi ovdje nudimo znanje, potpuno
   besplatno i nikako ograničeno, a svatko može odlučiti što će s time!

  2. Vedran Vučetić napisao:

   Pozdrav Marko, za učenje tehnologija nisu potrebne licence. Razvojni alati za
   tehnologije koje će biti obrađivane na dev trackovima jesu komercijalni, ali su
   svi dostupni za besplatno preuzimanje i takvi su dok god se s njima ne zarađuju
   novci prodajom takvog sofvera, takva je besplatna licenca. Ako netko s tim
   tehnologijama razvije proizvod ili želi razvijati komercijalni softver, ima
   nešto što se zove BizSpark koji je poticaj u obliku besplatnih licenci (i još
   puno više) za nekoliko godina. Poanta, nije baš tako crno kako si opisao no
   magični krug višestrane koristi mora postojati inače krug nije dobar za sve i
   vjerujem da to znaš i da se slažeš s time.

   1. Marko napisao:

    Pozdrav Vedrane,
    spomenuti “magični krug” je tehnički i poslovni model razvoja softvera za čije
    postojanje znam ali sa se kojim se, moram biti iskren, ne slažem. Preferiram
    razvoja softvera po modelu otvorenog koda sa kojim je, uz to što je van
    “magičnog kruga”, isto tako moguće realizirati i tehničke financijske ciljeve.
    Kao potporu svojim stavovima naveo bih WordPress platformu otvorenog koda na
    kojoj je izgrađena ova stranica, kao i sav softver otvorenog koda što pogoni
    server koji servira ovu stranicu.

    Razliku u gledištima na stranu, moram pohvaliti inicijativu OSC-a jer držim da
    je i ova naša rasprava nešto korisno za IT u našoj regiji kao i za naše buduće
    stručnjake, kojim se god modelom razvoja softvera bavili.

  3. Domagoj napisao:

   Ja se slažem s Markom! Kako je jedan ciljeva ovakvog okupljanja poticaj
   poduzetništva u mladih koji često nemaju vlastitog kapitala, smatram da bi
   znanje rada s sustavima koji se baziraju na besplatnom softwareu, bilo puno
   korisnije. Kako ja nisam iz čistih IT krugova nego više iz prirodnih znanosti
   znam da se sve više i više koristi software otvorenog koda u drugim područjima
   (statistika, modeliranje …). Mnogi poljoprivredni sustavi vani i par kod nas
   se kontroliraju preko OS-a baziranih na otvorenom kodu (Belje). Stoga sumnjam
   da je ovakav nagao rast popularnosti otvorenog software-a vezan samo na
   izolirane slučajeve. Ipak sve naj za OSC i organizaciju ovakvog eventa, nadam
   se da ce ih biti još i za nas open source ekipu.

  4. Dario napisao:

   S obzirom da imam već podosta godina, mogu nešto napisati, a temelji se na vlastitom iskustvu. Vaša preporuka o ne korištenju MS tehnologija je kao i svaka druga. Dobrodošla i vrijedna uvažavanja.
   Moje iskustvo s Microsoftom je potpuno drugačije od vaših strahova. Zaista, nikome ne treba predstavljati problem plaćati licence ukoliko od svog rješenja očekuje komercijalne efekte. Pa ni mi koji pokušavamo svojim proizvodom ostvariti nešto, ne dajemo svoje rješenje besplatno. Dakle, prihode očekujemo direktno ili indirektno.
   Stoga pozdravljam Microsoftovo nastojanje da me “navikne” na svoje proizvode, jer mi je 3 godine grace perioda sasvim dovoljno kako bih mogao realno osjetiti efekte poduzetničkog poduhvata.
   Preporučam svima da prihvate besplatno znanje, uostalom, naučit će puno univerzalnih stvari koje će moći iskoristiti i na open source tehnologijama. Pitanje je hoće li nakon toga htjeti koristiti te tehnologije. Ja nisam …. :-)

 3. Vedran Vučetić napisao:

  Nadam se da cemo se onda vidjeti. Mozemo nastaviti razgovor uzivo.

 4. Denis Sušac napisao:

  Marko,
  Ne bih se složio da će itko preplatiti svoju edukaciju na ovaj način. U vrijeme
  kad se razne “do no evil” organizacije povlače po sudovima oko patentnih prava
  na dnevnoj bazi, neke Linux distribucije ni same ne znaju što bi sa sobom, a
  Microsoft otvara kod nekih od projekata o kojima ćemo pričati na SSA, stvari
  nisu baš tako crno-bijele kao što su nekad bile. Puno znanja koje bi polaznici
  trebali steći nije direktno vezano uz MS, nego je primjenjivo u svakom suvremenom
  razvojnom okruženju: OOP, HTML, HTTP, MVC, SQL.
  Postoji univerzalan stav da bi svaki developer trebao naučiti novi jezik/razvojnu
  okolinu svako malo, i nema potrebe da u tom procesu izbjegava bilo čije, pa ni MS
  alate.

 5. Vlatko Vlahek napisao:

  Pozdrav svima,

  ja ću se također složiti s ekipom gore da je ovo hvalevrijedna inicijativa.
  Radi se jednostavno o tome da bi znanje trebalo u svakom obliku biti
  besplatno, a s ovim projektom to doista i je. Kako će se naučeni principi i
  tehnologije kasnije koristiti je nešto individualno što će odlučiti za sebe
  svatko od nas, ali ako postoji nešto što Microsoft nikada nije radio, to je
  forsiranje korisnika isključivo na svoju tehnologiju. Nedavno sam imao
  priliku prisustvovati Mobility Day konferenciji u Zagrebu, koju je organizirao
  Microsoft. Na raznim trackovima bile su podjednako zastupljene sve mobilne
  platforme (iOS, WP, Android) što samo dokazuje želju ove kompanije da proizvede
  vrhunske stručnjake na našem tržištu, a ne da isključivo sebi poveća profit.
  Ovakav pristup je jednostavno pozitivan za kompletan developerski ekosustav.

  Naravno, kada nekoga godinama potičeš da koristi jednu tehnologiju, on će se
  na nju priviknuti, specijalizirati će ju i kasnije i koristiti. Neki ljudi,
  poput tebe Marko, gledaju to na način da Microsoft postepeno ispire mozak
  ljudima te ih uči da budu fahidioti koji će znati raditi isključivo sa
  tehnologijama dotične firme, ali smatram da si uistinu daleko od istine.
  Mene nitko ne može natjerati da prihvatim nešto što ja u startu ne želim,
  a iskreno vjerujem da to vrijedi i za tebe ili bilo koga na našem tržištu.

  Microsoft ne navlači ljude, niti ih nagovara na ništa, on jednostavno nudi
  izvanredne prilike da ljudi odaberu svoj put u IT segmentu, te da na njemu
  dodatno porade i razviju se u pravcu u kojem oni osobno žele. Osobno nemam
  ništa protiv open – source tehnologija, ali isto tako ne shvaćam zaluđenost
  njima. Ja ću osobno uvijek koristiti najkvalitetniji proizvod koji mi je dan,
  ili onaj s kojim mogu biti najefikasniji i pri tome uopće neću razbijati glavu
  je li on open – source ili nije. Činjenica je da je u većini slučajeva
  open-source jednostavno inferioran licenciranim tehnologijama. To je nešto što
  će ljudi rijetko kad priznati, jer istina boli, ali tako je … barem je tako
  bilo u mom slučaju.

  Pozdrav svima i vidimo se predvečer … =)

 6. Ana napisao:

  Gdje se ono trebamo prijaviti,registrirati ili tako nesto sto ste spomenuli u ponedjeljak??

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *